Sramotno! Pazin ima jedan od najzatvorenijih proračuna u Hrvatskoj!

Slavonski Brod ima najotvoreniji gradski proračun, u konkurenciji 33 hrvatska grada obuhvaćena istraživanjem Instituta za javne financije. Ukupna transparentnost slavonskobrodskog proračuna prema istraživanju je 82,4 posto, što ga je stavilo ispred Osijeka (76,9 posto) te Opatije i Zagreba, koji dijele treće mjesto sa po 74,7 posto.


Među prvih deset još se nalaze Zaprešić, Čakovec, Rijeka, Dubrovnik, Labin i Karlovac. Na dnu ljestvice je Šibenik, s indeksom od 44,9 posto, iza Pazina (46,5), Splita (49) i Vinkovaca (50 posto). Prosječna otvorenost proračuna sva 33 grada je 65 posto.

Transparentnost je bila definirana kao mogućnost građana da dobiju potpune, bitne, ispravne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Transparentnost lokalnih proračuna – općinskih, gradskih, ali i županijskih koji su zapravo regionalni – je posebice značajna, jer zbog demokratizacije i fiskalne decentralizacije, lokalne jedinice nude sve više javnih dobara i usluga. Kako bi ta ponuda bila što učinkovitija, građani bi morali razumjeti lokalne proračune i aktivno sudjelovati u lokalnim proračunskim procesima. Institut za javne financije istraživanje je proveo nad 33 grada koji su 2001. preuzeli decentralizirane funkcije, čiji prihodi i rashodi čine 60 % prihoda i rashoda svih lokalnih jedinica, i u kojima živi 50% ukupnog stanovništva.

Seebiz.eu

5 komentara na “Sramotno! Pazin ima jedan od najzatvorenijih proračuna u Hrvatskoj!”

 1. pazinjan napisao:

  Istraživanje je provedeno na nekoliko razina.
  Prvi podindeks otvorenosti proračuna pokazuje kvalitetu informacija u gradskom proračunu, odnosno koliko se iz proračuna da iščitati gdje je utrošeno, u koje svrhe, koliko su detaljno iskazani prihodi i rashodi, na temelju kojih makroekonomskih pokazatelja je napravljen prijedlog proračuna, da li je proračun dostupan javnosti prije usvajanja i sl. Pazin je na posljednjem mjestu od 33 grada.
  Drugi podindeks pokazuje otvorenost proračunskog procesa prema javnosti, odnosno koliko su građani upućeni i da li mogu dobiti pravodobnu, razumljivu i valjanu informaciju, da li se materijali za sjednice Vijeća objavljuju na webu koji bi trebali biti dostupni na stranicama grada prije održavanja sjednica Vijeća, da li gradska uprava odgovara na upite u roku ( Zakon o pravu na pristup infomacijama) i sl. Pazin je na 26 mjestu. Labin i Karlovac dijele prvo mjesto.
  I ukupni indeks otvorenosti i transparenstnosti. Pazin je na 32 mjestu.

 2. svakacast napisao:

  Svaka čast!

 3. đou napisao:

  ma ok je to 32.mjesto,zamisli da je bilo 1000 gradova,pa da bude 998…
  treba bit optimist!!!!

 4. Zanovijetalo napisao:

  Kada se samo sjetim koliko sam se puta bori sa vjetrenjačama objašnjavajući nekim ljudima da se indexi ne izražavaju u postocima, traži detaljnije iskazivanje potrošnje, usporedbu sa prijašnjim razdobljima… Čestitam, prije svega prijašnjoj ali i sadašnjoj vlasti. Konačno je dugogodišnji trud stigao na naplatu. Uspjeli ste, konačno se Pazin bar po nečemu istaknuo.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.