Pazin – grad književnosti

Pazin je prvi, a donedavno i jedini grad u Hrvatskoj koji je izradio kulturnu strategiju. Premda se mnogi drugi gradovi mogu podičiti raznovrsnijim i bogatijim kulturnim životom, Pazin je prvi koji je napravio razvojni plan za slijedećih nekoliko godina te postavlja kulturu kao jednu od važnih smjernica svojih razvojnih politika.

Pazin – grad književnosti, vizija je kulturnog razvoja grada na kojoj će graditi širu prepoznatljivost. U slijedećih pet godina Pazin će usmjeriti svoje snage na osnaživanju svih segmenata kulturnog djelovanja i stvaralaštva, ističe viša stručna suradnica za kulturu u pazinskoj gradskoj upravi Emina Svilar koja je u projekt izrade strategije od samoga početka.

„ Na inicijativu dogradonačelnice Grada Pazina Ines Kovačić Drndić, Grad se odlučio na izradu strategije koja će dati smjer razvoju kulture u budućem petogodišnjem razdoblju. Strategija će biti orijentir za rad svih uključenih u kulturne djelatnosti u aktivnostima potrebnim za ostvarenje te vizije. Kao stručna pomoć pri radu na strategiji angažiran je sociolog Davor Mišković koji se kao stručni suradnik na Filozofskom fakultetu dugo godina bavi upravljanjem resursima u kulturi i kulturnom organizacijom. Među ostalim, koordinirao je i izradu županijske Kulturne strategije za razdoblje 2009-2014.“, kaže Svilar te dodaje kako je u izradi strategije sudjelovalo tridesetak predstavnika različitih ustanova i udruga koje na neki način sudjeluju u stvaranju kulturnih sadržaja u gradu.

„Koncentrirali smo se na četiri grupe ciljeva: ostvarenje vizije Pazin – grad književnosti i to ukupnim podizanjem kulturnog standarda i uključivanjem svih aktera u kulturi u ostvarenje ove vizije; uređenje kulturnog sustava, stvaranje okvira za stabilno djelovanje u kulturi što uključuje stabilizaciju financiranja, ulaganje u opremu i infrastrukturu te razvoj programa u kulturi. Grad književnosti je grad bogatog književnog i kulturnog života, s razvijenim institucijama i manifestacijama, to je grad u kojem se živi uz knjige i u kojem je zaokružena knjižna ponuda. Za pet godina svaki stanovnik Istre i većina stanovnika Hrvatske i nama susjednih područja znat će da je Pazin portal u svijet fantazije, mitova, povijesti i fantastike, da u Pazin valja ići radi jedinstvenog iskustva koje će zauvijek promijeniti značenje pojma književnost uživo. Književnost uživo, to je Pazin“pojašnjava Svilar viziju kulture strategije.

Druga grupa ciljeva odnosi se na kulturnu baštinu koju je potrebno istražiti, valorizirati i učiniti dostupnom, što uključuje čitav niz kompleksnih zadataka, od istraživanja, izlaganja, publiciranja i javne interpretacije, do primjene adekvatnog modela upravljanja. Poticanje aktivnog sudjelovanja u kulturnom životu kao što je razvoj publike i stvaranje uvjeta za samoorganizaciju mladih i poticanje njihova stvaralaštva institucionalnim putem, treća je grupa ciljeva dok je umrežavanje ključno za implementaciju kulturne strategije Grada Pazina. Samo tako će se moći osnažiti sudionici u kulturnom životu grada, a nužan je i pristup važnim financijskim resursima kao što su EU fondovi. Naime, financijska sredstva dobrim dijelom ovise o realizaciji gradskog proračuna, što nastojimo promijeniti okrećući se prema alternativnim izvorima financiranja u suradnji s ustanovama i udrugama, kaže Svilar.

Strategija je izrađena za razdoblje od 2012. do 2016. godine. Postoji konsenzus kulturnih sudionika oko nje, a operativnim planom su definirane konkretne aktivnosti, vremenski rok za njihovu provedbu i odgovorne osobe iz Upravnih odjela Grada te gradskih ustanova i udruga iz područja kulture. Uspješnost programa ocjenjivat će se nakon isteka roka za njegovu provedbu. Ustanove i udruge su upoznate sa strategijom, štoviše, neki su njihovi članovi aktivno sudjelovali u njenom stvaranju, pa je za pretpostaviti da su njome zadovoljni. Vezano uz njenu realizaciju, mogli bi zaključiti da su očekivanja veća nego što to trenutni rezultati pokazuju, no Grad svakako nastoji, i financijski i na druge načine poduprijeti sve aktivnosti koje su strategijom određene kao prioriteti kulturnog razvoja grada, zaključila je Svilar.

kulturistra.hr

4 komentara na “Pazin – grad književnosti”

 1. Davor Šišović napisao:

  Čemu ovaj tekst SADA, kad se spomenuta Strategija raspada uzduž i poprijeko?

  1. bajgadinski napisao:

   Kako čemu sada? Pa bliže se izbori Davore.Bit će sad i domova umirovljenika,škola na St.Pazinu,kapelica po grobljima i još štošta kao predizbornih obećanja Krulčića.Samo kampanju od prije 4 godine copy/paste.A to da se spomenuta strategija raspada uzduž i poprijeko zna premali broj ljudi upućenih u problematiku u kulturi grada.Ovaj članak upućen je neupućenim biračima.

 2. Anonimno napisao:

  Strategija programa u domeni kulture, a po kojima Pazin nikada nije bio poznat niti je danas prepoznat. To je “remekdjelo” pojedinaca, među kojima je i “zaslužni” koautor D. Šišović. Projekt ni na nebu ni na zemlji…

 3. kultura napisao:

  Strategija je to programa koji nikada nisu bili značajni u životu grada.
  Dovode se pisci izvana da bi se povremeno nešto prikazalo, prezentiralo, financiralo. Prezentacije u onoj Kući pisaca posjeti do desetak poklonika književnih uradaka… Sve to ima svoju cijenu. Literatura iz domene fantastike je uglavnom u kategoriji šunda. Mladi imaju drugih problema da bi se aktivnije posvetili tim programima – u kojima nema “kruha”.
  Istrakon također, previše je u tome improvizacija, a netko to financira…
  Predizborna je počela… :(

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.