Ovogodišnja “Mantinjada pul Ronjgi” ponovno u znaku Istre i Zlatele

ronjgi_2013Tradicionalna „folklorna“ manifestacija koja se održava u povodu “Dana sv. Mateja” održala se ove nedjelje 22.09 2012 godine u Ronjgima. Ovogodišnja prva mjesta u kategorijama pripala su odličnoj suradnji KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana i Folklornog društva Pazin.

Da bi se tradicija održala, svake se godine u Ronjgima organizira “Mantinjada pul Ronjgi” – fešta od sopel i kanta. Na manifestaciju se pozivaju mladi sopci i kantadori do 22 godina starosti. Osnovni cilj Mantinjade je poticanje sopnje na našim narodnim instrumentima i domaćega kanta, da njin se koreni ne zataru kako doznajem od ravnatelja ustanove prof. Darka Čargonje.Ove godine na Mantinjadi je sudjelovalo devedesetak sopaca, sopčica, kantadora i kantadurki iz Istre, Hrvatskog primorja i otoka Krka, i to iz trinaest kulturno umjetničkih društava.

Natjecatelji su se mogli prijaviti u 5 kategorija. Sopci i sopčice na sopelama do 16 godina, sopci i sopčice na sopelama od 16-22 godine, kantaduri u dvoje, kantaduri u grupnom pjevanju i sopci na jednom tradicijskom glazbalu.

Kako je to već postalo tradicijom, sopci od “Istre” ponovno su se prikazali kao pravi nosioci žive tradicije. U kategoriji za sopce i sopčice do 16 godina za svirku na sopelama (mića i vela), Viliam Vojić i Dalen Načinović (Kud „Zlatela“ Kršan) osvajaju prvo mjesto. Dalen Načinović (Kud „Zlatela“ Kršan) osvaja treće mjesto za sop na mihu u kategoriji sopaca na jednom instrumentu, dok su prvo i drugo mjesto osvojili mladići iz Medulina. Petogodišnji Mateo Radolović (DKUS „Mendula“ Medulin) je za sop na duplicama osvojio prvo mjesto, dok je njegov prijatelj Danijel Radolović (DKUS „Mendula“ Medulin) osvojio drugo mjesto za svirku na šurlama.

Nakon dugo godina istrijani su osvojili nagrade i u kategoriji kantaduri u dvoje, kao i u novo osnovanoj kategoriji za pjevanje u grupi (3 i više).

U kategoriji kantaduri u dvoje, slavili su Viliam Vojić (Kud Zlatela) i Laura Benčić (FD Pazin) napjevom „Širi se more Jadransko“, dok su u kategoriji grupno pjevanje Viliam Vojić, Dalen Načinović (Kud Zlatela) i Laura Benčić (FD Pazin) osvojili drugo mjesto u konkurenciji pjevača tradicijskih napjeva u dvoglasju tijesnih intervala. Kantali su pjesmu „Hodi mi ti Mare“. Zanimljivo je da su „Kud Zlatela“ i „FD Pazin“ ostvarili odličnu suradnju u vidu pjevanja Viliama, Dalena i Laure. Ovakve suradnje i uspjesi dokazuju da je tradicija na prvom mjestu i puno važnija od „branjenja usko orjentiranog lokal patriotizma“.

Emili Radolović i Diego Križanac iz Medulina (DKUS „Mendula“ Medulin) kao najmlađi sudionici natjecanja od Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov” dobili su nagradu kao poticaj da se i dalje bavi tradicijskim pjevanjem i sviranjem.

Od istarskih natjecatelja nastupili su Vanesa Antolović i Sven Šušnjar članovi Kumpanije „Kosirići” Tinjan, braća Danijel i Emili Radolović, Dorian Jurkota, Mateo Radolović, Diego Križanac i Ana Peršić iz DKUS „Mendula” Medulin, Laura Benčić iz Fd „Pazin“ Pazin te Viliam Vojić i Dalen Načinović iz KUD-a „Ivan Fonović Zlatela” Kršan. Navedenim izvođačima pridružili su se Zoran Karlić i Đordano Višković (Kud Zlatela) i Miho Orlić učitelj mladih iz Tinjana i Medulina.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.