Otvorena prva uljara u središnjoj Istri

masline.jpgPrva uljara za maslinovo ulje u središnjoj Istri, a 19. u Istri, otvorena je u subotu kraj sela Pagubice u općini Cerovlje. S vlasnikom uljare “Zlatni brijeg”, povratnikom iz Francuske, Milanom Matkovićem uljaru je otvorio županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, a blagoslovio grimaldski župnik Marijan Pamić.

Prilikom otvorenja, kojem je nazočilo dvjestotinjak mještana toga kraja, Antolović je istaknuo da vjeruje da će iz ovog objekta poteći visokokvalitetno maslinovo ulje koje će se osim u Hrvatskoj moći bez poteškoća prodavati na tržištu Europske unije.

Cerovljanski donačelnik Kamenko Opatić istakao je pak važnost izgradnje ovog poljoprivrednog objekta za razvoj maslinarstva središnje Istre.

– Bila mi je želja pokazati mladima kraja u kojem se rođen da se ovdje može živjeti od poljoprivrede te da se zapušteni i zarasli krajolik može kultivirati, kazao je Matković koji je zasad na devet hektara zemljišta posadio oko 1.500 maslina.

Osim vlastitih maslina, planira otkupljivati plodove lokalnih maslinara koje bi na tržište plasirao pod brendom Grimalda. Osim širenja maslinika, planira urediti i kušaonicu, a želja mu je da se u Cerovlju otvori prodavaonica s autentičnim poljoprivrednim proizvodima ovoga kraja.

O iznosu investicije nije htio govoriti kazavši da su mu financijski pomogli prijatelji iz Francuske. Prvo ulje iz pagupčanske uljare trebalo bi poteći u rujnu.

Anđelo Dagostin / Glas Istre

1 komentara na “Otvorena prva uljara u središnjoj Istri”

  1. Dan napisao:

    U rujnu?!
    Ma ne iz domaćih maslina.
    I onda se čudimo da je ulje gorko…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.