Papa: cilj pravog posta

VatikanCilj je pravoga posta ne živjeti više samo za sebe, nego otvoriti srce Bogu i bližnjemu – naglasio je papa Benedikt XVI. u ovogodišnjoj Korizmenoj poruci, u kojoj poziva na otkrivanje ovoga vrlo starog pokorničkog običaja. Sveti Otac poziva na otkrivanje vrednote i dubokih razloga kršćanskoga posta, te napominje kako nije riječ o moralističkoj praksi, o savjesnome poštivanju nekog vjerskog zakona, sa srcem daleko od Boga, kao što su činili farizeji; niti je riječ o terapijskoj mjeri za liječenje vlastita tijela, kao što nameće određena kultura obilježena traženjem materijalnoga blagostanja. Post zacijelo koristi tjelesnome zdravlju, – napomenuo je Papa – ali, za vjernike je on prije svega ‘terapija’ za liječenje svega onoga što ih priječi da se prilagode Božjoj volji.

Cilj je pravoga posta, dakle, jesti ‘pravu hranu’, a to znači činiti Očevu volju – napomenuo je Sveti Otac. Post tijela se tako pretvara u glad i žeđ za Bogom. To je oblik askeze koja pomaže izbjeći grijeh, te rasti u bliskosti s Gospodinom, kako je govorio sveti Augustin, koji je dobro poznavao vlastite negativne sklonosti za koje je rekao da su kao zamršeni uzao. Taj asketski običaj postaje duhovno oružje za borbu protiv svakoga eventualnog neumjerenog napada na same sebe. Dragovoljno uskraćivati užitak hrane i drugih materijalnih dobara – istaknuo je nadalje Sveti Otac – pomaže Kristovu učeniku nadzirati glad naravi oslabljene istočnim grijehom, čije negativne posljedice napadaju cijelu ljudsku osobnost.

Papa stoga poziva na umjerenost, kao što potiče jedan stari korizmeni liturgijski himan: Koristimo na umjereniji način riječi, hranu, piće, san i igre, i bdijmo većom pozornošću. To je oblik obuzdavanja vlastitoga samoljublja koji, ojačan molitvom i davanjem milodara, otvara srce za ljubav prema Bogu i bližnjemu. Post, naime, nije cilj samome sebi; on je slobodan izbor uskraćivanja nečega sebi kako bismo pomogli drugima. Na taj način konkretno pokazujemo da nam bližnji u nevolji nije tuđ – napomenuo je Papa te pozvao župe i crkvene zajednice da održe živima prihvat i pozornost prema braći, promičući posebno skupljanje priloga u Korizmi, kako bi siromašnima dale ono što je zahvaljujući postu stavljeno na stranu.

Radio Vatikan

1 komentar na “Papa: cilj pravog posta”

  1. nekiTOvoleHLADNO napisao:

    Ja se odreknem svog automobila, ako se Rim odrekne 10% zlata i moći. Toliko pričaju o miru i darivanju, onda na kraju ispadne da radije sakupe 2000 kuna za zlatni ili pozlaćeni križ kojeg se nosi na raznim slavljima i bude izložen u crkvi. Nego da daju u dobrotvorne svrhe. Da mi je samo poć na sastanak kada Popovi odlučuju kamo ce otici humanitarna CARITAS pomoc (cuo sam da bude žestokih riječi – neko je reko da padaju i psovke). Vukovi se posvadjali zbog mlijeka kojeg isisavaju iz ovaca (nas malih ljudi).

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.