Otvorena nova knjižnica u pazinskom kolegiju

Pazinski kolegijDrago mi je da smo otvaranjem knjižnice u najljepšem dijelu zgrade ispunili želju prvog ravnatelja škole, pokojnog Antuna Heka, rekao je na otvorenju knjižnice u povodu Mjeseca hrvatske knjige ravnatelj Pazinskog kolegija – klasične gimnazije Vilim Grbac.Porečki i pulski biskup Ivan Milovan blagoslovio je knjižnicu te istaknuo da ona obogaćuje čovjeka u ovo doba civilizacije slika te da je knjiga čovjekov neizostavan pratitelj. U ime gradske uprave pročelnik za društvene djelatnosti Boris Demark zaželio je da knjižnica postane još jedno kulturno središte grada i mjesto razmjene misli. Potpredsjednica Društva bibliotekara Istre Liana Diković rekla je da se nada da će moderno opremljena knjižnica postat omiljeno mjesto boravka učenika.
Knjižnica i čitaonica s 15 tisuća svezaka preselila se iz glavne zgrade Kolegija u prizemlje Učeničkog doma kolegija. Posjeduje bogatu referentnu zbirku, vrijedne književne ostavštine pokojnih svećenika (Ernesta Radetića s čak tisuću svezaka, Ratislava Udovičića, Ive Mihovilovića, Antuna Heka, Bože Jelovca i Bože Milanovića), ali i vrijednih prvotisaka djela iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća, kaže voditeljica knjižnice Kristina Varda. Bit će otvorena radnim danom od 8 do 15 sati s iznimkom četvrtka, kada će raditi od 13 do 18 sati.
Otvorenju je prethodio zanimljiv glazbeno-scenski nastup učenika škole te otvorenje originalne izložbe učenika kolegija “Ne mora bit mora” – koja je nastala na ideju prof. Orijane Paus uz pomoć knjižničarke Varde i prof. Sanje Gržinić Depikolozvane.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.