Otvorenje likovne izložbe “Definiraj nedefinirano”

Danas (petak) 17. svibnja 2019. godine, u 11 sati u Muzeju Grada Pazina svečano je otvorena likovna izložba Definiraj nedefinirano autorice Maje Zidarić Pilat. Ovom izložbom Muzej Grada Pazina pridružio se obilježavanju 39. po redu Međunarodnog dana muzeja. Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana muzeja je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratile Maja Zidarić Pilat, autorica izložbe i ravnateljica muzeja Grada Pazina; zatim Eva Bulić, profesorica Likovne umjetnosti u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile i Pazinskom kolegiju – Klasićnoj gimnaziji u Pazinu, te Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina. Izložba je realizirana u suradnji Muzeja, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i Pazinskog kolegija – klasične gimnazije, na način da su se kroz nekoliko radionica zainteresirane učenice iz gimnazije upoznale sa procesom nastanka izložbe.

O izložbi:

Obilježeno prvenstveno dvama svjetskim ratovima, ratnim razaranjima i stradanjima, radikalnim političkim strujanjima, a potom i društvenim i sociološkim previranjima i mijenama te tehničkim i tehnološkim dostignućima, 20. je stoljeće iznjedrilo nebrojeno mnogo umjetničkih stilova, usmjerenja, strujanja, likovnih umjetnika, umjetničkih grupa i organizacija.

Kubizam, dadaizam, nadrealizam, futurizam, ekspresionizam, (p)op-art, minimalizam, konceptualna umjetnost, performans… neki su od pojmova kojima se umjetnički smjerovi 20. stoljeća mogu opisati. Svaki je od njih spoj i/ili reakcija na stanje u društvu, a niti se jednom od njih ne mogu definirati čvrste granice. Svaki je od njih svojevrsna prekretnica u svijetu umjetnosti, svaki od njih oslikava prijelomnost (trenutka), prekid s tradicijom. Svaki od njih ima svoj početak – reakciju na određeni (povijesni, društveni, sociološki) događaj (ili umjetničko stvaralaštvo koje netom prethodi) i niti jedan od njih ne nastavlja niz umjetničkih pokreta (kao što je to slučaj sa stoljećima i pokretima prije 20. stoljeća), već se stvara, raste, djeluje i nestaje paralelno, uz bok jednom ili više drugih umjetničkih pokreta, ne isključuje važnost i djelovanje onog drugog već je s drugim višestruko povezan.

Izložbom Definiraj nedefinirano prikazan je izbor sveukupno 18 radova Galerijske zbirke Muzeja što je ujedno i izbor određenog broja umjetničkih strujanja, stilova, momenata u povijesti umjetnosti 20. stoljeća. Izloženi radovi umjetnica i umjetnika s područja bivše Jugoslavije u najvećem su dijelu u fundus muzeja dospjeli kao darovi, ostavština Motovunskih susreta i uspomena gostujućih izložbi. Kronološki se radovi mogu datirati u razdoblje između 1954. i 1980. godine i unutar su tog razdoblja od 26 godina nastali radovi koji se razlikuju, ne samo materijalima i tehnikama ostvarenja, već i pristupom stvarnosti, realnosti, umjetničkom stvaralaštvu i (očekivanim) reakcijama, porukama koje šalju…

Zasebno, svaki je od njih moguće opisati i analizirati koristeći se jezikom likovne analize, kronološki smjestiti u određeni trenutak u povijesti, pridjenuti mu određene opisne ili stilske karakteristike. Međutim, definirati pojedino umjetničko djelo pojmom (definicijom) i stajati iza nje, kao i čvrstog određenja kojem stilu, smjeru, usmjerenju to djelo pripada…

1 komentar na “Otvorenje likovne izložbe “Definiraj nedefinirano””

  1. Anonimno napisao:

    Zaboravili ste navesti i Pazinski kolegij čije su učenice također sudjelovale u radionicama i postavljanju izložbe.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.