Ove godine ništa od dupliranja Ipsilona

Nastavak dupliranja Istarskog ipsilona od Rogovića do tunela Učka, uključujući i drugu tunelsku cijev, neće početi u ovoj godini nakon turističke sezone, kako se ranije najavljivalo.

Proizlazi to iz odgovora ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića na zastupničko pitanje IDS-ovca Damira Kajina. Ministar kao realni trenutak za to spominje sredinu 2013., dok je nešto optimističniji generalni direktor koncesionara Bina-Istre David Gabelica, za kojeg “ne bi bilo nerealno da to bude u siječnju ili veljači 2013.”.

Gabelica ističe da će to biti zajednička odluka Ministarstva i koncesionara kad prosude da je trenutak najpovoljniji. I ovdje je jasno vidljiv utjecaj krize koja trese cijelu Europu. U ovom bi trenutku uvjeti za financiranje nastavka radova – a procjenjuje se da bi za to trebalo 250 do 300 milijuna eura – bili vrlo nepovoljni.

Kamatna stopa veća za samo jedan posto značila bi dodatno izdvajanje od deset milijuna eura. Pregovori s konzorcijem banaka se nastavljaju, a ionako se ne mogu okončati prije no što se završe glavni projekti i utvrdi cijena ove investicije.

Idućeg tjedna mogli bi dobiti prvu lokacijsku dozvolu, očekuju u koncesijskom društvu. Plan je do kraja ljeta predati sve zahtjeve za građevinske dozvole, a realno bi bilo da ih dobiju početkom 2013. Saznajemo da su rokovi pomaknuti i zbog studije utjecaja na okoliš na koju je pristiglo puno primjedbi iz jedinica lokalne samouprave pa se cijeli postupak odužio.

Tako je, na primjer, na zahtjev Općine Cerovlje trasa Ipsilona između Ivolija i Cerovlja premještena tako da ne prolazi uz tamošnje bare. Studiju je Ministarstvo prihvatilo, a Gabelica je zadovoljan što projekt ima podršku u lokalnim sredinama.

U tijeku je izrada glavnog projekta. Radi se i na elaboratima za eksproprijaciju zemljišta, koji će biti završeni do kraja ljeta, dok sam otkup spada u ingerenciju države.

Još nije poznato ni hoće li doći do promjene koncesijskog ugovora, čemu treba prethoditi izmjena Zakona o koncesijama. Bina-Istra ima koncesiju do 2027., a postoji mogućnost da traži produženje do 2035.

Inače, Ipsilonom godišnje prođe skoro 10 milijuna vozila (ljeti do 60 tisuća vozila dnevno, a zimi 15-ak tisuća), što ga čini jednim od najprometnijih cesta u Hrvatskoj, piše u odgovoru Ministarstva zastupniku Kajinu.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.