Pazin: Izložba dvotjednog priloga Glasa Istre “Ružmarin”

2Tijekom prosinca se u Gradskoj knjižnici Pazin može razgledati izložba dvotjednog priloga Glasa Istre Ružmarin. Izloženo je 16 priloga po izboru urednice Vanese Begić.

Ružmarin, prilog koji izlazi svakog drugog četvrtka, na proljeće 2001. pokrenuli su Daniel Načinović i Jasna Orlić, a od studenog 2006. uređuje ga Vanesa Begić.

List je namijenjen prvenstveno učenicima osnovnih škola, ali se u svakom broju nalaze i članci posvećeni djeci predškolske dobi te srednjoškolcima.

Osim dječjeg literarnog i književnog stvaralaštva, tu su svoje literarne uratke objavljivali i književnici poput Daniela Načinovića, Drage Orlića, Mirelle Malusà, Dinka Š. Kalca i Tatjane Pokrajac Papucci. Ilustracijama su bili zastupljeni, između ostalih, Nataša Kreso, Vili Paoletić, Mario Rosanda, David Šuran, Darin Bošnjak, Vanja Popek, Heda Gärtner, Thea Akelić, Milica Kesić Kiš, pa i sam Načinović.

Ružmarin nastoji pokriti sve dječje školske i vannastavne aktivnosti diljem Istre, od velikih gradova od najmanjih mjesta. Svoje mjesto u prilogu nalaze i radovi s Lidrana, kao i oni nastali u sklopu akcije “Neka moja Istra blista”.

Dugi niz godina imali smo kolumnu koju je pisala Vera s Kaštanjera, simpatična tinejdžerica, a Goran Prodan bio je autor križaljke. Od stalnih rubrika, od prvoga broja tu je glazbena stranica s recenzijama najnovijih CD-a i vijesti iz svijeta glazbe koje piše Tea Tidić.

Brojni su suradnici tijekom tih 12 i pol godina sudjelovali u nastajanju ovoga podlistka: od nikada prežaljenog fotografa Eduarda Strenje koji je realizirao i neke od najljepših naslovnica, do njegovih kolega, sadašnjih i bivših fotografa i suradnika Glasa Istre: Nevena Lazarevića, Danila Memedovića, Adriane Tošić, Manuela Angelinija, Dejana Štifanića, Milivoja Mijošeka, Branislava Danevskog, Borisa Grahovca, Slavena Radolovića, Saše Miljevića, Saše Bestulića, Drena Sadikaja i Amira Musemića, koji su osmišljavali naslovnice.

Naravno, svojim prilozima, osvrtima i reportažama sudjelovali su svi novinari Glasa Istre te brojni honorarni suradnici iz svih krajeva Istre.

Dvije godine list je imao i informatički kutak koji je osmislio informatičar Milan Ljuba, a dizajner Mile Šmitran i Milica Kesić Kiš koncipirali su kutak zanimljivosti Urawaza, koji je izlazio tijekom 2006. i 2007.

Prvi dizajn Ružmarina kreirao je Mario Rosanda Ros, a novi dizajn, aktualan od travnja 2010. pa sve do današnjih dana, osmislio je Noel Mirković.

Prilog grafički oblikuju Davor Buždon i Robert Stanojević.

foto: arhiva

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.