Pazin: Istarsko gospodarstvo jučer i sutra

2– Ovaj skup gradi mostove, između jučerašnjice i sutrašnjice, između gospodarstva, znanosti, kulture i politike, a danas nam trebaju mostovi prijateljstva i suradnje jer vrijeme je kada se sve više mostova ruši, a mi u Istarskoj županiji to ne možemo dozvoliti, riječi su kojima je istarski dožupan Miodrag Čerina danas u Državnom arhivu u Pazinu otvorio dvodnevni međunarodni znanstveni skup “Istarsko gospodarstvo jučer i sutra”.

Na ovome skupu, danas u Pazinu i sutra u Puli, 102 znanstvenika iz sedam zemalja predstavit će ukupno 87 izlaganja s raznih aspekata povezanih s poviješću istarskog gospodarstva. Prema riječima predsjednice programskog odbora Alide Perkov iz HGK – Gospodarske komore Pula, ovaj skup nudi spektar znanstvenih pogleda u rasponu “od povijesne perspektive do strategija suvremenosti” te želi uspostaviti “dijalog znanstvenika i upravljačkih struktura u gospodarstvu”. Niz multidisciplinarnih pristupa temama o istarskom gospodarstvu objavit će se i u zborniku radova s ovoga skupa te tako, prema riječima predsjednice Gospodarske komore Pula Jasne Jaklin Majetić, dati obilje materijala za promišljanje razvoja i budućnosti.

– Mudrost je prepoznati pouke prošlosti i uočiti nasljeđe u kapitalu generacija koje su stvarale na ovom prostoru. Iako kriza gospodarstvu nameće teško podnošljive utege, istarsko gospodarstvo ostalo je u vrhu kvalitete i potencijala ukupnog hrvatskog gospodarstva, a na velikom europskom tržištu treba težiti da Istra bude gospodarski prepoznatljiva i da u ovoj regiji od svoga rada svi mogu kvalitetno živjeti, istaknula je također Jaklin Majetić na svečanom otvorenju skupa u pazinskom Arhivu.

Prigodnim riječima skup su pozdravili i ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile Alfio Barbieri, ravnatelj Državnog arhiva u Veneciji Raffaele Santoro, Claudio Povolo u ime Sveučilišta Ca’ Foscari iz Venecije, Akademik Petar Strčić u ime HAZU-a, predsjednik Čakavskog sabora Slavko Krajcar, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska te predsjednik Saveza komora Venecije Gianangelo Bellati.

glasistre.hr

2 komentara na “Pazin: Istarsko gospodarstvo jučer i sutra”

  1. gospodarstvenik napisao:

    Mene zanima da li je Čerina otpjeva himnu prije nego je ispalija ove populističke floskule.

  2. Baba-gazela napisao:

    Ma koje gospodarstvo o čemu ti drobiš??? Ljudi su bez dela, lačni valje,valje…zaposlite više taj narod nevidin da niču negdje bar na Pazinštini neke tvornice ili ča

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.