Pazin dobio forum

iPazin logoOd danas Pazin ima forum koji se nalazi na iPazinu, na adresi www.ipazin.net/forum. Napravili smo ga u okviru projekta “Pazi(n), proračun” s namjerom da nakon završetka projekta Pazinu ostane nešto što će mu višestruko koristiti.

Neki od nas duboko vjeruju da forumi na osobnoj i društvenoj razini mogu biti dobra stvar i da je forum važan oblik komunikacije u lokalnoj ili nekoj drugoj zajednici.

No, zbog prethodnog, sad već davnog, neuspješnog iskustva s forumom, ali ponajviše zbog prirode komentara ispod članaka na iPazinu koji su doveli do toga da samo mali dio čitatelja i čitateljica uopće nešto poželi komentirati, bili smo izloženi predviđanju neuspjeha foruma prije nego li smo ga uopće pokrenuli.

To ti u Pazinu neće uspjet, svi će samo pljukat, ljudi neće bit zainteresirani, samo je dio komentara kojih smo se posljednjih tjedana naslušali.

Zašto nešto baš u Pazinu ne bi uspjelo, pitali smo se, pa nije Pazin gori od drugih malih gradova, dapače. Hoće li pljukat ili ne, ovisi o pravilima foruma i načinu njegove moderacije, a ne o nekakvoj pazinskoj sklonosti pljukanju. Dovoljno je pogledati komentare ispod članaka na brojnim portalima da shvatimo da je pljukanje svojstveno anonimnim osobama u bilo kojoj sredini, no najviše u onoj nemoderiranoj.

Tako smo tom problemu odlučili doskočiti s prilično jasnim pravilima komuniciranja na forumu i moderatorima koji imaju ovlasti upozoravati korisnike, brisati postove, dijeliti opomene i banove (kraća, dulja ili trajna isključenja s foruma) za svaku vrstu komunikacije koja krši postavljena pravila, a sve u cilju konstruktivne i argumentirane komunikacije u kojoj se korisnici ili posjetitelji neće osjećati nelagodno, već ugodno i zaštićeno.

Ili tako, ili nikako.

Ako pazinska javnost ne bude zainteresirana za takav forum, onda ćemo barem znati da smo pokušali kako treba i da smo dali sve od sebe da forum zaživi na zdravim temeljima.

No, nadamo se da će interesa biti.

Barem na početku, odacite sram, nelagodu, nepovjerenje, nezainteresiranost. Dajte forumu šansu.

Registrirajte se, počitajte pravila foruma i pridružite se pazinskoj on-line zajednici. Dobrodošli.

Projektni tim i iPazin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.