Pazin kaže NE nasilju nad ženama!

Interaktivnom instalacijom „Crvene cipele“, simbolom borbe protiv nasilja nad ženama, danas, 25. studenog, na Trgu slobode u Pazinu usprkos kiši obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježavanje je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina u suradnji s Društvom likovnih stvaratelja Pazin s ciljem senzibiliziranja društva na problematiku nasilja nad ženama te slanja jasne poruke da se nasilje neće tolerirati ni u kakvom obliku.

Već u tjednu koji je prethodio Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, vrijedne ruke članova Društva likovnih stvaratelja Pazin, u znak borbe protiv nasilja nad ženama, počele su izrađivati veliku žensku crvenu cipelu koja je danas bila izložena na trgu. Podršku borbi protiv nasilja nad ženama dali su i građani izlaganjem svojih crvenih cipela te „Domski band“ Doma za odrasle osobe Motovun izvedbom repertoara ljubavnih pjesama.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Najčešći počinitelji obiteljskog nasilja su bračni, zatim izvanbračni te bivši supružnici, ali i sinovi žrtava, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova zadnjih 15 godina u Hrvatskoj je ubijeno 318 žena.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina i zamjenica gradonačelnika Grada Pazina Mirjana Galant istaknula je kako je osvješćivanje javnosti o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama jedan od bitnih aspekata u borbi protiv nasilja nad ženama, s ciljem podrške i pomoći ženama koje su izložene nasilju. Iznimno je važno da se nasilje u obitelji i nasilje nad ženama prepozna kao ozbiljan društveni problem. Treba mijenjati predrasude i stavove o odnosima između žena i muškaraca, a društvo kao cjelina treba djelovati tako da spriječi nasilje u bilo kojem obliku.

pazin.hr

3 komentara na “Pazin kaže NE nasilju nad ženama!”

  1. roža napisao:

    Gradsko povjerenstvo za RAVNOPRAVNOST SPOLOVA u kojem sjedi 1 muškarac i 4 žene a redom (skoro) svi ideesovci.

  2. Anonimno napisao:

    Oglasi za dela ne smiju bit diskriminatorski po pitanju spola. Ali zato npr. noćni klub u Poreču uredno more reklamirat koncert na koje jedan spol ima besplatan upad, a drugi plaća. Ravnopravnost na kvadrat.

  3. zakon napisao:

    žuja sponzor

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.