Otvoren međunarodni sajam “S klobasicom u Europu”

Dodjelom pet šampionskih odličja u svih pet kategorija kobasica u subotu je u Svetom Petru u Šumi pokraj Pazina svečano otvoren 6. međunarodni sajam “S klobasicom u Europu” na kojemu ove godine svoje kobasičarske proizvode predstavlja tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske, a zajedno s izlagačima sireva, vina, rakija, prerađevina od voća i povrća te proizvoda ekološke poljoprivrede, ukupan broj izlagača iznosi stotinjak.

Sajam su zajedničkim rezanjem kosnice otvorili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton Kliman, pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum, pročelnik Odjela za poljoprivredu Grada Zagreba i Istarske županije Emil Tuk i Ezio Pinzan predsjednik Koordinacije udruga kobasičarskih manifestacija srednje Europe Dubravko Viduč te načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić.

Svi su oni čestitali domaćinu i organizatoru što je u svega šest godina stvorio prepoznatljivu manifestaciju koja na najbolji način afirmira i promovira hrvatske kobasičarske proizvode. Supetarski načelnik Bratulić izrazio je nadu kako će se, uz pomoć europskog novca u Svetom Petru u Šumi, urediti kuća kobasica, po uzoru na kuće ulja, pršuta i vina.

Šampionskim titulama ove godine okitili su se OPG Udovičić za istarske kobasice, Premes d.o.o. za kosnice, Slađan Novosel za kulenovu seku, OPG Franjul za specifične kobasice i Kristijan Novosel za slavonske kobasice.

“Zadovoljni smo i veseli nas što svjedočimo rastu količine izloženih kobasica, ali i njihove kvalitete i raznovrsnosti” – poručila je Blanka Sinčić Pulić predsjednica “Gustusa” Udruge senzornih analitičara iz cijele Hrvatske, koji su ocjenjivali kobasice prije dodjela nagrada.

Ove je godinu u ocjenjivanju bilo izloženo 70 uzoraka kobasica u pet kategorija, a o njihovoj kvaliteti najbolje svjedoči podatak kako je ove godine čak 14 kobasica ocijenjeno s više od 90 bodova, a lanjskom sajmu takvu je ocjenu dobila samo jedna kobasica. Ove je godine za odličja u Svetom Petru u Šumi konkuriralo devet istarskih kobasica, šest kosnica, 14 kulenovih seka, 22 specifične kobasice i 18 slavonskih kobasica.

Partner ovogodišnjeg sajma “S klobasicom u Europu” je Grad Zagreb, a nedjeljni program se otvara promotivnim istarskim doručkom kojim će se promovirati OPG-a središnje Istre i njihovi proizvodi.

Hina

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.