Pazin dobiva stradarij

Pučko otvoreno učilište nositelj je, a svojim prostorima i domaćin, većine kulturnih događanja u Pazinu, a dvorane i pozornice Spomen doma kroz godinu uobičajeno udomljuju i programe raznih pazinskih udruga i gostujućih kazališnih, glazbenih i folklornih ansambala, te one iz produkcije Učilišta.

Ovogodišnji kazališni programi oslanjaju se na gostovanja kazališnih kuća iz Zagreba, Rijeke, Splita, Pule, Varaždina i Virovitice, a intenzivnija događanja očekuju se krajem ožujka kada se obilježava Svjetski dan kazališta.

Glazbena gostovanja u Pazinu trebali bi popuniti programi koje podupire Ministarstvo kulture i oni koji će se dogovoriti kroz suradnju s Međunarodnim kampom glazbene mladeži u Grožnjanu, Istarskim pododborom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Narodnim sveučilištem iz Trsta i drugim institucijama. Računa se i na pazinske glazbene snage: zbor Roženice i gradsku Limenu glazbu, te na programe Kluba mladih, a od lipnja trebalo bi startati koncertno ljeto u pazinskom Kaštelu.

Budući da u sklopu Učilišta već 19 godina djeluje Baletni i plesni studio, pozornost se pridaje i programima ove vrste, a posebnom predstavom obilježit će se 4. studenog – Dan baleta. U suradnji s Folklornim društvom Pazin planiraju se tri folklorne večeri, uz gostovanja izvođača iz drugih krajeva Hrvatske, a Učilište je ove godine i suorganizator 17. smotre narodne glazbe i plesa sjeverne, središnje i zapadne Istre.

Kao domaćin ili suorganizator književnih manifestacija, Učilište će u ožujku udomiti konvenciju znanstvene fantastike Istrakon i objaviti već osmu natječajnu zbirku SF priča, u svibnju će trinaesti put organizirati međunarodni susret izdavača »Put u središte Europe«, a u kolovozu biti suorganizator 8. festivala fantastične književnosti u sklopu kojeg će objaviti četvrtu festivalsku natječajnu zbirku fantastičnih priča, ovaj put o dinosaurima. Također, u sklopu programa »Mreže gradova književnosti« proizašlog iz susreta izdavača, tijekom ove godine u Pazinu će na osnovi dodijeljenih stipendija po mjesec dana boraviti prevoditelj Istvan Ladany i pisac Bekim Sejranović.

Kroz godinu Učilište tradicionalno organizira niz festivala namijenjenih mladim izvođačima: krajem ožujka će to biti 9. susret pjevačkih zborova djece i mladeži »Mali kanat«, u travnju 8. susret kazališnih amaterskih grupa Istre SKAGI, u svibnju 13. susret plesnih grupa Istre, a u studenom 11. festival mladih pjevača »All you need is love«. Izložbe, predavanja, događanja vezana uz prigodne manifestacije poput Dana grada Pazina također su dio programa pazinskog POU-a, a od izdavačkih djelatnosti ovogodišnja je novost plan za izdavanje »Vodiča kroz ulice, trgove i naselja grada Pazina«, dakle svojevrsni pazinski stradarij.

Davor Šišović
Glasistre.hr

15 komentara na “Pazin dobiva stradarij”

 1. ajme napisao:

  ajme puno neistine
  POU je nositelj kulturnih događanja u Pazinu u toj mjeri da daju prostor na korištenje, znači domaćin i suorganizator, a ne organizator
  udruge same planiraju programe
  predlažu programe i iste realiziraju – te su onda te iste udruge samo suorganizatori
  sama priprema i organizacija bilo kojeg programa pada na leđa udruge
  u našem gradu je na papiru sve bajno i krasno,
  treba malo i udruge pitat ča one delaju, od kad predlože program pa do njegove realizacije,
  novinari raspitajte se malo šire, a ne da pišete ono ča si neki pripiše u svoju korist
  suradnja grad, tz, pučko, udruge veoma loša
  suradnja grad, udruge dobra

 2. kulturna napisao:

  Interesantno da je natječaj za ravnatelja/ravnateljicu objavljen samo u glasu istre, dok ga nisu stavili na gradske stranice (ali za druge ravnatelje/direktore jesu), pa niti na stranicama samog poup-a (da ne bi uleti neki ki npr. neće trošit novce građana na neuspješne parnice i otkaze)

  http://www.pazin.hr/index.php?oglasna
  http://www.puckouciliste-pazin.hr/

  A kad se ide na kulturu pa ustanove vidi se da POUP niti grad ne smatra ustanovom u kulturi:)
  http://www.pazin.hr/index.php?id=27,0,0,1,0,0

  1. tomcub napisao:

   pa niti na stranicama samog poup-a http://www.puckouciliste-pazin.hr/

   ovdje nisu niti mogli staviti, sistem za uređivanje stranica se pokvario, mogu uređivati samo naslovnicu, a to im je kalendar događanja, dakle, nisu oni krivi, radi se na novom sustavu

  2. ambasador napisao:

   ki treba znat, znat će i ovako, ki ne treba, ne pomore mu ni objava na gradskom webu, ni na iPazinu….
   Ako se neki prije ne priprema za to radno mjesto i ne djeluje u području kulture, nego počne o ravnateljskom mjestu razmišljat tek kad vidi oglas, onda bolje da se ni ne javlja….

 3. e napisao:

  …ionako svi znaju da je ovo namjesten natjecaj.

 4. ee napisao:

  a zašto bi moralo bit namješeno, mislim da je vrijeme da se stvarno javi neki ki je ambiciozan i voljan kulturno djelovat… to nan triba
  triba dat i drugima šansu, forši bi taj drugi malo dove sve u red, jer od kad je dom izgrađen niš se ni delalo pa trenutno tamo vlada nered…

 5. Joseph napisao:

  Dajte nekome drugome priliku. U normalnom društvu bi za gubitak od 1.000.000 kn neki u najmanju ruku odgovara (ako ne i dobi otkaz). U ovom slučaju gubitka parnice nikome ništa (niti se baš nešto zna o tome). Lako je bit suorganizator a niš ne napraviš. Jebiga , IDS mora štitit svoje ljude i u dobru i u zlu.
  Dosta. Basta.

 6. Sagleda napisao:

  Javite se na natječaj, imajte korektan CV i možda se desi ono što se stalno zazivlje. Možda se desi “čudo” i pokaže da natječaj uopće nije namješten i da se može izabrati i neka druga, kompetentna osoba. Ali, prijaviti se vjerojatno opet neće nitko, ali će svi kritizirati da se ne stavlja nekog novog. Ola!

 7. australac napisao:

  Mislim da ovaj put neće bit tako!

 8. svimanaznanje napisao:

  Čuda se rijetko dešavaju. Čudo bi bilo kad bi se iznos od 729,000 kn izgubljen u radnom sporu vratio tamo gdje i pripada. Moj prijedlog je svi članovi pazinske vlasti na čelu s IDS-om podmire dug prema načelu solidarnosti s obzirom na postotak participiranja u vlasti iz svog džepa, ( ukoliko se bude morao isplatiti navedeni iznos – nema nove informacije vezano za ustavnu tužbu u navedenome predmetu) obzirom da nisu povukli pitanje odgovornosti nadležne u konkretnom slučaju. Nadalje, jako me zanima zašto na web stranicama POU Pazin, uopće nema osnovnih informacija o osnivačima, pravnim aktima koji reguliraju rad učilišta i članovima upravnog vijeća ?

  1. pazinske_odluke napisao:

   “Financijski plan Učlišta težak je 3.778.980 kuna u čemu bi Grad trebao sudjelovati sa 823.000 kuna. Najveći dio sredstava očekuje se iz državnog proračuna-1.414.800 kuna, dok vlastite prihode procjenjuju na 1.142.000 kuna.”
   https://www.ipazin.net/?p=328

   Znači na tužbu je potrošeno otprilike onoliko koliko Grad godišnje daje POUP-u,
   ali ipak,

   “Ravnateljica Sonja Matijašić priznala je da je Učilište izgubilo spor, no da ne dvoji u ispravnost svoje odluke o otkazu bivšoj voditeljici Osnovne glazbene škole.”
   https://www.ipazin.net/?p=1393

   lahko donosit “ispravne” odluke kad ne gre iz tvojega žepa

 9. Sagleda napisao:

  I? Se tko prijavio na natjčeaj??

 10. galjardo napisao:

  Do kad je uopće rok? I da li se di “online” mogu pročitat uvjeti?

 11. Sagleda napisao:

  Do sutra,Glas Istre prošli petak.
  Ali misilm da te ne zanima zaozbiljno.

 12. galjardo napisao:

  Zanima me, kako da ne. Ali ne radi mene. Radi Pazina.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.