Otvara se izložba na temu matičarstvo

PazinPovodom obilježavanja trećeg međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Pazinu otvara izložbu na temu matičarstvo; javljaju iz Državnog arhiva.

-Budući da Ustanova skrbi o preko 6 stotina matičnih knjiga iz razdoblja od 16. do 20. stoljeća, sam se po sebi nametnuo segment matičarstva koji valja prikazati javnosti. Sve matične knjige pripadaju Zbirci matičnih knjiga unutar koje se dijele u dvije serije (cjeline): Crkvene matične knjige (one čiji su stvaratelji župni uredi) i Državne matične knjige (one čiji su stvaratelji matični uredi). Matične su knjige nepresušno vrelo za istraživanja u raznim granama znanosti, što njihovu važnost i vrijednost čini neprocjenjivom; ističu u Državnom arhivu.

Cilj je izložbe prikazati povijesni razvoj matičnih knjiga; od evidencija o vjernicima do evidencija o građanima i vjernicima, stavljajući naglasak na starost knjiga, način njihova vođenja (u narativnom obliku, odnosno u obliku obrasca) i tip (rođenih/krštenih, vjenčanih, umrlih, stanje duša…), te zaštitu, konzerviranje i restauriranje.

Otvorenje će se održati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu u četvrtak 9. lipnja s početkom u 12 sati. Izložba ostaje otvorena do 9. srpnja

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.