Palača Vergottini u Poreču se prodaje za 6,5 milijuna eura

Palača VergottiniIstina je, prodao bih palaču ako se to pokaže kao dobar poslovni potez. Zainteresiranih ima, i neki dan sam razgovarao s jednim ruskim državljaninom, ali činjenica je da su zainteresirani i Grad i biskupija, veli Gudeljević • Naravno da je Grad zainteresiran za kupnju palače, ali ne po ovoj nerealnoj cijeni po kojoj je navodno nudi agencija, rekao je gradonačelnik Edi Štifanić.

Marko Gudeljević, od 2000. godine vlasnik palače Vergottini, urbanog kompleksa registriranog kao kulturno dobro, očito ipak prodaje svoju nekretninu, premda je to lani glatko zanijekao, a u kuloarima se priča o prodaji svako malo pojavljuje već nekoliko godina. Gudeljević, nekadašnji gradski vijećnik s Nezavisne liste Naš Poreč, palaču je kupio 2000. godine na natječaju koji je objavio Trgovački sud u Bjelovaru u stečajnom postupku poduzeća Slavonija iz Virovitice (palača Vergottini poznata je i pod imenom »Virovitičko odmaralište«), za nešto manje od 400.000 eura.
Nakon što je oglašena prodaja palače, ovaj spomenik s kraja 18. i početka 19. stoljeća je registriran, a Grad Poreč odlučio je aktivirati pravo prvokupa, jer država i Županija nisu bile zainteresirane, odnosno prepustile su inicijativu Gradu. Početna natječajna cijena za palaču, koja je izgrađena na parceli površine 1.392 četvorna metra, od kojih nešto više od tisuću kvadrata tlocrtno otpada na zgradu, a ukupna površina zgrade je približno 2.700 kvadrata, bila je nešto manja od 700.000 tadašnjih njemačkih maraka, koliko je ponudio Gudeljević.

Grad 2000. odustao od kupnje zbog 7.000 njemačkih maraka

Gradski vijećnici odlučili su da se palača kupi aktiviranjem prava prvokupa i plaćanjem izlicitirane cijene dijelom kreditom, a dijelom novcem iz proračuna, ali je nakon lokalnih izbora, u kojima je za gradonačelnika izabran Josip Maras, u ranijem sazivu predsjednik Gradskog vijeća, propuštena prilika. Naime, Grad je odustao od kupnje zbog nekih 7.000 maraka razlike od limita koji je Marasovo poglavarstvo navodno odredilo za kupnju palače. U razgovoru s novinarkom porečkog dopisništva Glasa Istre Maras je prije šest godina rekao da su od kupnje odustali zbog ugovora o zakupu do 2026. godine, koji je Gudeljević imao za palaču. »Budući da je pod zaštitom, u neposrednoj blizini crkve i prometno prilično izolirana, vjerujem da će za koju godinu ipak prijeći u gradsko vlasništvo«, rekao je tada Maras. Nije se zamarao razmišljajući o tome koju će cijenu tada Grad morati platiti.
Gudeljević nam je rekao da je cijenu od 6,5 milijuna eura postavio jedan od potencijalnih kupaca prošlog proljeća. »Istina je, prodao bih palaču ako se to pokaže kao dobar poslovni potez. Zainteresiranih ima, i neki dan sam razgovarao s jednim ruskim državljaninom, ali činjenica je da su zainteresirani i Grad i biskupija. Razgovarao sam o tome s gradonačelnikom, ali ništa konkretno nije dogovoreno. Doduše, Grad je uvijek u igri s pravom prvokupa«, rekao nam je Gudeljević. Lino Zohil, ekonom biskupije, rekao nam je samo da je crkva zainteresirana da se u palači, koja je u neposrednom dodiru s Eufrazijevom bazilikom i novim biskupskim domom, dogodi nekakav društveni, odnosno kulturni sadržaj pa u obzir dolazi i kupnja.
– Naravno da je Grad zainteresiran za kupnju palače, razgovarali smo o tome i mislim da je taj prostor idealan za društvenu namjenu te da bi Grad i Crkva morali pronaći zajednički interes za kupnju palače. Ali, ne po ovoj nerealnoj cijeni po kojoj je navodno nudi agencija, rekao nam je gradonačelnik Edi Štifanić. Na pitanje na koji bi način Grad mogao kupiti palaču, gradonačelnik nam je samo rekao da je o tome dobro razmislio, ali budući da ta investicija nije bila predmet rasprave ni na poglavarstvu ni na vijeću, nije htio govoriti o detaljima.
Kad je 2000. godine oglašena prodaja palače, porečki ured Konzervatorskog odjela u Puli neposredno je angažiran u registriranju spomenika da bi Grad mogao ostvariti pravo prvokupa. Kakav je stav službe danas, pitali smo konzervatora savjetnika Ivana Matejčića.

Matejčić: Idealan prostor za pinakoteku

– Pratimo korištenje palače otkad je promijenila vlasnika i u kontaktu smo s gospodinom Gudeljevićem, koji je imao namjeru restaurirati spomenik pa smo u nekoliko navrata arhitektima koje je angažirao davali uvjete. Kad smo saznali da se palača prodaje, razgovarali smo s predstavnicima Grada i Crkve, koji su tražili naše mišljenje. Kulturološki bi bilo važno da palača dobije javnu namjenu, pogotovo kao dio biskupijskog kompleksa. To je jedini prostor u povijesnoj jezgri dovoljno prostran da bi se u njemu mogla urediti pinakoteka, povijesna galerija slika među kojima je nekoliko vrijednih djela velikih dimenzija i stale bi samo u tako veliki prostor kakav je palača Vergottini. Osim toga, uređenje pinakoteke palaču bi i funkcionalno povezalo s crkvenim muzejom Eufrazijane. S obzirom na općepoznatu činjenicu da je ministar kulture Božo Biškupić sklon ambicioznim projektima ovakve vrste, vjerujem da bi se i Ministarstvo uključilo u uređenje pinakoteke, ako ne i u kupnju zgrade, kaže Matejčić te naglašava da konzervatori nisu uključeni u pregovore o kupnji, nego samo kao savjetnici u dijelu namjere da zgrada bude korištena za kulturnu prezentaciju.
Uspije li vlasnik palače za nju dobiti 6,5 milijuna eura, zaradit će na svojoj nekretnini u osam godina više od 16 puta, s tim da ju je kupio na kredit, a novčana ulaganja u registrirano kulturno dobro nisu niti izdaleka onolika kolika spomenik iziskuje. Dapače, mogla bi ga stići i opomena, jer su vlasnici kulturnih dobara zakonom obavezni održavati spomenik, a na dijelovima palače Vergottini nema ni stakla na prozorima. Doduše, Gudeljević ima građevinsku dozvolu za preuređenje palače u hotel s tri zvjezdice, ali pitanje je koliko bi ta investicija bila ekonomski pravdana.
Na kraju ove priče, kao i u svakom dosadašnjem slučaju kad je bilo aktualno pitanje vlasništva palače, ostaje neiživljen gnjev dijela gradskih vijećnika i građana zbog toga što je ondašnji IDS-ov gradonačelnik Maras prepustio palaču Gudeljeviću. I ako je sada Grad i kupi, sigurno će na toj investiciji izgubiti milijune eura, s obzirom na to da ju je mogao imati za nekoliko stotina tisuća.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.