Osvrt na rad i aktivnosti Limene glazbe Pazin u proteklih 6 godina

LGP_2012_16Povodom nedavno održane skupštine Limene glazbe Pazin, vodstvo je pripremilo osvrt na rad i aktivnosti Limene glazbe Pazin od 2007. godine do danas. Izvještaj prenosimo u nastavku, uz želje za uspješan nastavak rada. Skupština je bila izborna, te su izabrani novi predsjednik Neven Rimanić, i novi tajnik Alen Niessner.

Što nam je obilježilo aktivnosti u proteklom periodu?

Prethodne godine protekle su u jačanju glazbe u smislu sposobnosti glazbenika da se na repertoar postave i savladaju veoma zahtjevne kompozicije bilo za Uskrsni ili Božićno novogodišnji koncert ili pak za neki drugi događaj. Glazba je ojačala i u brojčanom i kvalitetnom smislu njezinih članova osvježavajući svoje redove mladim glazbenicima iz Osnovne glazbene škole Pazin. Prijašnji dirigent Rosanda ustrajao je u tome da se sviraju zahtjevnije kompozicije sve teže i teže i to se pokazalo dobrim potezom jer smo i mi glazbenici na taj način stekli sigurnost i naučili mnogo.

Članstvo se godinama mijenjalo – odlazili su nam glazbenici pretežno zbog studija, udaje, promjene mjesta rada ili uvjeta rada ali se i osvježavalo novim. Tako smo primjerice 2004 godine imali 46 član koji su te godine svirali u glazbi, 2008 godine 48 članova, 2009 godine 45 članova, 2011 godine čak 54 člana te u rujnu 2012 godine 46 članova.

Ako gledamo sadašnju glazbenu izobrazbu članova od svih članova glazbe samo je jedan glazbenik samouk dok svi ostali imaju glazbenu naobrazbu ili je još polaze. Ta činjenica svakako pomaže dirigentu da shvati o kakovom se sastavu radi, a u cilju postavljanju na repertoar i savladavanje najzahtjevnijih partitura što se i radilo. Naobrazba članova glazbe u svakom smislu rezultira lakšim savladavanjem postavljenih partitura pa i uz rjeđe dolaske na probe.

LGP_2012_9

Glazba je u ovom izvještajnom periodu konačno dobila svoj prostor koji na žalost ni do danas nije završen u potpunosti. Uredila se zajednička prostorija za uvježbavanje i dio poslova za arhivu, wc i uredski prostor. Radilo se volonterski, a plaćalo neophodne majstore i dio materijala za uređenje. Dio materijala dobili smo uz pomoć Grada, radnih i drugih organizacija, privatnih tvrtki i pojedinaca. Međutim stalo se upravo zbog nedostatka sredstava kojima se trebalo radove privesti kraju. Uz sve napore da se sredstva pronađu nije se uspjelo u tome zbog sveopćeg nedostatka sredstava na svim razinama. Tek smo u zadnjih mjesec dana poveli pregovore da dobijemo neka sredstva kako bi se korak po korak prostorije uredile. Naša je upornost nedavno urodila plodom i dobivena su od Grada sredstva u iznosu od 7.000,00 kuna kojima ćemo nabaviti dio potrebnog materijala i polako uz dobrovoljni rad privesti prostore konačnom uređenju. No i dalje moramo tražiti sredstva za potpuno uređenje jer ćemo navedenim sredstvima pokriti građevinske i elektro troškove, a ostati će još parket, namještaj, piturski poslovi, špine, bojleri isl.

I sami znate da se kroz ovo razdoblje nabavilo dosta (mada ne još uvijek dovoljno) novih instrumenata. Unatoč besparice uspjelo se nabaviti četiri trube, jednu flautu i jedan klarinet. To je zanemarivo malo kada znamo da nam u glazbi nedostaju dva tuba basa, tri do četiri kvalitetne flaute, dva do tri saksofona, dva do tri klarineta…

Unatoč svim učinjenim naporima nikako ne uspijevamo riješiti problem nabave odora za glazbenike. Šivanje po mjeri jedne koliko toliko svečane odore po osobi košta oko 3.000,00 kuna pa kada se to pomnoži sa brojem članova i nekoliko komada rezerve ispada pozamašan iznos od gotovo 200.000,00 kuna. Sa Gradom još uvijek nismo uspjeli oko toga nešto konkretno dogovoriti jer se sredstava u tom iznosu teško mogu osigurati iz proračuna. Pokušalo se i javljanjem na otvorene natječaje Županije, Ministarstva kulture i drugih institucija no nikada nismo došli na red vjerojatno i zbog visine zahtjeva. Tako smo mi i dalje vjerojatno po izgledu na dnu najljepših glazbi. Ovaj veliki problem dakle prepuštamo novom vodstvu da pokuša to riješiti. Sada se otvaraju i sredstva Evropskih fondova pa pretpostavimo da će se konačno riješiti nabava odora.

LGP_2012_11

Dirigent je već spominjan no treba reći da je Limena glazba u protekla dva i pol desetljeća promijenila čak pet dirigenta u osobama Mirka Dekleve, Dušana Korena, Bruneta Rabara, Roberta Rosande i Miloša Pernića. Svaki od njih dao je svoj veliki doprinos razvoju Glazbe shodno vremenu u kojemu su djelovali. Sa svakim od njih ponosimo se jer je svaki na svoj način vodio glazbu i postigao uspjehe kojima se danas ponosimo.

Ono što treba reći je činjenica da nismo uspjeli kvalitetno riješiti sredstva za naknadu dirigentu, a ono što od Grada dobijemo za redovnu djelatnost ne pokriva ni naknadu dirigentu za tekuću godinu, a kamo li ostale troškove. Prisiljeni smo stoga druga donirana sredstva usmjeriti u tom pravcu umjesto u opremu, nove aranžmane i slično. Unatoč našem opetovanom ukazivanju sa Gradom se svih tih godina nije uspio dogovoriti pravi način osiguranja sredstava za naknadu dirigentu. Mjesto je ovdje da kažemo da u Istri nema gotovoga kadra tog profila i svaka se sredina snalazi kako može.

Nedostatak kadra doveo nas je do toga da se dirigente angažira iz drugih sredina pa i iz inozemstva što svakako košta mnogo više. Zato i predlažem da jedan od zaključaka Skupštine bude naše traženje da se hitno sa Gradom dogovori rješenje. Dirigent Limene glazbe Pazin mora redovito svaki mjesec dobiti naknadu za svoj obavljeni rad. To se mora riješiti i tu čekanja više ne smije biti. Izgubimo li zbog toga sadašnjeg dirigenta bojim se da drugoga nećemo lako naći. Neredovitost naknade kumovala je u dobroj mjeri i odlasku prijašnjeg dirigenta. Gospodina Pernića uspjeli smo pridobiti da vodi orkestar i red je da za svoj rad redovito dobiva zasluženu naknadu.

Dodajem ovome da je nedavno sa Gradonačelnikom postignut dogovor i da se traži način da se dirigentu svaki mjesec redovito plaća naknada. No debelo se kasni sa dostavom sredstava tako da ove godine od Grada nismo dobili ni lipe osim što je plaćena kotizacija i prijevoz na Susrete Limenih glazbi u Kaštelir 25.05.
Svakako treba pohvaliti i to da Grad još uvijek plaća utrošak električne energije, vode… i hvala im za to jer da toga nema ne znam kako bi mi to riješili.

Kada govorimo o aktivnosti Glazbe treba reći da je ustaljena praksa redovitosti poznatih nastupa od Uskrsa do Božića te povremenim nastupima tipa Gračišće, Boljun, Lupoglav i slično. U tom pravcu prilagođen je i repertoar za nastupe. Treba reći da je orkestar sposoban postaviti na repertoar i najzahtjevnije skladbe svih žanrova. No moramo priznati i činjenicu da je za to potrebno i vježbanje odnosno probe orkestra. Tu na žalost šepamo. Činjenica je da današnje vrijeme ne pogoduje trošenju novca i za te svrhe i tu moramo tražiti glavni uzrok odaziva na redovite probe. Svi smo doduše volonteri no troškove dolaska na probe iz drugih mjesta ne možemo volonterski odraditi. Mi sredstava za naknadu putnih troškova za dolazak na probe, za razliku od nekih drugih Glazbi, nemamo. Sveukupno ipak možemo biti zadovoljni kvalitetom izvedbi unatoč navedenom problem. Bojimo se međutim da će ovaj problem i dalje postojati, a možda i izraženiji nego do sada.

lgp_koncert_2010.jpg

Mi svi volimo svirati u Glazbi iz zadovoljstva ali isto tako netko mora stvoriti uvjete da svakoga ponaosob to zadovoljstvo ispunjava u našoj sredini i Glazbi. U protivnoj će naši glazbenici otići svirati u druge sredine i izgubiti ćemo ih zauvijek. Taj trend sviranja u drugim sredinama već je započeo i sadašnjim uvjetima i načinom rada ne možemo ga zaustaviti sami. Naši glazbenici nisu za Glazbu vezani nikakvim ugovorima već su slobodni umjetnici amateri koji sviraju za svoj „gušt“ i u sredini gdje ne moraju brinuti za osnovne uvijete sviranja. Ako im to ne omogućimo stvarno ćemo doći u nezavidan položaj po opstanak Glazbe. Mi ćemo učiniti sve da to toga ne dođe ali trebamo i pomoć prvenstveno Grada pa onda ostalih, Županije, sponzora i donatora.

Repertoar skladbi za izvođenje bira se pažljivo. Postavljaju se skladbe poznatih autora i provjerenih aranžera. Sposobnost glazbenika i reputacija orkestra dozvoljavaju nam takove izvedbe koje mnoge glazbe ne mogu izvesti. Na našim koncertima svatko može naći nešto što mu štima. Nastojimo u suradnji sa drugim glazbama, naročito pulskim orkestrom, vršiti razmjenu i popunu novih skladbi jer novaca za kupnju novih nemamo, a cijene dobrih aranžmana dostižu od 5 do 10.000,00 kuna. Skladbe koje se besplatno nude putem interneta loše su aranžirane i ne odgovaraju svojom kvalitetom renomeu naše glazbe. S druge pak strane upozoreni smo da sve skladbe koje se javno izvode moraju imati svoje porijeklo što podrazumijeva kupnju ili razmjenu sa nekom glazbom koja je to učinila. U protivnom radi zaštite autorskih prava izvođač i odgovorna osoba mogu snositi zakonske posljedice svoga čina, a da za to nisu ni znali. Ulaskom u Evropsku uniju ova će teza biti još izraženija. Pronalaženje još nekih načina nabave novijih i modernijih aranžmana koji se bez posljedica mogu javno izvoditi biti će jedan od važnih zadataka novoizabranog rukovodstva Glazbe.

Godinama ukazujemo da popunjavanje mlađim kadrom glazbenika na limenim puhačkim instrumentima u Pazinu ne ide. Osnovna glazbena škola u Pazinu godinama unatrag nema u svom programu predmet puhača na limenim instrumentima. Jedan od razloga je upis djece za druge trenutno popularnije instrumente tipa prije gitara i violina, a ranije harmonike i klavira uz jedine puhače klarinet i flautu. Želje su svakako to roditeljske i to vjerojatno iz razloga što neki roditelj vidi u svom djetetu budući Duo čelos, Pogorelića, Maksima Vrbicu i slično ne razmišljajući pritom koji put njihovo dijete mora proći da tako nešto postigne. U konačnici odlaskom u srednju školu ili fakultet većina djece prestaje se baviti glazbom pa čak i iz hobija.

Predlagali smo Gradu da se poduzmu mjere ponovnog otvaranja učenja mladih na puhačkim instrumentima u Osnovnoj glazbenoj školi u Pazinu. Nudili smo pomoć u obliku instrumenta i opreme, a da Grad omogući besplatno školovanje za prvu godinu školovanja pa i za naredne onim naprednijim i dobrim učenicima. No nikada se po tome Grad nije oglasio. S druge pak strane provoditi samostalne tečajeve skupne ili pojedinačne za naše potrebe opet je vezano za sredstva koja treba imati za plaćanje ako ništa drugo voditelja. Pokušali smo samostalno organizirati tečajeve za svirače na puhačkim instrumentima. Vođeni su razgovori u Osnovnim školama radi prezentacije i upisa učenika, načelno se dogovorio i voditelj gospodin Pernić no kada smo sredstva tražili od Grada, Županije i Ministarstva ista nikada nismo dobili. Doduše jedini je Grad izdvojio 7.000,00 kuna za te potrebe što je bilo nedostatno za početak projekta koji je sa nekoliko polaznika trebao trajati šest do osam mjeseci. Zato nam opet predstoji zadatak da ustrajnošću samostalno organiziramo tečajeve mladih prvenstveno na limenim puhačkim instrumentima. Svakako da očekujemo potporu i pomoć Grada, Pučkog učilišta, Osnovne škole i drugih institucija.

LGP_2012_4

Glazba je konačno dobila svoj prostor. Ne doduše onako kako smo se nadali odnosno da budemo sami svoj na svome. No bilo je uzmi ili ostavi. Limena glazba Pazin davno je dobila prostor za vježbanje u sadašnjem prostoru Osnovne glazbene škole i to daleko prije nego je Glazbena škola osnovana. I upravo je na inzistiranje Glazbe i upornošću tadašnjeg voditelja Narodnog sveučilišta gospodina Danila Vadanjela otvorena Osnovna glazbena škola čime se mi kao glazba ponosimo i smatramo se jednim od osnivača bez obzira što to neki danas negiraju. Razvojem škole jačao je i orkestar pa se zbog brojnosti i uvjeta vježbanja spustilo kat niže u dvoranu Mirna koja je u potpunosti zadovoljavala zahtjeve orkestra. No taj prostor nije osigurao dugotrajnost rada jer je u istom trebalo izvršiti prenamjenu za potrebe Županije.

Grad nam je stoga omogućio dobivanje i uređenje zajedničke dvorane sa odvojenim prostorom u vojničkom restoranu bivše vojarne u Pazinu što smo i prihvatili kao tada jedinu opciju, a iz Mirne smo se morali povući zbog najavljenog početka radova koji zbog recesije stopirani i nisu do danas započeli.

Teče peta godina dobivanja prostora u vojarni i istek petogodišnjeg ugovora sa Gradom o najmu prostora što znači da će se vrlo brzo potpisati novi. U proteklom periodu mnogo je napora uloženo kako bi se prostor doveo funkciji. Izračunima je sa naše strane zajedno sa dobrovoljnim radom i doniranim materijalom utrošeno gotovo 190.000,00 kuna što nije mala svota. Još je potrebno urediti naš vlastiti prostor za koji smo dio materijala nabavili no nedostaju nam kuna za nabavku preostalog neophodnog materijala i plaćanje majstora (keramičara, vodoinstalatera) te izvršenje potrebnih atesta struje i električnih uređaja. O tome je već bilo spomena na samome početku ovoga izvještaja. No voljeli bi da se prostorije urede što je prije moguće kako bi konačno cjelokupnu notnu i ostalu arhivu pohranili na jednome mjestu, uredili radni prostor sa telefonom, kompjuterom i ostalom neophodnom opremom i konačno počeli djelovati onako kako Glazba to i zaslužuje.

Rezultati, glazbeni doseg, kvaliteta muziciranja pa i priznanja koja smo u proteklom periodu ostvarili pokazuju da je «Limena glazba» Pazin odlučan i jak kolektiv glazbenih entuzijasta, za naše prilike vrsnih glazbenih amatera, ljudi zaljubljenih u Glazbu i takav vid glazbenog izričaja. Samo se u, prvome redu, zahvaljujući toj činjenici može krenuti u sve ostalo. Uzalud je i dobar dirigent i dobar instrument i dobri uvjeti ako nema ljubavi prema tome. Mi smo to znali i pametno smo, na zadovoljstvo svih nas, građana Pazina i šire tu činjenicu znali na pravi način valorizirati i pretvoriti u respektabilne rezultate koji su iza nas.

Među nama ima četvero glazbenika koji u Glazbi djeluju volonterski preko 50 godina, 10 njih više od trideset godina, deset više od dvadeset godina i tako dalje. Pitam Vas i sebe da li se još koja Udruga ili društvo u Gradu može ovakvim podatkom pohvaliti. Hrvatski sabor kulture naša krovna organizacija u Hrvatskoj zna se za godine amaterskog rada odužiti svojim članovima Priznanjima i Poveljama. Na žalost kada je riječ o Gradu u kojemu djelujemo priča je drugačija. Sve naše prijedloge da se članovima koji amaterski sviraju više od pedeset godina, koji su dali sebe Glazbi i Gradu taj isti Grad ne priznaje i odbio je naše prijedloge.

Koliko god se mi ponosili ljubavlju, entuzijazmom i amaterizmom prema Glazbi nažalost samom tom činjenicom nećemo Glazbu unaprijediti ako pritom nemamo i druge uvjete potrebne za to prvenstveno kvalitetne opreme i instrumenata, kvalitetnog dirigenta i onaj minimum sredstava koji će sve to pratiti. Tvrdimo i tvrditi ćemo da se za razliku od nekih drugih kulturnih djelatnosti mi glazbari ipak razlikujemo i specifični smo. Naime jednome glumcu potrebna je vještina glume i kostim za nastup, pjevaču je potreban dobar glas i odijelo, a nama je potrebna vještina sviranja, kvalitetan instrumenti i odora. Dakle tri komponente spajaju su u jednu. Zato smo mi specifični i donekle posebni, a što još uvijek neki ljudi ne shvaćaju.

Ima još momenata iz našega djelovanja koji bi mogli naći svoje mjesto na ovim stranicama. Nadam se da ćemo zajedno u raspravi to i učiniti no recimo na kraju. «Limena glazba» Pazin stekla je veliki uspjeh u državnim okvirima, stekla simpatije glazbenih djelatnika, ljudi i građana Pazina i šire. Renome, ugled i simpatije nisu došli sami od sebe. Plod je to napornoga rada generacija glazbenika i njihovih voditelja prije nas kao i današnje generacije. Mi sadašnja generacija glazbenika, vodstvo Glazbe i njen dirigent učiniti ćemo sve da se teško stečeni ugled i renome koji sada uživamo i kvaliteta kojom raspolažemo još više poveća, ojača i učvrsti. U to budite uvjereni. Biti članom «Limene glazbe» Pazin ili nastupiti u zajedništvu sa njom kao gost čast je i želja je mnogih umjetnika i vrsnih glazbenika. Naša su vrata u tom pogledu otvorena.

LGP_2012_13

Brojne su organizacije i pojedinci koji nas pomažu i podupiru no za jedan ovakav kolektiv, kolektiv koji zna što hoće i koji stremi ka još većem i kvalitetnijem sve je to nedostatno. Sa gradskim ocima pa i Županijom moramo sjesti, definirati i dogovoriti naše ciljeve iz razloga navedenih ranije pa i iz same činjenice želi li grad ovakvu Glazbu ili drugačiju te na osnovu toga osigurati sredstva za dogovorene veličine. Ne tvrdimo da u Gradu nema razumijevanja za naš rad, naprotiv ima no iz naprijed rečenoga vidljivo je da je to malo. Ne možemo kupiti auto ako nemamo dovoljno novaca, ne možemo kvalitetno odraditi nikakav posao ako nije praćen kvalitetnim planiranjem, organizacijom i izvršenjem. Ista mjerila vrijede i kod nas glazbenika za svaki glazbeni projekt posebno. Želja nam je stoga da slijedeće izvještajno razdoblje našega djelovanja obiluje izvještajima kako smo osim navedenoga ostvarili i realizirali više od ovoga što smo na ovim stranicama spominjali.

Završavajući ovo izvješće moram reći da nam nije bila namjera nikoga kuditi ili špotati. Naprosto iznijeli smo činjenično stanje, onakvo kakvo je i bez imalo uljepšavanja. Mada smo o tome mnogo puta pričali na mjestima gdje to moramo činiti osjećali smo potrebu da i ovdje na našoj skupštini o tome progovorimo u cilju poticanja i bržeg rješavanja naših problema.

Ovom prilikom najsrdačnije i iskreno se zahvaljujem svima Vama, osobama i institucijama sa kojima smo surađivali od Ministarstva, Hrvatskog sabora kulture, Župana i Županije Gradonačelnika i Grada, svim firmama i pojedincima koji su nam na bilo koji način pomogli te našim medijskim pratiteljima. Hvala im što su u pravom momentu priskočili i poduprli rad Limene glazbe Pazin.

Hvala glazbama i pojedincima iz glazbi Pule, Sv. Lovreča, Višnjana, Rovinja i ostalih.

Limena glazba Pazin / Foto: iPazin.net

9 komentara na “Osvrt na rad i aktivnosti Limene glazbe Pazin u proteklih 6 godina”

 1. pinokio napisao:

  – 2008. godine uručeni su novi klarineti koje je Grad poklonio Limenoj glazbi. Pojedinačna vrijednost svakog instrumenta marke „Yamaha“ je preko 9.000 kuna, a mladim glazbenicima ih je uručio gradonačelnik Rimanić.

  – 190.000,00 kuna, a u ča se je to uložilo?? da li se to neki šali ili je 1. april!!!

  – od Grada sredstva u iznosu od 7.000,00 kuna kojima će nabaviti dio materijala i privesti prostore konačnom uređenju – da nisu ti prostori već odavno trebali biti uređeni? – DA LI JE GRAD PAZIN I OSTALIM UDRUGAMA POKLONIO KOJU KUNU ILI SU SE SAME SNALAZILE?

  1. Kultura i nekultura napisao:

   Ovdje se očito radi o nekoj vrsti slobodne procjene. Po meni čak i pre slobodne što može zaključiti svak onaj koji nije slijep kod zdravih očiju. Dovoljno je proći ispred zgrade bivšeg vojničkog restorana i zaviriti kroz prozor, pa bi svima bilo sve jasno. Limena glazba Pazin je doista vrlo važan dio kulture ovoga grada, ali nije jedini. Pravila koja vrijede za sve , morala bi vrijediti i za njih. Naime u ugovoru sklopljenom s gradom Pazinom, udruge su se obvezale prostore dobivene na korištenje urediti i staviti u funkciju za vrijeme trajanja ugovora, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Također je svima znano što je osnovna djelatnost Udruge za ples i rekreaciju “Roxy dance”, pa priča o mažoretkinjama i nije baš uvjerljiva.

 2. Antifašist napisao:

  Poklonio je grad pare i antifašistima ako te to tješi – I to kakve pare! Reda veličine 100K/godišnje. Ja stvarno ne znan ča AF delaju s tin šoldima, vjerojatno se bore i dalje na sve načine protiv fašizma kojega doduše nema već nekih 60tak godina, ali nu, fašizam je ko mali rak; nikad ne znaš kad će se vratit. Ali sve u svemu, bitno da pčelari dobivaju godišnje 100 ili 150 puta manje para od AF-a, a pčelari su u svakom pogledu puno korisniji gradu neko šačica slinavaca koji se bore protiv stvari kojih nema…

 3. Kako nema napisao:

  >>> “Antifašist u 22.05.2013. at 11:34 kaže:
  Poklonio je grad pare i antifašistima ako te to tješi – I to kakve pare! Reda veličine 100K/godišnje. Ja stvarno ne znan ča AF delaju s tin šoldima, vjerojatno se bore i dalje na sve načine protiv fašizma kojega doduše nema već nekih 60tak godina”

  Kako nema fašizma čovječe, di ti živiš, pogledaj malo oko sebe, a pogledaj i jednu drugu raspravu tu na iPazinu :-)))

 4. . napisao:

  Hej ti “antifašistu” pa u kojem djelu svemira ti živiš, ne fašizam nego klerofašizam svuda oko nas, širi se i širi se.

 5. Antifašist napisao:

  Banalizirate ideju fašizma.. “klerofašizam” – Ta riječ uopće ne postoji, tako da ću se pravit da te ne kapin. Uostalom i da postoji, AFovci se nemaju ča borit protiv “klerofašizma”. Budimo realni i priznajmo neke stvari. Kapin ja ča želite vi reć, ali to ni fašizam kao fašizam, već jedan drugi problem.

 6. . napisao:

  Najbolje sve šolde upucat u crkvu. Da nije bilo kako si naveo upotrebljavajući nekulturnu riječ “slinavci”, pitanje je da li bi ti danas slinio ovdje. Može te sram biti. Sjeti se ovih riječi ako doživiš starost, kad tebi bude netko rekao da si stari slinavac. Ovi ljudi dali su zdravlje a puno njih i živote da bi ti mogao, kako navedoh , sliniti ovdje.

  1. Antifašist napisao:

   Dali su živote, a za ča? Da bi njihov drug Tito poslije posta jedan od najvećih krvnika u povijesti čovječanstva? Ako ti to opravdavaš, samo naprijed. Mene nije sram, a jedino čega se sramim je pomisao da ima ljudi koji i dalje glorificiraju NOB, a da niti ne znaju kako je sve skupa to išlo (očito si i ti jedan od tih). Ti ljudi koji su dali živote – svaka im čast, ali dali su ih zato jer su bili izmanipulirani od strane partizana zbog svojih ideala, a to je mržnja protiv fašizma. Dakle, ti ljudi su bili izmanipulirani.

 7. . napisao:

  kojim bi jezikom sada slinio i pljuvao da nije bilo partizana? Talijanskim, njemčkim ili misliš da bi ti Pavelić omogućio hrvatki jezik? Da li imaš uopće osnovnu školu?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.