Osobe potpuno lišene poslovne sposobnosti po prvi put s pravom glasa na izborima

Za nešto više od dva mjeseca u Republici Hrvatskoj trebali bi se održati novi lokalni izbori. Specifičnost ovih izbora je u tome da će po prvi put pravo aktivnog i pasivnog biračkog prava tj., pravo da biraju i da budu birani imati i osobe potpuno lišene poslovne sposobnosti.

Osobe lišene poslovne sposobnosti su one osobe kojima je pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta poslovna sposobnost tj., sposobnost da brinu brigu o sebi, svojim pravima i interesima , kao i radi prevencije aktivnosti te osobe kojima ista može ugroziti prava i interese drugih.

Tako na primjer na parlamentarnim izborima koji su održani 04.12.2011 godine nije moglo sudjelovati najmanje 15761 osoba koje su bile u potpunosti lišene poslovne sposobnosti ( broj osoba za 2010 god., s time da podaci za 2011 godinu nisu bili dostupni).

Nedavnim izmjenama Zakona o registru birača , a koje su inicirale g-đa Anka Slošnjak – Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom , Udruga „ Sjaj“ – udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama, Udruga za samozastupanje, Udruga „ GONG“, Centar za mirovne studije, Udruga B.a.b.e, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Autonomna ženska kuća Zagreb i Kuća ljudskih prava Zagreb na način da su pokrenule prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i Zakonom članka 4. i članka 10. točka 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor omogućeno je da osobe potpuno lišene poslovne sposobnosti po prvi put dobiju aktivno i pasivno biračko pravo i u Republici Hrvatskoj.

Uvrštavanjem ovih promjena u svoj pravni sustav Republika Hrvatska se je pridružila europskim zemljama kao što su Austrija, Italija, Irska, Velika Britanija, Nizozemska, Švedska i Finska.

Stoga se svim osobama koje su u potpunosti lišene poslovne sposobnosti a koje bi željele koristiti svoje biračko pravo predlaže da provjere nalaze li se na popisu birača a u slučaju da tamo nisu uvrštene da zatraže da ih se temeljem usvojenih zakonskih izmjena u isti i uvrsti.

Livio Dolgoš,
diplomirani socijalni radnik

4 komentara na “Osobe potpuno lišene poslovne sposobnosti po prvi put s pravom glasa na izborima”

 1. naprotiv napisao:

  Znam da bi bilo neustavno, ali ne mislite li da bi nam bilo bolje kada bi uvjet za izlazak birača na izbore bio recimo barem prosječno rješen test inteligencije? A uvjet da neko može biti uopće biran, negdje barem IQ 90? Ovo što imamo danas u HR je ispod svake kritike.

 2. BijesSvevišnji napisao:

  Sve je savršeno jasno i logično. Nisi u stanju brinuti se kako za druge, tako ni za sebe, ali – možeš donositi odluku o tome tko i u kom smjeru vodi – državu. To zvuči sasvim logično. Zakoni se ne trebaju propitivati.

  1. Livio Dolgoš napisao:

   Zakoni se trebaju propitivati i slobodno je da se propituju.Ova odredba je donešena jer je Ustavni sud donio odluku da dosadašnja odredba nije bila u skladu s Ustavom i Zakonom.Logično je i razumljivo da sve osobe koje su lišene poslovne sposobnosti nisu u mogućnosti donositi racionalne odluke. Neke jesu a neke naravno ne. No odluka je takva kakva je i zakonodavac ju je morao poštovati.

  2. naprotiv napisao:

   @ Bijes: Ma čemu ti to? razumije li tko ovo? Šališ se ili ironiziraš? Ča ti je tu logično? Zašto misliš da se zakoni ne bi trebali propitivati? Zakone su donijeli oni tamo gore koje smo birali mi kreteni ovdje dole. Naravno da zakone treba propitivati.
   @Livio : koja odluka? Sabora? Koji Zakonodavac? Pa Sabor je Zakonodavac.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.