Oštetili Istratisak za milijun kuna

foto: Glasistre.hrUz bivšeg direktora Istratiska Petra Fabrisa, osumnjičeni su tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Davor Červar i članovi Mirjana Zec i Vladimir Burić. Oni se terete da su zaduživanjem Istratiska kod Fabrisove firme Verdef Purani Fabris oštetili Istratisak te omogućili Fabrisovoj privatnoj firmi stjecanje protupravne imovinske koristi.

Bivši direktor Istratiska Petar Fabris (64) iz Pazina, predsjednik Nadzornog odbora Davor Červar (49) iz okolice Pazina i članovi Nadzornog odbora Mirjana Zec (44) iz Žminja i Vladimir Burić (47) iz Pazina sumnjiče se da su 2000. i dvije godine kasnije oštetili firmu za milijun kuna. Protiv njih slijede kaznene prijave za kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju redovnim putem, odnosno branit će se sa slobode, doznajemo od Nataše Rogić, glasnogovornice PU istarske, na jučerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare.

foto: Glasistre.hrPetar Fabris sumnjiči se da je kazneno djelo učinio u svojstvu direktora Istratiska u 2000. i 2002. godini u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za trgovačko društvo Verdef Purani Fabris iz Pazina, čiji je jedini vlasnik i osnivač. Fabris je prekomjerno i s nepovoljnim i previsokim netržišnim kamatama od dva do tri posto mjesečno zaduživao Istratisak kod svoje tvrtke Verdef Purani Fabris u vrijeme kad je Istratisak bio prezadužen i nesolventan. Dok je račun Istratiska bio blokiran, Fabris je prilikom podmirivanja Istratiskovih dugovanja prednost davao svojoj firmi Verdef kao i Verdefovim vjerovnicima, čime je u nepovoljniji položaj stavljao druge vjerovnike. Naplatu potraživanja osigurao je prijenosom prava vlasništva na nekretninama i opremom temeljem kupoprodajnih ugovora u korist tvrtke Verdef Purani Fabris. Zbog odobravanja postupaka direktora Istratiska Petra Fabrisa, odnosno prekomjernog zaduživanja Istratiska, osumnjičeni su i članovi Nadzornog odbora Mirjana Zec i Vladimir Burić te predsjednik NO-a Davor Červar. Policija je kriminalističku istragu obavila na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva i Porezne uprave.

Pazin ima dugu povijest tiskarstva. Nakon Drugog svjetskog rata u firmi Sloga su bile objedinjene razne djelatnosti od tiskarstva do frizera i raznih uslužnih djelatnosti da bi potom nastale zasebne firme među kojima i Grafolux koji je sredinom 70-ih godina preimenovan u Istratisak. Početkom 80-ih godina kada je Istratisak bio na vrhuncu zapošljavao je 115 radnika te ulagao u moderne tehnologije te bio perjanica tiskarstva. U Istratisku se radilo sve od tiskanica i samoljepljivih etiketa do plakata, višebojnih prospekata i knjiga u mekom uvezu, a čak 70 posto proizvodnje se plasiralo u Sloveniju. Veća konkurencija i tehnološko zaostajanje znače manje posla i probleme u poslovanju.

foto: Glasistre.hrVećinski vlasnik Istratiska je od 1998. Petar Fabris iz Pazina koji je od 2002. i direktor. Nezadovoljstvo radnika kulminira u travnju te godine nakon što je radnicima pet mjeseci kasnila plaća kada su ga u razgovoru za Glas Istre prozvali za »sustavno upropaštavanje firme«. Neki su radnici sudski tražili isplatu razlike u plaći za 1998. i 1999. zbog neizvršavanja obveza iz kolektivnog ugovora, a Općinski sud u Pazinu presudio u njihovu korist pa je zbog tih isplata račun tvrtke u studenom 2002. bio blokiran ovrhom. Fabris je u travnju 2002. osnovao novu firmu Tiskara Fabris d.o.o. u dijelu prostora i na strojevima Istratiska gdje prelazi 20 radnika. Natezanja su se nastavljala pa je desetak radnika (dio je kasnije odustao) koje je predstavljao Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti u svibnju 2003. zatražio otvaranje stečaja zbog nepodmirenih potraživanja. Odlukom Trgovačkog suda u Rijeci Istratisak je u stečaju od 9. srpnja 2003., stečajna upraviteljica je Blaženka Prpić, prijavljeno je šest milijuna, a priznato 5,4 milijuna kuna tražbina. Zatečeno stanje: neredovita isplata plaća za 30-ak zaposlenih, nezadovoljavajući obim poslovanja, stalni rast obveza, potraživanja od 1,3 milijuna i dugovanja od dva milijuna kuna. Na Fabrisovu tužbu Visoki trgovački sud je ukinuo stečaj 2. siječnja 2004. i sve vratio na ponovni postupak riječkom sudu koji 5. svibnja 2004. opet otvara stečajni postupak. Prpić ostaje privremena stečajna upraviteljica i Fabris mora imati njenu suglasnost za svaku isplatu, a u tvrtki je 13 radnika. Ono pozitivno je da se tijekom cijelog stečaja radilo iako s manjim obimom posla i s manje zaposlenih. Stanje u Istratisku danas: stečaj i dalje traje, a na poslu je devet radnika.

Selvina Benić
Glasistre.hr

2 komentara na “Oštetili Istratisak za milijun kuna”

  1. Anonimno napisao:

    Ajde, je doša vrag po svoje. :-) Počinjen vjerovat u floskule tipa ‘pravna država’, ‘pravda je spora, ali dostižna’ i slično.

  2. bloket napisao:

    Bog ne plaća svake subote, ali nikome ne ostane dužan.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.