Pazin: krenuo projekt popularizacije boćanja “Boćajmo u školi”

I ove godine, treću sezonu za redom, Zbor trenera Istarskog boćarskog saveza i Istarski boćarski savez priređuje projekt Boćajmo u školi s ciljem populariziranja boćanja i privlačenja što više mladih da se bave boćanjem, ali i prenošenja te kulturne vrijednosti na mlade naraštaje. Cilj je približiti boćanje onim najmlađim generacijama – osnovnoškolcima, koji se obično, na ovome projektu, veliki broj njih, prvi puta susreće sa boćom i boćanjem. Riječ je o svojevrsnim zabavnim igricama, odnosno kako ih naziva Istarski boćarski savez, boćarskim igricama, kroz koje mladi odnosno djeca stječu prva iskustva i susreću se sa temeljnom boćarskom tehnikom, bližanjem i izbijanjem.

Prvo natjecanje iz ovogodišnje serije Boćajmo u školi otvorilo se jučer 14.04.2016. u dvorani Boćarskog centra „Aleksandar Anzur“ u Pazinu, koji je uključen u ovaj projekt od samog početka, odnosno već treću godinu.  Na prvom natjecanju, pod vodstvom predsjednika Zbora trenera Istarskog boćarskog saveza i nekadašnjeg proslavljenog hrvatskog reprezentativca i dvostrukog svjetskog prvaka, Ivančić Valtera, u vremenu od 10.30 do 12 sati natjecali su se učenice i učenici 3. i 4. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin i njenih pripadajućih područnih škola.

Jučerašnji susret započeo u Pazinu, a tu će i završiti obzirom da se finale odnosno završnica projekta održava također u Pazinu, u Boćarskom centru „Aleksandar Anzur“ i to 02. lipnja povodom obilježavanja Dana Grada Pazina. Projekt se osim u Pazinu, odvija i u drugim većim gradovima i manjim mjestima Istarske županije, i to Buzetu, Puli, Poreču, Labinu, Kanfanaru, Čepiću, Višnjanu i eventualno drugim mjestima koji će se uključiti u projekt.

Nakon jučerašnjeg otvaranja, održati će se još oko sedam kvalifikacijskih natjecanja, te će se najbolji od njih naći u finalu. Saznali smo od tajnika Istarskog boćarskog saveza, Klarić Kristijana, kako je glavna nagrada u završnici natjecanja, osmodnevni boravak u kampu Istarskog boćarskog saveza tijekom kolovoza.

Na kraju natjecanja odigranog u pravoj sportskoj atmosferi uz gromoglasnu podršku natjecateljima njihovih školskih kolega s tribina, prigodne nagrade, diplome i medalje uručene su sljedećim najboljim natjecateljima:

UČENICE:
1. Ani Londero  – 4.a (učiteljica Elena Brajković)
2. Ana Jedrejčić  – 3.a (učiteljica Tanja Grubiša)
3. Iva Floričić – 4.c (učiteljica Vesna Milohanić Berković)

UČENICI:
1. Alen Salihović  – 4.a (učiteljica Elena Brajković)
2. Aleks Brajković  – 4.c (učiteljica Vesna Milohanić Berković)
3. Jan Matej Erniša  – 4.b (učiteljica Karmen Drožđek)

Natjecanje u Pazinu prigodnim su obraćanjem okupljenima svečano otvorili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Zdenka Turkalj Čohilj, a svojim su ga nazočnošću uveličali i direktor poduzeća Pazin sport Armando Lušetić i predsjednik Boćarskog saveza Grada Pazina Jelisije Jovičić.

Natjecanjem su rukovodili idejna začetnica projekta, dopredsjednica IBS-a, aktualna europska viceprvakinja u parovima Tanja Grubiša, te prvoligaški boćar Trio Pazina, predsjednik Zbora trenera Istarskog boćarskog saveza, naš nekadašnji proslavljeni reprezentativac i dvostruki svjetski prvak Valter Ivančić, a organizacijski je natjecanje pomoglo i Društvo naša djeca Pazin. Sve skupa silno je pomogao i rad i zalaganje predsjednice Društva naša djeca Pazin Tamare Damijanić.
Dvoje prvoplasiranih učenica i učenika s pazinskog kvalifikacijskog natjecanja plasiralo se na finalno natjecanje koje će se početnom lipnja vjerojatno ponovno održati u Pazinu.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.