Otvoreno bračno i obiteljsko savjetovalište biskupijskog Caritasa

Uz prigodnu svečanost jučer je u Pazinu u zgradi Župnog ureda otvoren Ured za obitelj s bračnim i obiteljskim savjetovalištem, nakon pulskog i novigradskog treći takve vrste u Istri. Pazinski Ured djelovat će u sklopu Caritasa Porečke i Pulske biskupije, pa je na početku svečanosti njegova otvorenja ravnatelj Caritasa vlč. Željko Zec istaknuo kako će na ovo mjesto koje će služiti i obiteljima i pojedincima, ljudi moći dolaziti na razgovor i po pomoć u rješavanju njihovih obiteljskih i bračnih problema. Prostor je zatim blagoslovio vlč. Vilim Grbac, a potom je vlč. Milivoj Koren podsjetio na razvitak zamisli o obiteljskim savjetovalištima u Biskupiji, koje je još početkom 1990-tih godina potaknuo tadašnji biskup mons. Antun Bogetić.

Prvo obiteljsko-bračno savjetovalište bilo je tada otvoreno u Puli, a nedugo zatim i u Pazinu u prostorima Doma zdravlja, u drugoj polovici devedesetih došlo je do kratkog zastoja, pa je u prosincu 1998. godine pulsko savjetovalište bilo ponovno otvoreno uz kapelu u bolnici. Na ljeto 2008. godine savjetovalište je proradilo i u Novigradu, a sada je došao red da se ponovno pokrene rad takve ustanove i u Pazinu. Pazinski će Ured za obitelj, pojasnio je vlč. Koren, koordinirati sve aktivnosti vezane uz brak i obitelj, od predbračnih tečajeva preko praćenja bračnih partnera i obiteljskog savjetovališta do rada s obiteljskim skupinama.

Vlč. Koren je također izvijestio da se na razini Hrvatske biskupske konferencije radi na modelu po kome bi svaka biskupija imala vlastito savjetovalište za brak i obitelj, te da ta savjetovališta postanu samostalne pravne osobe, poput Caritasa. Najavio je i da će se na jesen ove godine u Istri, ili u Puli ili u Novigradu, održati i međunarodni kongres o bračnim i obiteljskim savjetovalištima, a pobliže je o ovom budućem skupu na kome bi se trebali okupiti predstavnici svih takvih savjetovališta iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, govorio i Tomislav Vurušić, rekavši da će tema kongresa biti brak u krizi odnosno pomoć rastavljenima i ponovno oženjenima, s teološkog i psihoterapijskog aspekta.

Voditelj pazinskog Ureda za obitelj pater Euzebije Knežević zahvalio se svima koji su pomogli da se ured otvori i naglasio da će svi koji će ovdje raditi biti na raspolaganju za pomoć obiteljima, pogotovo kad su one u teškoćama.

Uredovno vrijeme pazinskog Ureda za obitelj te bračnog i obiteljskog savjetovališta je svake srijede od 17 do 19 sati, a izvan tog termina po telefonskoj najavi. Pater Euzebije Knežević vodit će u tim terminima savjetovalište za brak i obitelj, vlč. Milivoj Koren bit će zadužen za predbračne tečajeve, a vlč. Josip Peteh za rad s obiteljskim zajednicama.

glasistre.hr

2 komentara na “Otvoreno bračno i obiteljsko savjetovalište biskupijskog Caritasa”

  1. . napisao:

    Ahaha, pravi su se našli. Puni iskustva. Ahaha.

  2. brak je zakon napisao:

    Forši imaju iskustva van braka.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.