Otvoren Centar nematerijalne kulture Istre

Sinoć je u Pićnu svečano otvoren CENKI – Centar nematerijalne kulture Istre. Njegova vrata simbolički je otključala Antonjeta Benić, najstarija Pićanka, u pratnji župana Ivana Jakovčića.

U CENKI-ju će posjetitelju biti dostupne informacije o istarskim dijalektima, načinima pjevanja, tehnologiji izrade svakodnevnih predmeta, pričama i legendama te o svemu onom što čini neopipljivu, nematerijalnu kulturnu baštinu.

Centar je smješten u obnovljenom dijelu Baronove palače, u zgradi koja je još početkom godine bila ruševina. U njenu rekonstrukciju i opremanje Županija je uložila 500 tisuća kuna, Općina 250 tisuća, Ministarstvo kulture 70 tisuća, a Udruga Pićanaca Trnoplesara donirala je 30 tisuća kuna.

– Ovo je mjesto gdje ćemo trajno pohraniti našu nematerijalnu baštinu, ali i gdje će se održavati manifestacije koje će je veličati. Sretan sam i ponosan što smo je povjerili Pićancima jer sam siguran da će je oni kao ponosni Istrijani znati očuvati, kazao je župan Jakovčić na otvorenju.

O značaju ove ustanove za Pićan govorili su načelnik Ivan Franković, ravnateljica Etnloškog muzeja Istre Lidija Nikočević, pročelnik Konzervatorskog odjela u Puli Zoran Gljivarac, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu Tvrtko Zebec te Anton Glavač, predsjednik Trnplesara. Uvodu priredbu, koncert istarskih svirača i pjevača, vodio je Noel Šuran.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.