Ostvarena prijateljstva i savladani izazovi na još jednom DND – ovom Kampiranju uz Potok

„Kako se pali vatra? Kako postaviti šator? Koja je najveća pčela? Kako spakirati šator na bicikli? Kako sanirati opekotine? Što su Perzeidi? Kako biljke komuniciraju? Smijem li skočiti s Krova? Idemo li na kupanje? Kad je roštilj? Hoće li i noćas kišiti? „, samo su neka od pitanja na koja su mladi kamperi tražili odgovore tijekom tri dana u Bilfo parku.
Od 13. do 15.kolovoza na Zarečkom krovu u organizaciji Društva „Naša djeca“ Pazin održano je Kampiranje uz Potok – škola u prirodi za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole. Ukupno 29-tero djece svoje je šatore podignulo na livadi nedaleko Zarečkoga krova, u Bilfo parku, gdje su tri dana živjeli u šatorima, s vrlo malo struje i pitke vode. Osim kampiranja, kupanja i nezaobilaznog skakanja sa Zarečkoga krova, mladi su kamperi kroz različita predavanja i radionice učili o biljkama, životinjama, prirodi, svemiru, zdravlju i rekreaciji.
Bilfo park je tijekom tri sadržajna dana posjetilo sedam predavača. U utorak je Paolo Rigo prepričao izviđačke priče, dok su u srijedu kampu bili Matej Lakošeljac i Marijana Žulić iz Crvenog križa Pazin, pričajući o opasnostima u vodi i uz vodu. Nakon njih je Goran Gržetić kamperima otkrio sve o pčelama, a dan je završio Tedi Zgrablić prepričavajući svoje pustolovine na putu biciklom do Crne Gore. Posebno hladnu ljetnu večer za kampere su ugrijali Mateo Paulišić i Ana Galant, koji su donijeli teleskop i kamperima sa Zarečkoga krova omogućili pogled na Mjesec, zvijezde, pa čak i na Saturn. Posljednje je jutro u kampu obilježila Ivona Rimac svojim pričama o šumi i biljkama koje obitavaju u našem podneblju.
O kvalitetnoj organizaciji i mirnom kampiranju brinulo je devet volontera DND –a, učenika prvih i drugih razreda srednje škole, uz pet odraslih volontera – voditelja. Dobroj su organizaciji doprinijeli i donatori te pomoćnici iz Javne vatrogasne postaje Pazin, koji su svakoga dana donosili ručak i večeru za sudionike kampa. Čitavu aktivnost podržali su roditelji, koji su, i u svoju djecu, i u voditelje kampiranja, imali povjerenja, pa je kampiranje moglo biti nezaboravan doživljaj.
Kampiranje u prirodi posebno je iskustvo koje doprinosi razvoju samostalnosti, razvija svijest o prirodi i održivom življenju te pomaže djeci i odraslima u suočavanju s izazovima poput spavanja u šatoru po kiši, brige o vlastitim stvarima, plivanja u hladnoj i slatkovodnoj Pazinčici te druženja i dijeljenja šatora s vršnjacima. Ova iskustva su sve kampere posebno povezala, uz obećanje kako sljedeće godine na kampiranje dolaze obavezno, pa čak i rado, kao – volonteri.

Neva Ljuština,
DND Pazin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.