Otvorena izložba “Kmeti i gospoda”

Kmeti i gospodaDanas je u popodnevnim satima u LG galeriji otvorena prva samostalna izložba fotografija autora Doriana Orbanića pod nazivom “Kmeti i gospoda”. Tema izložbe su portreti nastali za vrijeme manifestacije Dani Julesa Vernea, a fotografirane su 2008. i 2009. godine. Iako se navedena menifestacija ove godine nažalost neće održati, posjetitelji izložbe mogu se kroz fotografije prisjetiti kako je ona izgledala.

Izložbu je otvorila Nada Putinja, predsjednica društva likovnih stvaratelja. Nakon nje, prisutne je s fotografijom, autom i samom izložbom upoznala Marija Ivetić.

Kmeti i gospodaNaposlijetku je i sam autor, Doriano Orbanić pozdravio sve prisutne i zahvalio im se na dolasku. Doriano Orbanić se fotografijom intenzivnije bavi od 2004. godine i član je fotosekcije Društva likovnih stvaratelja (DLS) u Pazinu. Dobitnik je više nagrada i pohvala na fotonatječajima u Pazinu i Grimaldi. Za one koji nisu stigli na otvorenje, podsjećamo, izložba će ostati otvorena od 12. do 24. srpnja, pon-pet 10-13 i 17-20 sati, subota 10-13 sati.

“Kmeti i gospoda” Doriana Orbanića predstavljaju fotografski esej koji je nastao kao rezultat autorovog dosljednog i požrtvovnog dvogodišnjeg praćenja kulturne manifestacije dana Julesa Vernea koja se već gotovo tradicionalno održava tijekom mjeseca srpnja u Pazinu.Klasični i ponekad monotoni dokument-artistički pristup koji prevladava prilikom bilježenja sličnih događanja, Orbanić je uspješno zamijenio balansirajući između navedenog dokumentarizma, te subjektivnog i intimističnog pristupa razvijajući svoj specifični fotografski stil. Bilježeći karakteristične, neponovljive situacije i izraze sudionika on nam prikazuje drugu, prirodniju i intimniju stranu ove manifestacije. Promatrajući njegove portete gotovo da možemo osjetiti mirise, čuti glazbu i razgovore, nasmijati se zajedno sa sudionicima; jednom rječju, uistinu sudjelujemo u trenutku. U Orbanićevim se fotografijama osjeća duboka sklonost i razumijevanje za svoje sugrađane; on nam svojim fotografskim portretima približava i oslikava karakter ne samo portretiranih već i podneblja u kojem oni bivaju i djeluju. On nije pasivni promatrač, već aktivni sudionik, dio “bića grada”.Fotografiju Doriana Orbanića karakterizira urođeni osjećaj za kadar, ravnotežu i kompoziciju “bez predumišljaja”. Krasi je “preddigitalna” neiskvarenost i jednostavnost, a prevladavaju klasični principi fotografije trenutka.Izložba “Kmeti i gospoda” uistinu je prava fotografska poslastica koju bi bilo šteta ne okusiti.Nina Šperanda

Rad je i kompozicijski i koloristički stabilan. Začudnost teme raspodijeljene u planove privlači najviše pažnje. Kadar kao da je izvučen iz nadrealističkog sna i smješten u sasvim uobičajen prostor.Eugen Borkovsky

MP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.