Otvoren Franetov put u čast dugogodišnjem dobrom duhu pazinskog planinarstva

Više od 200 planinara sudjelovalo je u nedjelju, 16. listopada 2016. godine, na proslavi četiriju obljetnica organiziranog planinarenja u Pazinu i Istri. Pješačenje stazom od sela Brest pod Učkom novomarkiranim Franetovim Putom preko Izvora Škrilje natrag do Bresta pod Učkom. Događaj su organizirali Istarski planinarski savez i Planinarsko društvo Pazinka. U konačnici lijepo vrijeme i zanimljiva šumska staza s puno detalja, bili su odlučujući za planinare iz cijele Istre, Kvarnera, Gorskog Kotara i primorskog dijela Slovenije da dan provedu u druženju i trosatnom pješačenju.

Na mjestu Kuk, ili kako ga lokalni stanovnici nazivaju Kunfin nedaleko poznatog nekadašnjeg vježbališta JNA – Tenkovskog polja otvoren je Franetovo put, koji nosi ime po Franji Paulišiću – Franetu, legendarnom dugogodišnjem predsjedniku PD Pazinka, koji je preminuo 2014. godine. U ime zahvale za očuvanje uspomene na njegovo djelo i beskrajnu ljuav prema planinarstvu obratili su se Vladimir Rojnić, u ime Istarskog planinarskog saveza te Patricija Jedrejčić, u ime Planinarskog društva Pazinka i u ime obitelji pokojnog Paulišića, koja je nazočila otvorenju puta i za tu priliku pristiglas iz Varaždina i Zagreba. Simboličnim pomicanjem smrekove grane put je otvorila trenutno najmlađa članica obitelji Jana Paulišić. Inače, Franetova sestra Ana Ranogajec koja inače živi u Zagrebu, iako u poznim godinama dokazala je „kako jabuka ne pada daleko od drva“ i bez problema prešla cijelu stazu. Rojnić i Jedrejčić su se u svojim govorima osvrnuli na Franetov životni i planinarski put, istakli brojna organiziranja izleta koja su osim u Hrvatskoja bila i u Italiji, Bugarskoj, Austriji, Sloveniji, Francuskoj itd. Napomenuli su kako je i uz bogatu markacističku djelatnost Frane Paulišić bio pravi dobri duh pazinskog planinarstva.

Staza je bila duga oko osam kilometara, no nije bila zahtjevna a prelazila je preko zanimljivih lokaliteta poput izvora Škrilje, uz potočić i stijenje, odmaknuta od glavnih pravaca prema Poklonu i Planiku. Osiguranje na stazi pružila je pulska stanica Gorske službe spašavanja dok je vođenje bilo organiziranoi preko Stanice planinarskih vodiča Istre.

Na svečanosti u Brestu pod Učkom, uz grah, kolače i glazbu, skup su pozdravili Vladimir Rojnić, predsjednik Istarskog planinarskog saveza te Igor Eterović, ispred Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) koji je uručio prigodne poklone IPS-u i PD Pazinka. Rojnić je istaknuo važnost obljetnica koje se ove godine obilježavaju a to je njih čak pet – 140. obljetnica organiziranog planinarstva u Istri i osnutka Società Alpina dell’Istria, 110. obljetnica Istarskog planinarskog društva kao podružnice Slovenskog planinarskog društva, 35. obljetnica osnutka Planinarskog društva „Pazinka“, 15. obljetnica Istarskog planinarskog saveza te peta obljetnica obnovljenog Istarskog planinarskog puta. Eterović, inače član Planinarskog društva Opatija, rekao je kako mu je to prvo članstvo u Izvršnom odboru HPS-a, a osvrnuo se na „renesansni uspon istarskog planinarstva“ uz poruku kako je otvoren na planinarske potrebe i daljnji razvoj planinarstva u regiji.

Podijeljena su i priznanja za doprinos razvoja istarskog planinarstva članovima Planinarsog društva Pazinka Janku Madruši za dug i predan volonterski rad „čovjeka koji se uvijek odaziva na sve akcije društva“. Nadalje priznanja su podijeljena Vladimiru Finderleu za bogate markacističke aktivnosti te Nini Salihu za uspjehe u vođenju visokogorskih izleta, te posebice osvajanju drugog najvećeg vrha u Europi – Doufourspitzea. Darko Lukšić iz PD Glas Istre dao je priznanje Ljubici Poropat iz porečke podružnice HPD-a Planik iz Umaga za svih 12 godina sudjelovanja na Danu istarskih planinara.

Osim domaćina, na ovu su planinarsku svečanost pristigli i planinari iz pulskih društava Glas Istre i Elektroistra, rovinjskog Montera, labinski Skitaci, riječkih planinarskih društava, umaškog Planika, Ćićarije iz Buja, Obalnog planinskog društva iz Kopra te ostalih. Pokrovitelj je bila Općina Lupoglav.

Prije 140 godina u Pazinu je osnovana Societa Alpina dell’Istria. Prvi je predsjednik bio Giovanni Fonda iz Pazina, na poticaj Antonija Scampicchija. Samo dvije godine prije toga osnovana je najstarija planinarska udruga u Hrvatskoj – Hrvatski planinarski savez, te je time to društvo postalo drugo planinarsko društvo u Hrvatskoj. Društvo je okupljalo stotinjak članova iz Pazina, Pule, Kopra, Pićna, Nedešćine, Motovuna i Labina. Organizirani su izleti na Učku, četverodnevni pohod od Trsata do Svetog Petra, Nezakcija, Dvigrada, Vodnjana, Snežnika i na Kvarnersko otočje od kojih su neki bili pod paskom policije. Njihov je rad lijepo opisan u knjizi Nerine Feresini čiji se prijevod knjige u izdanju Zajednice Talijana Pazin očekuje ove ili početkom iduće godine. Istarsko planinarsko društvo, kao podružnica Slovenskog Planinskog Društva, osnovano je 1906. u Pazinu na poticaj dr. Dinka Trinajstića, a prvi je predsjednik bio Luka Brolih, inače Slovenac i profesor Pazinske gimnazije, prve srednjoškolske ustanove na hrvatskom jeziku u Istri.

Planinarsko društvo „Pazinka“ iz Pazina osnovano je 18. prosinca 1981. godine, proizašlo iz tadašnjih aktivnosti Službe za odmor i rekreaciju tadašnjeg kemisjkog tekstilnog diva Pazinke koji je zapošljavao i do 1.700 radnika. Istarski planinarski savez osnovan je 2001. godine, a obuhvaća sedam planinarskih društava s ukupno više od 1.200 registriranih planinara. Među ostalima, brine o održavanju 370 km markiranih (obilježenih) planinarskih puteva na području Istre. Od toga valja istaći Istarski planinarski put (IPP) duljine 170 km, koji povezuje zapadnu i istočnu obalu Istre, počevši od Umaga, preko Ćićarije, Učke do Crne Punte iznad Koromačna.

Tekst: Anton Finderle
Fotografija: Jan Finderle, Anton Finderle

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.