Pazin hrvatski rekorder po udjelu brakova sklopljenih u crkvi

Roditelji svakog petog djeteta koje se tijekom 2016. godine rodilo u Hrvatskoj nisu bili vjenčani: prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 19 posto djece rođeno je izvan braka. Iako Hrvatska i dalje pripada krugu tradicionalnih europskih zemalja – na razini Europske unije izvan braka se rađa oko 40 posto djece – taj se udio gotovo utrostručio: sredinom 1990-ih izvan braka u Hrvatskoj se rađalo 6-7 posto djece, piše Jutarnji list.

Istovremeno s rastom izvanbračno rođene djece, kako pokazuju podaci DSZ-a, opada udio vjerski sklopljenih brakova: prije desetak godina gotovo dvostruko više parova vjenčavalo se u crkvi nego (samo) kod matičara (65 posto naspram 35 posto), donosi Jutarnji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji izvan braka rođeno tek 8,5 posto djece (upola manje od državnog prosjeka), a u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji njih gotovo 30 posto. Pokazatelji su slični i kad se promatra omjer vjerski i građanski sklopljenih brakova. U Puli je, primjerice, građanski sklopljenih brakova dvostruko više od onih sklopljenih u crkvi (133 naspram 62), dok je u Dubrovniku omjer gotovo obrnut. Ipak, grad s najvećim udjelom vjerski sklopljenih brakova nalazi se u Istri: radi se o Pazinu, u kojem je 83 posto parova sudbonosno “da” izreklo pred oltarom, donosi Jutarnji.

http://www.istarski.hr/node/46411-pazin-hrvatski-rekorder-po-udjelu-brakova-sklopljenih-u-crkvi

1 komentara na “Pazin hrvatski rekorder po udjelu brakova sklopljenih u crkvi”

  1. . napisao:

    Pazin je poznat po magli. Magla, magla svugdje oko nas.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.