Otrči i ti maraton

Mit: Maraton je ekstremni sport, opasan i dostupan samo veoma malom broju veoma nadarenih ljudi.

Istina: Maraton je jedan od najpopularnijih formi takmičenja na svetu zato što je ekstremno masovan i dostupan svima.

Zašto se neki ljudi plaše maratona ne znam. Kada im predložim maraton kao cilj dobijam reakcije kao da sam predložio da urade sami sebi lobotomiju, ili nešto još gore. Meni je uvek teško da se identifikujem sa ovom panikom jer je nisam nikada osećao. Uvek je bilo jasno da maraton ne mogu da istrčim odmah, prvog dana kada sam krenuo da trčim, ali da je to veoma dostupan cilj ako treniram sistematski. Znači samo pitanje vremena.

Maraton je veoma praktičan kao cilj. Polu-maraton je previše kratak i početnici ga veoma brzo savladaju. Onda postoje dve opcije: ili da se juri rezultat u polu-maratonu što je u stvari trening brzine u velikoj meri, ili da se pređe na maraton za koji se trenira laganim dugim trčanjima koja su mnogo prijatnija od treninga na atletskoj stazi za polu-maraton. Takođe dovoljno je uraditi dva maratona godišnje da bi se osećao ispunjenim, dok su polu-maratoni mnogo brži i kraći i moguće ih je raditi skoro svake dve nedelje kada si u jačoj formi. Tolike trke zahtevaju puno putovanja.

Maraton se odlično kombinuje sa turizmom, trening se uglavnom sastoji od laganog trčanja koje može da se radi u prirodi i u društvu, a dovoljno je manje od 10 sati nedeljno treninga. Štaviše 10 sati je puno a tu cifru svako može da ubaci u dnevni raspored ako želi.

Maraton je baš zato forsiran od strane sportskih autoriteta svuda u svetu: jer je savršeno dizajniran kao forma rekreacije. Obavezuje trkača da trenira stalno i sistematski, omogučava mu uzbuđenje vezano za jedan veliki događaj i sve to nudi za veoma malo novca. Maraon je u stvari jedna od najboljih formi masovne rekreacije.

Tome svedoče ogromne količine takmičara na trkama: limiti od 50.000 mesta se veoma brzo pounjavaju sada na većim trkama. Godišnje maratone istrči više miliona trkača čto je teško reći za bilo koju drugu formu sportskih takmičenja.

Moj savet je da ako želiš da smršaš i postigneš i zadržiš zdravu i umerenu formu počneš trening za maraton. Cilj od 42,195 km če te držati dugi niz godina a gde god putuješ moći ćeš da nađeš trku i druge trkače. Maraton je, suprotno veoma negativnom mitu, odlična forma masovne rekreacije i baš tome duguje svoju ekstremnu popularnost.

www.hermessrbija.rs

1 komentara na “Otrči i ti maraton”

  1. ja napisao:

    ni ja se ne mogu da identifikujem sa ovom panikom :)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.