Pazin će biti domaćin drugog zavičajnog kviza!

U subotu 29. rujna 2012. godine Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka (KDPDI) organizirat će Drugi zavičajni kviz Krasna zemljo – Secondo quiz regionale Meraviglioso Paese. Pokrovitelj će i ove godine biti Istarska županija – Regione Istriana, odnosno njen Upravni odjel za kulturu, kao i Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Projekt je pokrenut 2011. godine u okviru obilježavanja 150. obljetnice početka parlamentarnog života u Istri, a prvi je kviz održan u Poreču 30. rujna prošle godine. Ove će godine Kviz biti posvećen 200. obljetnici rođenja biskupa i preporoditelja Jurja Dobrile te 100. obljetnici istarske himne čije ime Kviz i nosi. I ove će se godine kviz realizirati u suradnji s Pazinskim kolegijem – klasičnom gimnazijom, Županijskim stručnim vijećem učitelja povijesti osnovnih škola te Županijskim stručnim vijećem nastavnika povijesti srednjih škola.

Predsjednik Organizacijskog povjerenstva je mr. sc. Daniel Bogešić, a tajnica prof. Sonja Bančić. Program Kviza želi doprinijeti popularizaciji nematerijalne i materijalne kulturne baštine Istre među djecom i mladima, promicanju znanja i ljubavi prema zavičaju, kao i nastojanjima oko institucionalizacije zavičajne nastave u Istarskoj županiji.

Natjecanje se sastoji iz dvaju dijelova: rješavanja testova znanja, zatim rješavanja terenskih zadataka, a učenici se natječu u paru. Svečani program otvaranja Kviza započet će u 8 sati u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji, gdje će zatim uslijediti i rješavanje testova u trajanju od 45 minuta. U testovima će se provjeravati znanje iz povijesti Istre u 19. stoljeću, s time da će nekoliko pitanja biti u svezi s likom i djelom biskupa Jurja Dobrile. Nakon marende, sudionici bi se u 9.45 trebali okupiti na Trgu slobode u Pazinu, gdje će nakon polusatnog kulturno-umjetničkog programa krenuti u rješavanje terenskih zadataka, odjeveni u originalne majice s logotipom Kviza i prigodnim akreditacijama.

U zadacima će se tražiti otkrivanje detalja iz bogate kulturno-povijesne baštine grada Pazina. Pravovaljanost njihova rada nadzirat će nastavnici. U međuvremenu će prosudbena povjerenstva ispravljati testove znanja koji natjecateljskom paru mogu donijeti maksimalno 70 bodova. Nakon terenskog dijela natjecanja, za koji je predviđeno 120 minuta, bit će upriličen ručak u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji. U međuvremenu će prosudbena povjerenstva ispraviti listiće s terenskim zadacima koji nose maksimalno 20 bodova. Osim toga, najbrži natjecatelji osvojit će i dodatne bodove: prvopristigli par 5 bodova, drugopristigli 4, a trećepristigli par 2 boda. Ljestvicu privremenog poretka objavit će Organizacijsko povjerenstvo, nakon čega je predviđen polusatni rok za žalbe. Natjecanje će biti završeno svečanom objavom rezultata, podjelom diploma i nagrada.

Realizaciji terenskog dijela doprinijet će Etnografski muzej Istre, Muzej Grada Pazina, župa Pazin, Franjevački samostan u Pazinu i Državni arhiv u Pazinu, Limena glazba Pazin i Folklorno društvo Pazin. Financijsku podršku djelovanju KDPDI već dulji niz godina pruža Grad Pazin. Projekt je podržala Porečka i Pulska biskupija. Tijekom prijavnog roka koji je trajao od 15. 5. do 15. 6. prijavilo se ukupno 9 parova učenika iz 7. razreda OŠ te 8 parova učenika iz 3. razreda SŠ s područja Istarske županije. U njihovoj pratnji bit će ukupno 17 mentora. Od osnovnih škola prijavljene su: OŠ J. Šurana Višnjan, OŠ V. Nazora Rovinj, OŠ J. Rakovca Sv. Lovreč, OŠ Tar-Vabriga Tar, OŠ Veli Vrh Pula, OŠ V. Nazor Potpićan, OŠ M. Vlačića Labin, OŠ Poreč Poreč, OŠ V. Nazora Pazin, a od srednjih škola: SŠ GSŠ J. Dobrile Pazin, SŠ M. Balote Poreč, Gimnazija Pula, SŠ M. Blažine Labin, SŠ Buzet, SŠ Z. Črnje Rovinj i SŠ V. Gortan Buje. Prijave su se obavljale on-line na www.krasna-zemljo.info. Na istim stranicama svi zainteresirani mogu pronaći potrebne informacije, on-line literaturu kao i on-line testove za vježbu.

iPazin.net

1 komentara na “Pazin će biti domaćin drugog zavičajnog kviza!”

  1. perokojitigajeutero napisao:

    Drugi zavičajni kviz Krasna zemljo – Secondo quiz regionale Meraviglioso Paese – samo nam je još ovo trebalo, meraviglioso paese :-)))

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.