Pala obilna kiša, Rijeka oborila rekord, u Pazinu se srušilo stablo

vremenska_prognoza.jpgU posljednjih nekoliko dana upozoravali smo na obilnu kišu i izrazito vjetrovito vrijeme na našem poluotoku tijekom ponedjeljka. Najviše kiše, 177 mm palo je u Poljanama podno Učke. Matulji mjere 127 mm, Volosko 106 mm, a Opatija 95 mm. Obilna kiša pala je u unutrašnjosti Istre, posebno na istoku. U Roču su tako pala 47 mm, Svetoj Katarini i Lanišću 49 mm, Barbanu 53, Ćukariji pored Huma 59, Labinu 65, a Pazinu 70 mm. Najmanje kiše palo je na području Poreča, između 15 i 25 mm, dok je na području Umaga i Pule palo oko 30 mm kiše.

Prilikom prolaska fronte jako i olujno jugo naglo je okrenulo na jugozapadnjak. Ponegdje je bilo i tuče te grmljavine, posebice na istoku Istre. Na Željezničkom parku u Pazinu srušilo se i veliko drvo.

Zbog jake južine i velikih valova podigla se razina mora. Kritično je u Volosku gdje se more već prelilo, a plima tek dolazi. Od posolice u zraku slikanje je gotovo nemoguće, javlja autor fotografije Mauro Kesovija.

Apsolutni rekord u Rijeci otkad postoje mjerenja iznosio je 267,8 mm, a s današnjom obilnom kišom taj je rekord oboren. Prema podacima DHMZ-a, do 13 sati u Rijeci su pala nova 64 mm kiše, čime se ukupna suma oborine za ožujak 2013. podigla na 279 mm. S obzirom da kiša u Rijeci i dalje pada, valja očekivati da će premašena vrijednost biti još i veća.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.