Papa iskrivljava znanost i ugrožava živote milijuna

papanazi.jpgJedan od najuglednijih medicinskih časopisa na svijetu, Lancet, optužio je papu Benedikta XVI. da iskrivljuje znanstvene činjenice povezane s HIV/AIDS epidemijom.

“Izjavivši da kondomi uvećavaju probleme s HIV/AIDS epidemijom, Papa je javno iskrivio znanstvene činjenice kako bi promovirao katoličku doktrinu po tom pitanju”, piše u uvodniku Lanceta.

U uvodniku, čija je žestina bez presedana u 186 godina dugoj povijesti toga medicinskog časopisa, navodi se i da je kondom od lateksa najbolji pojedinačni način da se ograniči prijenos HIV/AIDS infekcije seksualnim putem.

Podsjetimo, tijekom svoga prvoga pastoralnog puta u Afriku Benedikt XVI. izazvao je veliki međunarodni skandal jer je izjavio da “epidemija AIDS-a jest tragedija, koja se ne može prevladati davanjem prezervativa koji, dapače, umnažaju probleme”. Papina izjava razgnjevila je brojne znanstvenike i medicinske djelatnike, a odmah je reagirao UNAIDS, UN-ova organizacija koja se bori s pandemijom AIDS-a. Ističući važnost kondoma od lateksa u sprečavanju širenja strašne bolesti, UNAIDS je naveo i tragične podatke o epidemiji AIDS-a u Africi, gdje žive dvije trećine zaraženih. Samo u 2007. godini HIV-om se u subasaharskoj Africi zarazilo 1,7 milijuna osoba, uglavnom žena, dok je ukupan broj zaraženih na tom području 22,5 milijuna ljudi. Lancet, međutim, poziva Papu da korigira svoju izjavu.

Zdravlje siromašnih

“Kada neka utjecajna osoba, bilo religijska ili politička, iznosi lažni znanstveni iskaz koji bi mogao uništiti zdravlje milijuna ljudi, onda treba povući ili korigirati svoj javni istup”, stoji u uvodniku Lanceta, na čijem je čelu od 1995. godine Richard Horton koji veliku pozornost posvećuje medicinskim problemima zemalja u razvoju, poput AIDS-a. Hortonov Lancet u više je navrata upozoravao na tragediju milijuna ljudi u Africi zaraženih HIV-om koji umiru jer su im nedostupni skupi lijekovi velikih farmaceutskih divova.

Afrička tragedija

Razmjeri “afričke katastrofe” toliko su dramatični da su se neki biskupi suprotstavili Vatikanu te ohrabruju vjernike na uporabu kondoma. Najpoznatiji je slučaj južnoafričkog biskupa Kevina Dowlinga koji vodi dijacezu u Rustenburgu. Tamo većinu zaraženih čine djeca i njihove samohrane majke koje žive “od seksa radi opstanka”, tj. prodaju se da bi preživjele dan.

Belgija povlači veleposlanika?

Belgijski parlamentarni zastupnici predložili su rezoluciju koja poziva vladu u Bruxellesu da “osudi opasne i neodgovorne izjave pape Benedikta XVI. o epidemiji HIV-a”, a socijalistički zastupnici predložili su da u rezoluciju uđe i zahtjev za povlačenjem belgijskog veleposlanika iz Vatikana.

Predlagatelji rezolucije tvrde kako je Papa, kada je nedavno izjavio da “kondomi nisu rješenje za epidemiju AIDS-a”, počinio ozbiljnu pogrešku, te da Belgija treba izraziti svoje neslaganje i razgovorom s apostolskim nuncijem u njihovoj državi. Protiv rezolucije su zastupnici Demokršćanske stranke koju vodi premijer Herman Van Rompuy. (G. An.)

www.jutarnji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.