Oxfordski model pokazao odlične rezultate studija

UčenjeOPATIJA – Nakon tri godine oglednog perioda, danas sa sigurnošću možemo reći da naši studenti više ne uče da bi dobili što veću ocjenu, već se trude ostvariti što višu razinu u usvajanju znanja, vještina i kompetencija – tvrdi dekan opatijskog fakulteta za turistički i hotelski menadžement Zoran Ivanović.

Zajedno sa svojim kolegama, Ivanović je danas novinarima predstavio rezultate pilot-projekta primjene ECTS sustava u praćenju ishoda učenja njihovih studenata, a koji je u potpunosti usklađen s europskim sustavom visoke naobrazbe kakav propisuje Bolonjski proces koji od slijedeće godine postaje obveza za cijelo Riječko sveučište.

– U europskim zemljama danas je već uvriježena praksa da pored uobičajenih akademskih i stručnih stupnjeva svaki student dobiva i dopunsku ispravu o studiju, koja pruža konkretan opis postignute razine znanja, vještine i kompetencija, te kao takav predstavlja važan čimbenik pri zapošljavanju na međunarodnom tržištu rada -kaže dekan.

Da bi se takav dokument uopće mogao izdati, potrebno je uvesti potpuno novi sustav vrednovanja znanja kojim se napušta klasično ocjenjivanje, već se prate svi segmenti obrazovnog procesa koji prolazi svaki pojedini student.

– To u praksi znači da mi svaku aktivnost studenta bodovno vrednujemo na adekvatan način, pa primjerice za redovito dolaženje na nastavu dobivaju 2 boda, 4 za aktivnosti tijekom nastave, 4 za svaki predani seminarski rad, 6 za njegovu verbalnu prezentaciju te 16 za svaki položeni kolokvij – tumači dekan.

Na takav način student od maksimalnih sto bodova svojim radom i zalaganjem tijekom studijske godine može od mogućih sto bodova prikupiti čak 70 bodova, dok na završnom ispitu maksimalno može osvojiti samo 30 bodova. Trogodišnje iskustvo pokazalo je da studenti ostvaruju značajno bolje rezultate.

– Čak i ako pokaže izvrsno znanje na konačnom ispitu, to mu ne znači puno ako nije kontinuirano radio cijele godine, a to se neminovno odražava na konačan prosjek postotka usvojenog znanja, vještina i kompetencija koji postaju sastavni dio njegove diplome – kaže Ivanović.

Iako je u početku primjene vrednovanja znanja bilo nesporazuma oko modaliteta njegove primjene, dekan ističe kako su se na njega potpuno navikli svi.

Jutarnji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.