Otvaranje prve faze stalnog postava Etnografskog muzeja Istre

Predstavljanje, a ujedno i otvaranje prve faze novog stalnog postava pazinskog Etnografskog muzeja Istre, održano je danas, u četvrtak 11. svibnja, u prostorijama pazinskog Kaštela. Budući da i ta prva faza nije u potpunosti dovršena legitimno je upitati se zašto se uprava muzeja odlučila da ju ipak predstavi i to upravo sada u predizborno vrijeme. U svom uvodnom govoru ravnateljica EMI-a Lidija Nikočević navela je drugačiji razlog za to.

– Bliži se dan muzeja i ovo smo identificirali kao sjajnu priliku da aktualizirali ono što radimo već godinama. Drugi dio ove prve faze bit će otvoren uoči dana grada P1160044_resizePazina. Postav volimo nazivati stalno-nestalnim zbog toga što smo svjesni da je ideja stalnog postava u današnjoj muzeologiji sve više napuštena. Stalni postavi jako iscrpljuju muzeje i jednom kad se postave postaju okamine koje se teško mijenjaju, a danas kada imamo dinamične poglede na našu prošlost i na našu kulturu jedna interpretacija brzo zastari. Naš posljednji stalni postav je postavljen 80-ih godina prošlog stoljeća i došlo je vrijeme za osvježenje, kazala je Nikočević.

Postav će činiti priče 11 likova iz različitih dijelova Istre, a uključivat će multimedijalnost i interaktivnost. Kako vrijeme bude odmicaloP1160069_resize najstarije postavljene likove zamjenjivati će novi tako da će postav biti uvijek u dinamičnoj promjeni. „Ono što koncepcijski želimo postići jest da se Istra sagleda u svojoj različitosti, a ne u svojoj unisonosti i monolitnosti kako se često gleda izvana jer to je pojednostavljenje kojem se mi etnolozi moramo opirati. Uvodni dio je neutralan i pokazuje Istru u svojoj geografskoj određenosti s različitim pogledima na nju i vladavinama koje su određivale njenu sudbinu. Nakon toga izlistavamo 11 različitih životnih situacija, odnosno lokalnih kultura pokazujući koliko je Istra zapravo heterogena i različita unutar sebe“, kazala je Nikočević i zahvalila se brojnim kustosima koji su nekad radili ili još uvijek rade u muzeju i koji su bili aktivni u osmišljavanju i sadržajnom oblikovanju ovog novog postava, pa i vanjskim suradnicima: Studio Cuculić (grafički dizajn) Klinika Studio (produkt dizajn), Novena (digitalni media studio), Ars Kopija i Kapitel (izvođač radova).

Nakon razgledavanja prve faze postava koja osim prve prostorije o geografskoj i povijesnoj određenosti Istre uključuje i sobu u kojoj je tematizirana priča lika Ribara i Vinara, prisutnima se obratio Ervin Šilić iz Novene koji je prikazao kako su osmislili daljnji tijek odvijanja radova, koji će sve likovi biti akteri stalnog postava i na koje će sve interaktivne i multimedijalne načine ispričati svoju priču.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.