Pazin ima najveći indeks pametnog urbanog razvoja

Po metodologiji koju su izradili Dubravka Jurlina Alibegović, Željka Kordej-De Villa i Mislav Šagovac, 11 od 25 velikih gradova pokazalo se ‘pametnima’, odnosno imaju iznadprosječni indeks pametnog urbanog razvoja – Pazin, Dubrovnik, Varaždin, Pula, Rijeka, Zadar, Čakovec, Split, Koprivnica, Samobor i Karlovac.

Iako je trend pametnog grada sve je rašireniji, pa sve više gradova ulaže u pametna rješenja, a još uvijek rijetki i u cjelovite ‘smart city’ strategije (Dubrovnik, Kastav, Karlovac, Rijeka, Zagreb…), još uvijek ne postoji sustavna i mjerodavna metodologija po kojoj bi odredili koji su gradovi i koliko ‘pametni’, već ih uspoređujemo po pojedinačnim rješenjima i projektima. Bivša ministrica uprave, dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović i njezini suradnici na Ekonomskom institutu Zagreb dr.sc. Željka Kordej-De Villa i Mislav Šagovac istražili su, stoga, koncept pametnog grada i njegove pokazatelje, te – prvi u Hrvatskoj, izradili indeks pametnog urbanog razvoja pomoću kojega su rangirali gradove. Uvođenje pokazatelja i rangiranje pametnih gradova trebalo bi, smatraju, pomoći gradonačelnicima i gradskim vijećima kao najvažnijim nositeljima javnih odluka u predlaganju odgovarajućih odluka prilikom donošenja mjera za promicanje pametnog, lokalno vođenog razvoja u gradu.

Istraživanje je za sad ograničeno na 25 velikih gradova (gradovi veći od 35 tisuća stanovnika i županijska središta), no Jurlina Alibegović najavljuje nastavak i daljnju razradu metodologije, odnosno proširenje broja pokazatelja i podataka koje prikupljaju iz javno dostupnih izvora i anketiranjem pročelnika u gradovima.

Kao pokazatelje pametnog grada Jurlina Alibegović i suradnici su odredili šest dimenzija, odnosno područja – pametno gospodarstvo, pametni građani, pametno upravljanje, pametna mobilnost, pametni okoliš i pametno življenje, te su izradili 29 parametara po kojima su uspoređivali gradove i procjenjivali njihovu komparativnu prednost.

Za sada se, po ovoj metodologiji, 11 od 25 velikih gradova pokazalo ‘pametnima’, odnosno imaju iznadprosječni indeks pametnog urbanog razvoja – Pazin, Dubrovnik, Varaždin, Pula, Rijeka, Zadar, Čakovec, Split, Koprivnica, Samobor i Karlovac.

Pula, tako, ima najbolje rezultate kada je pametno gospodarstvo u pitanju, Čakovec na području pametnih građana, Krapina u pametnom upravljanju, Pazin u mobilnosti, Split i Dubrovnik u pametnom okolišu, a Dubrovnik u pametnom življenju…

Što se samih kriterija tiče, kod procjene pametnog gospodarstva uspoređivali su, tako, izdatke za postrojenja i opremu, prijavljene patente, poduzetništvo, broj međunarodnih žigova, produktivnost, zaposlenost i fleksibilnost na tržištu rada. Kriteriji za pametne građane bili su broj studenata i sveučilišta, tvrtki za strane jezike, zaposlenih u kreativnim industrijama, te izlasnost na EU i lokalne izbora. Kod pametnog upravljanja uspoređivali su sudjelovanje u donošenju odluka te javne i socijalne usluge i transparentnost upravljanja, za pametnu mobilnost kriterij su lokalna dostupnost, odnosno broj autobusnih linija i stanica na području grada. Pametni okoliš u ovom istraživanju definirajju zelene kriteriji površine, komunalnog otpada, korištenja vode i električne energije, a pametno življenje obuhvaća kulturne sadržaje, bolničke krevete, broj doktora medicine, stopa rizika od siromaštva, kvaliteta obrazovanja, starost populacije, turistička aktivnost i starenje stanovništva.

Nakon što su standardizirali i usporedili sve ove kriterije, Jurlina Alibegović i suradnici dobili su rangiranje gradova po područjima. Pa, tako, Pula ima najbolje rezultate kada je pametno gospodarstvo u pitanju, Čakovec na području pametnih građana, Krapina u pametnom upravljanju, Pazin u mobilnosti, Split i Dubrovnik u pametnom okolišu, a Dubrovnik u pametnom življenju… Sveukupno, po ovim pokazateljima i mjerilima, najbolji indeks ima Pazin, a u 11 ‘pametnih’ su još Dubrovnik, Varaždin, Pula, Rijeka, Zadar, Čakovec, Split, Koprivnica, Samobor i Karlovac.

„Implementaciju metodologije pametnog grada treba poticati jer je današnja praksa u hrvatskim gradovima da se razvojne odluke donose bez strateškog promišljanja i na temelju utvrđenih ad hoc ciljeva, aktivnosti i mjera za njihovo ostvarenje. Razvoj se ne promišlja na dugi rok, u to promišljanje nisu uključeni svi relevantni dionici te se zanemaruje rješavanje ključnih razvojnih izazova u gradovima. Ciljevi, aktivnosti i mjere se utvrđuju bez oslanjanja na ključne pokazatelje. Stoga nije nikakvo čudo da Smart City razvojni model ne postoji i da se tek počinju koristiti pametna rješenja za rješavanje problema u gradskom prometu, okolišu i gradskoj upravi. Posljedica takvog planiranja razvoja je nepotrebno rasipanje javnih sredstava“, ističe Dubravka Jurlina Alibegović.

Uz daljnje razvijanje ove metodologije, u EIZ-u planiraju izraditi i posebnu web aplikaciju (na hrvatskom i engleskom jeziku) za gradonačelnike i druge donositelje odluka u gradovima za korištenje dostupnih podataka i pokazatelja u pripremi i provedbi strateških i razvojnih odluka te planiranju proračuna ) za gradonačelnike i druge donositelje odluka u gradovima za korištenje dostupnih podataka i pokazatelja u pripremi i provedbi strateških i razvojnih odluka te planiranju proračuna.

Čitavo istraživanje možete pogledati na linku. (gradonačelnik.hr)

petak, rujna 21, 2018

12 komentara na “Pazin ima najveći indeks pametnog urbanog razvoja”

 1. Anonimno napisao:

  Ahahgaaahaahgaaahaha

 2. ca_je_sigurno_je_sigurno napisao:

  Pazin je najpoznatiji po mobilnosti. Mislim da bi trebali pozvati članove EIZ-a da se malo provozaju po pazinskim biciklističkim stazama ili da sačekaju autobus na nekoj od autobusnih čekaona.

 3. nepodnošljivalakotapostojanja napisao:

  Ovo istraživanje je sramota. Tu se vidi razlika između stvarnega života i istraživanja ispred kompjutera uvaženih stručnjaka koji ne kape jedan k.
  Grad Pazin je sve samo ne pametan, mislin na Grad, a ne na grad.
  U gradu ima puno pametnih ljudi, samo ča to s Gradom na žalost nema puno veze.

 4. Anonimno napisao:

  Istraživanje su izradile dvije doktorice znanosti i onda je istraživanje sramota samo zato što imaš drugačije mišljenje?

  1. razumanepamet napisao:

   Carl Sagan wrote of arguments from authority:

   One of the great commandments of science is, “Mistrust arguments from authority.” … Too many such arguments have proved too painfully wrong. Authorities must prove their contentions like everybody else.

  2. PProdan napisao:

   Činjenica je kako su “Znanstvenice” , čak DVIJE, ignorirale Veliku Goricu u svojoj “analizi”, formalno najveći grad Zagrebačke županije i najbliži najvećem međunarodnom aerodromu u Republici Hrvatskoj (tek toliko o zbiljskoj “mobilnosti” pedaliranjem kroz arju ili prodavanjem valjda prozirne pazinske magle Jules Vernovih balona za put oko Smartest cityja u posljednjih osamdesetak godina brendiranja n-ikakvim Središtem Svijeta, uuups, oprostite, ipak ta titula pripada Lud-bregu, ili možda i njemu znanstvenice smjeraju oduzeti taj ludo laskavi primat nekom novom osebujno “pametnom” normizacijom?), a ipak u svoj uradak uvrstile Samobor iz te iste Zagrebačke županije, dovoljno govori o njihovom (ne)znanstvenom pristupu u obradi statističkih i demografskih , objektivnih, ili ipak možda prije njihovih vlastitih proizvoljnih i subjektivnih podataka koje su si same zamislile, oblikovale i proglasile bitnima ili relevantnima za brendiranje, ajde, nečega barem (gradova) “pametnim”, t.j., “smart cityjima”. Baš me zanima odakle su te lumenice ? Nije valjda da su zbilja pazinske aboridžinke i da županijsku administrativnu podjelu doživljavaju nekakvim nedodirljivim Svetim Pismom Urbaniteta ove i ovakve “Republike” ? Je, je, nemam ja ništa stvarno protiv Pazina, barem ništa efikasno, živio nam svima Pazin, čak i kad znanstveno statistički – ne pazin…..

  3. telefon napisao:

   Kada već podržavate ovo istraživanje, možda vi možete objasniti pazinsku dominaciju u kategoriji pametna mobilnost? Nisam još vidio da se Krulčić na sva zvona hvali. Baš me zanima da li će ovo istraživanje koristiti i narodu obznanit “Pazin je najbolji Smart City grad u RH”. Vjerujem da ni toliko glup.

  4. Anonimno napisao:

   Krulčićev komentar je ovdje: https://www.glasistre.hr/pula/prvo-istrazivanje-u-hrvatskoj-pazin-prvi-pula-peta-na-listi-najpametnijih-gradova-570815
   Čudi kako najviše ističe gospodarstvo (gdje je Pazin jedino dobar u prijavljenim patentima) i socijalnu politiku (gdje je ponovo Pazin jedino dobar u zaposlenima u kreativnim industrijama), a ne spominje mobilnost u kojoj je Pazin rasturio.
   Miletić, s druge strane, nabraja konkretne primjere, mnoštvo e-usluga, pa čak se dotiče alternativnih načina prijevoza. Ali Pula je tek peti pametni grad, niti ne puše za vrat Pazinu.

   1. Anonimno napisao:

    Čim vidiš rezultate jasno ti je da je priča suluda, nemoguća, pogrešna, ki god da ju je dela po kojoj god metodologiji.

 5. Anonimno napisao:

  moremo mi ćakulat i o metodologiji i o znanstvenicama koliko god ćemo, ali jebeš ti državu u kojoj je Pazin na vrhu ili pri vrhu po bilo kojemu pozitivnemu kriteriju

 6. magla napisao:

  Ma kako vas nije sramota vi iz Grada!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.