Otvorena 9. smotra vina središnje Istre

gracisce_2011.jpgIzuzetno lijep dan domamio je tisuće posjetitelja iz cijele Istre, a mnogo njih i od “preko Učke”, u ponedjeljak u Gračišće na 9. smotru vina središnje Istre. Za ovogodišnju je smotru prijavljeno 227 vina, od čega ih je 80 posto nagrađeno zlatnim, srebrnim ili brončanim medaljama, što je lijep pokazatelj porasta kvalitete vina, kazao je otvarajući manifestaciju gračaški načelnik Ivan Mijandrušić.

Istarska vina, uz vina tradicionalnih gračaških prijatelja vinara iz Sv. Ivana Zeline te ona vinara s Kvarnera, ponuđena su u 15 konoba raspoređenih širom ovoga drevnoga gradića. Ugostitelji, osim toga, nude gostima gastronomsku okrjepu, a istarski pršutari svoje delicije. Stotinjak hostesa točilo je vino za kušanje, a u organizaciju Smotre uključeno je petstotinjak ljudi.

Prigodne riječi domaćinima i gostima uputila je i nekolicina uglednih gostiju: zamjenik župana Vedran Grubišić naglasio je da je gračaškom smotrom vina prije mnogo godina začet istarski brend te da u ovim recesijskim vremenima “nema šanse da ovakvim manifestacijama smanjujemo sredstva”.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da se osjeća kao kod kuće jer s Gračišćanima dijeli istu ljubav prema vinu, u Sv. Vidu imaju istog zaštitnika, a k tome se na Uskrsni ponedjeljak “pola Rijeke preselilo u Gračišće”. Prigodne su riječi uputili i gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Vlado Žigović te dopredsjednik Hrvatske gospodarske komore Šime Vidulin.

“A sada čaše u ruke i svi u konobe!”, pozvao je Mijandrušić na kraju kratke ceremonije svečanog otvorenja Smotre. U nastavku dana, uz kušanje vina posjetitelji se mogu opustiti uz nastupe tradicijskih plesača i svirača, navečer će se podijeliti priznanja nagrađenim vinarima, a Smotra završava nastupom Gustafa.

glasistre.hr

1 komentara na “Otvorena 9. smotra vina središnje Istre”

  1. gracisce napisao:

    previse agresivaca na jednom mjestu

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.