Otvoren javni poziv za EU projekt I_Archeo.S.

U Gradu Pazinu predstavljen je sljedeći korak u realizaciji projekta I_Archeo.S. Naime, u Velikoj vijećnici detaljnije je objašnjen projekt I_Archeo.S. i upućen javni poziv svim zainteresiranim dionicima da se prijave na radionice koje će se održati 7. i 8. lipnja 2018. U Pazinu. Tema radionica bit će zajedničko kreiranje novog tematskog turističkog itinerara.

U siječnju ove godine započeo je europski projekt I_Archeo.S. vrijedan 1.176.243 eura koji uključuje šest partnera, regiju Abruzzo, Teatro Marche iz Ancone i Teatro Pubblico Pugliese iz Italije i Grad Pazin, Pučko otvoreno učilište Poreč te Grad Crikvenicu iz Hrvatske.

Uvodnu riječ dao je gradonačelnik Grada Pazina, Renato Krulčić koji je naglasio važnost međunarodne suradnje s ciljem valorizacije prirodne i kulturne baštine spajanjem privatnog i javnog sektora. Na izvrsnu dosadašnju suradnju Hrvatske i Italije ukazuje nam i uspješno okončan projekt Archeo.S, svojevrsna prethodnica sadašnjem projektu koji je dovršen 2013. godine.

Svih šest partnera obvezalo se do lipnja 2019. godine, do kad se provodi projekt, raditi na valorizaciji prirodne i kulturne baštine te održivom gospodarskom razvoju s ciljem stvaranja konkretnog, inovativnog i trajnog turističkog proizvoda. Pored ostalog, cilj projekta je razmišljati izvan okvira turističke sezone gdje će partneri razviti integrirani sustav usluga uglavnom usmjeren na prirodnu i kulturnu baštinu.

”Stvarajući tematski itinerar koji će predstavljati novi turistički proizvod uključili bi sve zainteresirane dionike putem javnog poziva koji je objavljen na službenim web stranicama Grada Pazina. Uz javni poziv priložena je i prijavnica, a ispunjenu možete poslati poštom ili e-mailom. Javni poziv otvoren je do 4. lipnja 2018. godine i cilj nam je privući što veći broj različitih subjekata kako bi učinili itinerar bogatijim”, istaknula je Ranka Šepić, savjetnica za vođenje projekata i manifestacija u Gradu Pazinu.

Za izradu spomenutog itinerara, mogu se prijaviti gospodarski subjekti, javne ustanove, udruge i agencije u sektorima održivi turizam, upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom; ustanove kao što su muzeji, knjižnice i turističke zajednice; organizatori evenata te gospodarski subjekti različitih profila (turističke agencije, ugostitelji, pružatelji smještaja, turistički vodiči, lokalni proizvođači vina, meda, suvenira i drugih proizvoda) kao i ostali koji mogu biti dio turističke ponude.

Poziv je upućen subjektima s područja Grada Pazina, a šire s područja Turističke zajednice Središnje Istre.

Novi turistički proizvod u obliku tematskog itinerara bit će predstavljen tour operaterima kako bi se upoznali s njihovim sadržajem, a koji će ga potom i plasirati na tržište. Grad Pazin će u veljači 2019. godine predstaviti novo-kreirani itinerar kroz edukativnu turu.Također, izradit će se mobilna aplikacija koja će uključivati sve partnerske itinerare a koja će posjetiteljima omogućiti bolje snalaženje i upoznavanje sa krajem u koji dolaze.

”Za sve prijavnice prikupljene do 4. lipnja neće bit selekcije, jer nam je u prvoj fazi najbitnije da se što više subjekata prijavi iz različitih sektora. Tema itinerara još ne postoji no želja nam je na zajedničkim radionicama, prema identificiranim posebnostima našega kraja, 7. i 8. lipnja odrediti i temu itinerara”, dodala je Šepić.

Zahvaljujući I_Archeo.S.-u gost će pomoću alata razvijenih u sklopu projekta moći lakše uploviti u kulturu i svakodnevicu zajednice koju posjećuje, upoznati je te naposljetku i zavoljeti. Na budućim radionicama upravo će se definirati kretanje razvoja i teme novih itinerara, a iz sredstava od projekta dodatno će se uložiti u uspotavljanje usluga koje će olakšati plasiranje itinerara na tržište.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.