Pazin kaže: Za nasilje nema opravdanja!

Porukama protiv nasilja nad ženama i simboličnim puštanjem crnih balona u zrak, danas 21. rujna obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se od 1999. godine obilježava 22. rujna u spomen na tragično ubojstvo na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu kad su život izgubile tri žene.

U povorci koja se je kretala od Šetališta pazinske gimnazije do glavnog trga sudjelovali su članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina i učenici i profesori Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i Pazinskog kolegija – klasične gimnazije. Učenici su nosili crne balone u znak sjećanja na ubijene žene te poruke koje su sami napisali. Porukama kao što su Pokloni mi osmjeh, a ne šamar, Širimo mir i ljubav, NE nasilju, Nisi kriva! Nisi sama! Nasilje nije način da pokažete ženama da ih volite i mnogim drugim, jasno su dali do znanja da za nasilje nema opravdanja!

Članica Povjerenstva Nives Matić istakla je da je osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana, senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Nažalost, u razdoblju od 2013. do 2017. g u Republici Hrvatskoj ubijena je 91 žena, što je 47 posto svih ubojstava i to 70 posto od intimnih partnera, odnosno bliskih osoba. Ne bilježi se pad ‘najcrnjih brojki’ ni u ovoj godini. U prvih šest mjeseci ove godine – u tom razdoblju zabilježeno je 6 ubojstava, od toga 5 žena, među kojima su 4 žene ubili njihovi intimni partneri.

Poslana je poruka ženama kojima se događa nasilje, da nisu same, da potraže pomoć od nadležnih ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji.

U spomen ženama žrtvama nasilja na kraju su svi crni baloni pušteni u zrak.

Obilježavanje Nacionalnog dana održalo se i uz podršku Policijske postaje Pazin.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.