Ove godine u kolovozu u Pazinu samo 1 dan iznad 30°C

2Ako imate dojam da je ovogodišnji kolovoz, ali i čitavo ljeto iza nas hladnije od onog na što smo navikli, niste pogriješili. Na to najbolje upućuje statistika gdje se uočavaju drastične razlike u nekim parametrima, posebice kad je riječ o maksimalnim dnevnim temperaturama zraka.

Tijekom osmog mjeseca, zabilježen je svega jedan dan sa temperaturom zraka jednakom ili većom od 30,0°C. Desetog dana kolovoza u Pazinu je izmjereno 31,1°C. Sve ostale dane u mjesecu temperatura je bila niža od 30,0°C. “Uzeli smo podatke za Pazin na temelju kojih smo pravili analize koje možemo uzeti kao mjerodavne i za ostatak Istre i Kvarnera, možda ne toliko u izmjerenim vrijednostima koliko u trendovima koji definitivno potvrđuju dojam da je ovo ljeto “hladnije”. Koristimo službene podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda, zbog višegodišnjeg niza mjerenja te mogućnosti usporede sa prošlim desetljećima”, pišu na IstraMet portalu.

U kolovozu 2013. godine izmjereno je čak 18 dana sa temperaturom zraka iznad 30,0°C, a još je fascinantniji podataka da je 2012. godine bilo čak 24 takvih dana! U toj smo godini također patili od velikih suša, redukcija vode i čestih požara. Ove godine pak kiše ne nedostaje. Kolovoz je samo nastavio niz čestih prolaska ciklona i fronti koji se nastavlja još od srpnja.

Na drugoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a u Istri, na pulskom aerodromu, tijekom ovog kolovoza nije izmjeren niti jedan vrući dan, odnosno dan sa temperaturom iznad 30,0°C! Prošle je godine bilo 14 takvih dana, a pretprošle 24, isto kao i u Pazinu.

U Pazinu je prošlih kolovoza temperatura rasla na 38,7°C, a na pulskom aerodromu do 37,0°C.

Iako neki prognostički modeli daju da bi oko petka i subote temperatura mogla ponegdje doseći 30°C, bez obzira na to, statistika će i dalje biti uvjerljiva.

Pogledajte usporedbu 2012., 2013. i 2014. godine na linku – istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.