Pacijenti iz središnje Istre ostali bez putnih naloga

– Prema službenom daljinomjeru javnog prijevoznika Autotransa udaljenost između Pazina i Pule iznosi 48 kilometara te je to osnovni razlog da se našim osiguranicima, a stanovnicima Grada Pazina ne priznaju troškovi putovanja u Pulu radi korištenja zdravstvene zaštite, odgovaraju iz HZZO-a na brojna pitanja koja smo im postavili.

Naprasno su nedavno proveli odluku da više ne odobravaju putne naloge pazinskim pacijentima koji putuju u Pulu, a ni onima koji su odlazili u riječke bolnice budući da im je Pula, u kojoj mogu dobiti gotovo sve zdravstvene usluge, bliža.

Koja je službena udaljenost?

– Do sada se naknada isplaćivala zbog toga što se kao udaljenost između Pazina i Pule uzimao podatak Hrvatskih željeznica koji iznosi 52 kilometara, što nije najkraća relacija (50 kilometara je granica), nastavljaju iz Službe za odnose s javnošću HZZO-a, dodajući da se naknade izvode iz Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Zanimljivo, u slučaju odobrenja naknade isplaćuju najjeftiniju varijantu – vlak, a izračunavaju udaljenost najkraće relacije – cestovne. Plaćaju kornjaču, a izračunavaju zeca. Također ostaje sporno može li službeni daljinomjer jednog javnog prijevoznika biti zakonski relevantan podatak? I od koje se to točke u Pazinu do koje u Puli mjeri ta najkraća relacija?

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.