Otvoren treći TradInEtno festival

Radionicom starinskog plesa, Cotića, kojega je danas nemoguće vidjeti u koreografijama folklornih društava, započeo je jučer treći etno festival TradInEtno. Uslijedili su koncerti vokalne skupine Veteranke Folklornog društva Pazin, tria Kras i Orkestra Mišina.

Radionica Cotića, koju je vodio glavni organizator festivala, Goran Farkaš, započela je u rotondi pazinskog kaštela u 18 sati. Tridesetak okupljenih uspješno su savladavali plesne korake uz glazbenu pratnju članova Folklornog društva Pazin. Goran je, osim plesnih koraka, iskoristio priliku da održi kraće predavanje o tom plesu keltskih korijena i tako zainteresira polaznike za ples.

Službeno otvaranje festivala bilo je u 20:30 sati kada je Gradonačelnik Renato Krulčić izrazio zadovoljstvo što se ovaj festival održava već treću godinu za redom i to baš u pazinskom kaštelu koji je, po njegovim riječima, okosnica kulturnog razvoja Grada Pazina.

Odličan ambijent kaštela najprije je iskusila vokalna skupina Veteranke Folklornog društva Pazin, koje su predvođene svojim voditeljem Viktorom Križancem, otpjevale pet pjesama uz pratnju harmonike triestine. Pjesme su to njihove mladosti kojih se oni rado prisjećaju i pjevaju u vlastitim aranžmanima.

Tri Kras čine tri sjajna glazbenika, njegovatelja istarske glazbe: Felice na harmonici, Pucer na bajsu i Marino na violini i mihu. Sastav je to koji svira “glazbu za ples”, a pauze između pjesama koristi kako bi o svakoj pjesmi ispičao priču. Tako su uz istarske “klasike” “Rozalinu” i “Staru polku” predstavili i nekoliko starinskih valcera i šaltina, ali i neke od talijanskih pjesama koje su se često svirale na ovim područjima. Marino je, uzevši mih, odsvirao nekoliko pjesama i u toj kombinaciji koja se, kako je istaknuo, nikada nije svirala, te su oni po tom pitanu napravili malu inovaciju.

Orkestar Mišina sastavljen je od glazbenika iz Hrvatske i Mađarske koji sviraju hrvatsku glazbu. Glazbenici koji sviraju na gajdama, kontri, basprimu i kavalu, u raznim su se kombinacijama instrumenata i svirača predstavili u svirci koja je trajala sat i pol. Kako su ti glazbenici često i izrađivači glazbala, predstavljene su irske gajde, ali i mih kojega je izradio Mađar Andor Vegh, a na kojega je balun uz tarankanje izveo Goran Farkaš. Članovi orkestra nisu krili oduševljenje koncertom u Pazinu pa su u nekoliko navrata došli svirati među publiku.

Danas je na programu predavanje o Istarskoj narodnoj glazbi koje će u Kući za pisce u 11 sati održati Noel Šuran i Dario Marušić, nakon čega slijedi stručni skup “Folklor Istarskog poluotoka”. Za 16 sati je u kaštelu najavljen nastavak radionice plesa Cotić, a u 20 sati koncert pazinske etno skupine Veja i etno benda Kries.

MP / iPazin.net

3 komentara na “Otvoren treći TradInEtno festival”

 1. gogz napisao:

  svaka cast organizatorima, a posebno farkasima. koncerti su bili fenomenalni, veja je rasturila kao i uvijek, a kries bi trebali malo cesce gostovat u nasim krajevima. jedva cekam TradInEtno slijedece godine! :)

 2. pepsi napisao:

  Velike pohvale obitelji Farkaš i ekipi organizatora. Bilo je prva liga, rijetko pozitivna atmosfera. Možda netko iz Grada napokon shvati da je dvorište kaštela jedna od najljepših ljetnih pozornica u Istri i kao takva (pre)malo iskorištena.
  Ljeto u Pazinu – Ljeto u Kaštelu?

 3. baba napisao:

  točno, sve je bilo super! A taj prostor stvarno ima posebnu atmosferu, što god se u njemu dešavalo.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.