Ovog vikenda oktanski spektakl u Žminju

logo401sr.jpgUmjesto po kubičnim centimetrima, svrstavanje natjecatelja u klase od ove će se godine vršiti prema postignutim vremenima na kvalifikacijama. Manifestacija započinje u subotu slobodnom noćnom vožnjom, a prve eliminacijske utrke vozit će se u nedjelju od 14 sati.

Žminjska ulična utrka ubrzanja, poznatija kao “401 street race”, ovaj će vikend, sedmu godinu zaredom, održati na državnoj cesti Žminj – Kanfanar. Novost u odnosu na protekle godine je izmjena pravilnika o podjeli natjecatelja po klasama.

– Svrstavanje vozača u klase prema kubičnim centimetrima je vrlo nezahvalan posao jer je nemoguće ocijeniti koliko koji automobil postiže ubrzanje, pa se događalo da vozač svog nemoćnog suparnika ostavi već na samom startu za nekoliko dužina vozila. Od ove godine vozit će se kvalifikacijske vožnje na temelju kojih ćemo svrstati natjecatelje u sedam klasa posloženih prema postignutim vremenima od 10 do 17 sekundi. Na taj će način natjecanje biti transparentnije i, uvjereni smo, zanimljivije publici, kazao nam je predstavnik organizatora Davor Božac.

Prema programu, u subotu u večernjim satima održati će se “free run”, slobodne vožnje pod reflektorima gdje mogu nastupiti svi koji žele isprobati svoje i sposobnosti svog automobila. Kvalifikacijske vožnje započinju sljedeći dan u 11.30, a prva utrka najavljena je za 14 sati. Cjelokupna manifestacija trajat će do sumraka.

Osim utrke ubrzanja, održat će se “DB cup”, natjecanje u jačini audio sustava i »street style«, natjecanje u estetskom dotjerivanju automobila. Kao atrakcija za publiku najavljeni su traktoristi koji će upregnuti svojih 30-ak „konja“, a snagu svojih ljubimca demonstrirati će i nekoliko motociklista. Za zabavu gledatelja dodatno će se pobrinuti „freestyle“ kaskaderi, „burn out“ fanatici te vozači tegljača koji će se međusobno nadmetati. Prošle godine na žminjskom street raceu nastupilo je 43 natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja. Među odreda snažnim automobilima posebno su se isticale zvijeri poput Lancie Delte Integrale od 400-ak konjskih snaga, Fiat Tipo s motorom od Delte Integrale i NOS-om, najbrži Yugo kabrio u široj okolici, brutalni Audi S2 koji je djelovao kao da će poletjeti svakog trenutka, zatim minijaturni ali “nabildani” Topolino, Opel Corsa s motorom od Audija RS4 (420 KS) i mnogi drugi.

Najbrži je bio iskusni Vice Bojko koji je u napetom finalu odvezao 401 metar dugu stazu za 11,385 sekundi i odnio pobjedu ispred drugoplasiranog Ivana Fakina (11,916 sek.) i trećeplasiranog Borisa Grčića (11,923 sek.). Bojkovova Golf “dvica” raspolaže s petstotinjak konjskih snaga istisnutih iz VR6 agregata kojeg potpomaže snažni turbopunjač. Da bi uopće mogao zadržati snagu na kotačima, integriran je Audijev “quattro” integralni pogon.

Žminjski “street race”, najveća manifestacija ove vrste u istarskoj županiji i među popularnijim uličnim utrkama u Hrvatskoj, prvi put je organizirana 2003. godine na cesti Žminj – Pazin, ispred Fiatovog prodajnog salona, i otad se redovito održava u organizaciji udruge Ulična utrka Žminj koja broji 25 članova. Manifestacija je i memorijalnog tipa u čast Ivana Peteha, ljubitelja street racea i prijatelja organizatora, koji je poginuo u prometnoj nesreći 2005. godine. Pretprošle godine utrka je održana na cesti Žminj-Potpićan, no ta se lokacija nije pokazala dobrom zbog nedovoljne širine staze, te događaj preselio na prostranu državnu cestu Žminj – Kanfanar gdje će, prema riječima organizatora, ostati duže vrijeme.

Ulaz na subotnji “free fun” besplatan je za posjetitelje i sve one koji se žele okušati u popularnoj diciplini, dok se u nedjelju ulaznica naplaćuje 30 kuna po osobi. Više informacija o prijavama i pravilima dostupno je na službenoj internet stranici www.401street race.com, stoji u priopćenju.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.