Oštra korekcija na burzi: Crobex ispod 4900 bodova

BurzaTrgovinski dan na burzi jučer je podsjetio na “crni ponedjeljak” u studenom kada je Zagrebačku burzu zahvatila velika korekcija i panika ulagača koji su prodajom spašavali što se spasiti dade. A da je panika i jučer zahvatila burzu svjedoči solidan ukupni promet od preko 243 milijuna kuna.

Oštar pad CROBEXA od 2,77 posto posto uzrokovali su svi sektori koji su ovih dana podupirali rast indeksa. CROBEX je pao ispod 4.900 bodova. Korekcija je svoj početak najavila u utorak, a jučer je doživjela svoju kulminaciju. Ipak, na kraju dana je došlo do laganog smanjivanja panike te su se fondovi najvjerojatnije uplašili da će panika izmaći kontroli. Jesu i uspjeli, pokazat će sljedeći dani. Ovako drastičan pad može se objasniti i događajima u svijetu i regiji gdje su burze također doživjele veće korekcije. Od burzi u susjedstvu najteže je pogođena Ljubljanska burza, čiji je indeks lično kao i CROBEX, pao ispod psihološke granice koja u slučaju SBI 20 iznosi 11 tisuća bodova. Brodari su velikim padom pritisnuli indeks, a među njima je prednjačila Atlantska plovidba s korekcijom od skoro 6 posto. Ta je dionica zauzela jučer drugo mjesto po likvidnosti, a ispred nje bila samo povlaštena dionica Adris grupe koja je s prometom od preko 21 milijun kuna pala 1,14 posto. Uljanik plovidba je s nešto većim prometom od uobičajenoga pala preko 7 posto dok je Jadroplov još i dobro prošao, pojeftinivši nešto više od 2 posto.

Dionica Hrvatskih telekomunikacija nastavlja s padom. I jučer je doživjela pad te je njena cijena došla na 331 kunu. Njena ciljana cijena od 400 kuna koju su postavili analitičari Erste banke sve je dalje. Ina je ponovno pala na razine ispod 270 kuna. I građevinari su jučer bili pogođeni oštrom korekcijom. Najteže je prošla Ingra padom od 4,26 posto, ostvarivši promet od skoro 6 milijuna kuna. Dvostruko veći promet te dvostruko manji pad ostvarila je dionica Instituta građevinarstva Hrvatske čija je cijena jučer bila 14.300 kuna. Bankarski sektor također je bio jedan od predvodnika pada indeksa. Dionica PBZ-a bila je najlikvidnija među bankarima s prometom od 4 milijuna kuna, ali je ujedno ostvarila i najveći pad od preko 4,26 posto. Dionica Petrokemije u utorak je bila hit uslijed vijesti o najavi privatizacije, ali euforija oko nje trajala je tek jedan dan te je panika utjecala i na nju. Izgubila je jučer preko 6 posto svoje cijene, odnosno pola vrijednosti koju je dobila dan ranije tako da ulagači još uvijek mogu biti zadovoljni investicijom. Skokom cijene od preko 7 posto jučer je odudarala dionica AutoHrvatske. Neuobičajeno visokim prometom ta je dionica završila trgovinski dan na 55 tisuća kuna. Atlantic grupa vratila se na razine ispod 900 kuna. Samo dan ranije prešla je tu rekordnu granicu zbog dobrih korporativnih vijesti. Niti tvrtke u sastavu Agrokora koje su zadnjih tjedana omiljene među kupcima nisu izdržale veliku navalu pesimizma na Zagrebačkoj burzi. Najteže pogođena korekcijom među njima bila je dionica Tiska čija je cijena pala preko 4,5 posto uz promet od 2,7 milijuna kuna. Veliki rast od 8,5 posto jučer je imala dionica ACI-a, ali je s tom dionicom obavljena samo jedna transakcija.

U Karlovcu od sutra Banco Popolare Croatia

KARLOVAC U Karlovcu će od sutra poslovati još jedna banka – Banco Popolare Croatia. Bit će to prva poslovnica te banke u pretežno talijanskom vlasništvu u Karlovačkoj županiji. “Banco Popolare Croatia je nova banka, međutim, mi nudimo klijentima novu koncepciju poslovanja. Naše poslovnice su financijske trgovine u kojima se sve više izmjenjuju znanje i informacije, a sve manje novac. Koncepcija nam je takva da imamo otvoreni prostor poslovnice gdje postoje blagajnički otoci”, kazala je voditeljica marketinga Sanja Pančić.

Poslovni.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.