Otvorenje izložbe: “Niz dlaku” u Etnografskom muzeju Istre

Najava izložbe Niz dlaku: o kulturološkom aspektu dlaka

U četvrtak, 13. prosinca 2018. s početkom u 18 sati u Etnografskom muzeju Istre-Museo etnografico dell’Istria, svjetlo dana će ugledati izložba koja u svom fokusu ima dlaku. Autorice izložbe, kustosice dr.sc. Ivona Orlić i Tamara Nikolić Đerić ovom fenomenu prilaze iz kulturološke perspektive, promatrajući načine na koje je čovjek kroz povijest koristio dlaku i koje joj je vrijednosti pripisivao. Raznolike prakse izložbom su grupirane kroz dva pojma: ritualizacija i ekonomika dlake.

Ritualizacijom su autorice obuhvatile prakse vezane uz vjerovanja, religiju, mit i narodne običaje dok su kroz ekonomiku dlake sagledane praktičnije funkcije korištenja dlake poput tradicijskih zanata obrade životinjske dlake do frizerskih i kozmetičkih praksi današnjice.
Obzirom da je ponegdje teško podvući liniju između čiste ritualizacije i ekonomike, autorice su uz pomoć Studia Sonda zaduženog za dizajn izložbe, nastojale vizualnim i prostornim strategijama naglasiti kulturni dinamizam ove intrigantne pojave.
Zahvaljujemo se svim kazivačima i kazivačicama te darivateljima i darivateljicama dlaka bez kojih ova izložba ne bi bila realizirana.

Izložbu su financijski podržali Ministarstvo kulture RH i Istarska Županija.
Izložba ostaje otvorena do 1. kolovoza 2019. godine.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.