Pazin: Dubrovčani pobjednici 11. završnice KMNL Crkve u Hrvata

11_kmnl_2014Ekipa župe Sv. Petra – Boninovo iz Dubrovačke biskupije  nadvladala je drugoplasiranu ekipu iz riječke župe Marije Pomoćnice – Banderovo. Treće mjesto osvojila je ekipa sv. Josipa – Plovanija iz Zadarske nadbiskupije. Porečka i Pulska biskupija ove je godine bila domaćin 11. završnice katoličkih malonogometnih lige Crkve u Hrvata. 16 ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore odmjerilo je sportske snage u Puli, Labinu, Pazinu i Poreču u subotu 31. svibnja i nedjelju 01. lipnja.

Nakon odigravanja utakmica u subotu 31. svibnja ujutro u dvoranama u Puli, Pazinu, Labinu i Poreču, te popodnevnih četvrtfinala u Puli i Pazinu, treći, finalni dan Završnice katoličkih malonogometnih liga Crkve u Hrvata, u nedjelju, 01. lipnja, započeo je u  Pazinu jutarnjim misnim slavljem u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole, koje je, zajedno sa svećenicima koji su došli sa svojim nogometnim ekipama, predvodio porečki i pulski biskup ordinarij mons. Dražen Kutleša. U prigodnoj homiliji biskup je naglasio razliku između profesionalnog i amaterskog sportaša, te istaknuo kako kršćanin treba živjeti svoju vjeru ne amaterski povremeno, nego poput sportaša profesionalca, treba svakodnevno živjeti svoju vjeru, ulagati kontinuirane napore u poboljšanje svojih sposobnosti i biti spreman na odricanje i ulaganje velikih napora u cilju vlastite izgradnje, a da bi to postigao treba živjeti i igrati prema pravilima igre, odnosno poštenog života. Biskup je nadalje naglasio da jednako kao i u sportu i u školovanju je potrebno mnogo samoodricanja ulaganje velikih napora kako bi se postiglo značajne rezultate, te istaknuo je kako je važno sagledati život u cjelini, uz svijest da je sport tek jedan njegov dio. Ne treba ići na pobjedu pod svaku cijenu, rekao je biskup, te podsjetio da i kada se pobjeđuje treba znati ostati razborit i ponizan te ne poniziti suparnika, a gubitnik pak u porazu treba znati osti velik; u dobru se ne uzvisuj, a u zlu se ne ponizuj , napomenuo je biskup Kutleša. Kao i sportu tako i u svim društvenim segmentima postoje određena pravila, mladi se često bune protiv pravila no kada ih i uspiju promijeniti vide da stvari ne mogu funkcionirati bez nekog definiranog reda. Tako i u nogometu postoje pravila koji se treba držati, i da bi se postigao uspjeh treba ta pravila poštovati. Nakon mise uslijedile su polufinalne utakmice u kojima su snage odmjerile ekipe koje su prethodnog dana pobijedile u četvrtfinalnim utakmica u Puli i Pazinu. U Prvoj polufinalnoj utakmici ekipa župe Marije Pomoćnice  – Banderovo iz Riječke nadbiskupije bila je bolja od ekipe sv. Josipa – Plovanija iz Zadarske nadbiskupije. U drugoj polufinalnoj utakmici ekipa župe sv. Petra iz Dubrovnika nadvladala je ekipu župe sv. Ilije – Stolac iz Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Uslijedila je revijalna utakmica između voditelja dijecezanskih katoličkih malonogometnih liga i medijski poznatih ličnosti Istre, voditelji su osvojili pobjedu rezultatom 6:2.

U finalnoj utakmici ekipa župe Sv. Petra – Boninovo iz Dubrovačke biskupije rezultatom 2:1 nadvladala je drugoplasiranu ekipu iz riječke župe Marije Pomoćnice.  Treće mjesto osvojila je ekipa sv. Josipa – Plovanija iz Zadarske nadbiskupije nadvladavši ekipu župe sv. Ilije – Stolac iz Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Nagrdu Fair play osvojila je ekipa iz slavonskobrodske župe bl. Alojzija Stepinca iz Đakovačko – osječke nadbiskupije. Najboljim igračem proglašen je Mateo Vodopić iz pobjedničke dubrovačke ekipe sv. Petra, a iste momčadi je i najbolji golman prvenstva Alen Turuk, dok je najboljim strijelcem proglašen Ivan Jasprica iz riječke ekipe Marije Pomoćnice. Ove godine je na završnici sudjelovalo 16 ekipa iz 13 nad/biskupija.

11. Završnica katoličkih malonogometnih liga Crkve u Hrvata započela je u petak, 30. svibnja  okupljanjem u Svetvinčentu. Nakon okupljanja na središnjem trgu ispred župne crkve, u povijesnoj loži obavljene su prijave ekipa. Misno slavlje povodom početka Završnice KMNL predvodio je biskup u miru Ivan Milovan u koncelebraciji sa svećenicima koji su došli sa svojim sportskim ekipama. Okupljenima se kao domaćin obratio fra Tomislav Hrstić, voditelj KMNL „Bl. Miroslav Bulešić“ i koordinator organizacije ovogodišnje završnice, te vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu. Ivana Čogelja, voditeljica Ureda za mlade HBK naglasila je važnost druženja i zajedništva te u tom duhu zaželjela svim sudionicima prije svega poštenu igru. Preč. Dalibor Pilekić, povjerenik za mlade Porečke i Pulske biskupije kratko je predstavio povijest i sadašnjost Porečke i Pulske biskupije. Biskup je u prigodnoj homiliji govorio o Miroslavu Bulešiću, o njegovom životu i mučeništvu, napose naglasivši kako je naš najmlađi Blaženik bio upravo zaljubljen u svećeništvo te doživljavao sebe kao „Samaritanca koji zavojima ljubavi vida rane naroda“. No, osim za stradalnike, imao je široko srce i za vojnike koji su tu služili različitim vojskama, u svakome je vidio čovjeka. Govoreći u sportskoj terminologiji, biskup je istaknuo kako je bl. Miroslav Bulešić dobro odigrao utakmicu života, a smrt toga mladoga svećenika, iako je naravno to bio gubitak, donijela je Crkvi jedan svijetli blaženički lik, koji kontinuirano nadahnjuje svojim primjerom. Biskup je nadalje, govoreći o nogometu, spomenuo izjavu pape Franje, koji je rekao da nogomet za njega ima dimenziju slavlja.  Zbog ekstremnih profitnih aspekata koji se vežu za svijet nogometa danas, rekao je biskup citirajući nadalje papu Franju,  nužno je vratiti sportu njegovo izvorno dostojanstvo. Igrači, koji su u središtu pozornosti, pozvani su biti primjer djeci i mladima, a odgojna vrijednost sporta je njegova uloga u rastu čovjeka, u  tjelesnom i duhovnom aspektu, u solidarnosti i međusobnom poštovanju. Naša životna utakmica je takva da je najvažnije pravedno igrati, jer imamo suca koji sve vidi. Don Miro nam pokazuje kako je važno trenirati za dobro, svojim nam životnim primjerom pokazuje neophodnost duhovnog treninga za pravilno duhovno sazrijevanje da bi u toj utakmici života mogli dobro igrati, zaključio je mons. Milovan. U nastavku je fra Tomislav izrekao zahvale i prisjetio se prve Završnice KMNL  koja je održana u Rijeci 2004. godine.

U nastavku je prikazan 15-minutni dokumentarni film o bl. Miroslavu Bulešiću, video spotom predstavljena je Istra, a za zaključak najavljene su ekipe koje sudjeluju na 11. Završnici KMNL. Igrači su bili smješteni po obiteljima u svim dijelovima Istre.

Ove su godine prvi put nastupili i predstavnici KMNL Bjelovarsko-križevačke biskupije, a oni će slijedeće godine biti domaćini završnice, najavila je, na kraju završnice, nakon podjele medalja i pehara, Ivana Čogelja, voditeljica ureda za mlade HBK.

O Katoličkim malonogometnim ligama

Povjerenstva za mlade u nad/biskupijama, sa željom da i kroz sport ojačaju zajedništvo mladih u župama, osnovali su biskupijske katoličke malonogometne lige u kojima se na poseban način  njeguje pristup  sportu poštujući kršćanska načela.

U tom smislu u održavanju KMNL-a posebna se pozornost posvećuje i dodjeli Fair play nagrade, pa tako uz nad/biskupijske pobjednike u Završnici uvijek sudjeluje i ekipa koja je prethodne godine osvojila Fair play nagradu.

Organizatori Završnice katoličkih malonogometnih liga Crkve u Hrvata su Ured za mlade HBK i nad/biskupija koja je domaćin natjecanja. Svake godine natjecanje se održava u drugoj nad/biskupiji.

iPazin.net

1 komentara na “Pazin: Dubrovčani pobjednici 11. završnice KMNL Crkve u Hrvata”

  1. tre napisao:

    Stvarno uzbudljiva i informativna vijest.
    Baš me zanima je li itko ovo pročitao u cijelosti, lol

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.