Pazin među najtoplijim gradovima Europe

2Danas je u 14 sati u Pazinu i u Buzetu izmjeren 39,1 stupanj Celzija, zabilježio je Istramet. Meteorološki portal u Bujama je izmjerio 38,7 stupnjeva, a stupanj lakše disalo u Puli s 37,3 i u Vodnjanu na 37,1. U Umagu je u isto vrijeme evidentirano 35,6, u Labinu 35,2, u Rovinju 33,8, u Novigradu 33,4, dok je najugodnije bilo u Poreču gdje temperatura nije ni prešla trideset stupnjeva Celzija, već je iznosila 29,1 stupanj.

Nešto su drukčiji službeni podaci DHMZ-a koji kazuju pak da je danas u 14 sati u Pazinu zabilježeno 37 stupnjeva Celzija, u Puli 34, a Rovinju 32. U 6 sati je Pazin bilježio tek 16, a Pula (zračna luka) 20 stupnjeva Celzija.

U utorak je, prema podacima DHMZ-a, Pazin izjednačio apsolutni rekord od prošlog kolovoza koji je iznosio 38,7 stupnjeva. Pazin je tako zauzeo visoko osmo mjesto po maksimalnoj temperaturi u konkurenciji čak 1.567 europskih gradova toga dana. Kako je u utorak ujutro u Pazinu DHMZ zabilježio najnižu temperaturu od 16,7 stupnjeva, to znači da je dnevna amplituda iznosila puna 22 stupnja, a na mjernim stanicama Istrameta taj je temperaturni skok bio još izraženiji.

Vruće i sunčano, pa čak i sparno, vrijeme se nastavlja i sutra, ali već preksutra bi uslijed frontalnog poremećaja trebalo stići željeno osvježenje. Sutra bi se temperature još trebale kretati između 36 i 40 stupnjeva, dok će u petak oblačnije vrijeme uz mogućnost pljuskova i grmljavine nastupiti prema kraju dana.

Dnevne bi temperature tako mogle pasti za pet stupnjeva, dok se jutarnje neće mijenjati. U subotu još ponegdje promjenjivo, nestabilno i manje vruće, osobito u unutrašnjosti. Na Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, kažu u Istrametu.

Prognoza osjeta ugode DHMZ-a previđa za sjeverni Jadran za iduća dva dana vrlo vruće vrijeme, pa poručuje “odjeće što manje, to bolje”! Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika, a zbog visokih temperatura potrebno je izbjegavati nepotrebne napore. Srčanim bolesnicima, starijim ljudima i meteoropatima preporuča se da ne izlaze na sunce u najtoplijem dijelu dana. Važna je lagana prehrana, uzimanje dovoljno tekućine i zaštita od UV zračenja.

Trenutni UV indeks za sjeverni Jadran iznosi 7, što je vrijednost za visoku opasnost od UV zračenja, pa se savjetuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala, odjeće dugih rukava te korištenje zaštitnih krema. Ljudi s osjetljivom kožom i mala djeca mogu dobiti opekline za manje od 20 minuta. Za njih je bolje da se ne izlažu suncu između 11 i 16 sati, a i ostali ako ne moraju. Prilikom boravka na otvorenom potrebno je zaštititi nos, uši i usnice.

More u Puli 28 stupnjeva!

Ovih se dana bilježe vrlo visoke temperature mora pa je danas u 8 sati u Rovinju zabilježeno 26, a u Puli visokih 28 stupnjeva Celzija. S obzirom na temperature zraka, i to je nekakvo osvježenje za one koje se nalaze pokraj mora, makar je mnogima ovih dana jedino pravo osvježenje tuš.

Razina akumulacije Butoniga, nakon kišnog proljeća, i dalje je na visoka 39,23 metra, dok se lani, podsjetimo, spustila ispod razine od 33 metra.

glasistre.hr

7 komentara na “Pazin među najtoplijim gradovima Europe”

 1. Otpor napisao:

  “Zbog visokih temperatura potrebno je izbjegavati nepotrebne napore.Srčanim bolesnicima, starijim ljudima i meteoropatima preporuča se da ne izlaze na sunce u najtoplijem dijelu dana”

  Neka neki objasni to kapitalističkoj gamadi od šefova kojih ne briga za radnike koji rade vani na +40 ni bitno dali padaju dole od vrućina samo daj,daj… Tipično moderno ropstvo.

  1. ekome napisao:

   Baren imaš delo, za razliku od 350 tisuća nezaposlenih. A ako ti ne pašu uvjeti, išći si drugo delo. Problem je ča vjerojatno za niš drugo nisi sposoban, ali o temu si treba pensat kad je trebalo.

   1. Otpor napisao:

    Zbog takovih ča razmišljaju ko ti uvjek ćemo bit robovi kapitalizma po tebi je bolje imat bilo kakvo delo uništavat si zdravlje,trpit svakakva govna od šefova na delu(delat duže 1-2ure više neplaćeno,vikende,praznike) za usranih 2-3 tisuće kuna.Umjesto da delaš za živit, moraš delat za preživljavat. Objasni ti meni kako će neki 30-40godišnjak koji još živi s roditeljima s takvim usranim plaćama osamostalit, kupit stan,plaćat režije,hranit se…. kamoli još da osnova svoju obitelj ima dicu.???

    1. ekome napisao:

     Nikako, budi sretan da preživljavaš. Ali ponavljan: na to si treba pensat kad je trebalo, ali onda su ti svi bili trubasti, i roditelji, i profesori, raj si se provodi nego se vadija, a faksa siguro nimaš. Ako moraš delat za 2-3 miljara, onda je problem u tebi, a ne u gazdi, kakov god on bija. Ako te volja, navadi se ča drugo delat, pa ćeš i delat ča drugo za koju drugu plaću. Ima radnih mesta za 5, 10, pa i 15 miljari kun, i to ne na suncu nego pod klimon, samo ča ni baš puno kandidati za to mesto. Ti nisi rob kapitalizma, nego tipična balkanska naobrazovana lijenčina.

 2. seljak napisao:

  a jadan… a naši stari ki su delali na kampanji?

  1. Ana napisao:

   A jadni, nisu ni znali koliko je teplo, a nisu ni razmišljali o temu, jer u poljoprivredi se ne more čekat da ti bude komotno i ugodno za delat, nego napravit kad dojde vrime za to!

 3. kilroy napisao:

  Ti nasi stari ca su delali na kampanji su bili multifakultetski obrazovani prema nama jer im nitko nije trebao trubiti po novinama i po televiziji, znali su da moraju delat u polju, i zamisli nitko nije krepavao od vrucine kao danas, bili su pametni i digli se rano ujutro, do cca 10 bili doma, i poslije radili popodne.. A ovi novinari koji nisu sposobni izmislit nesto pametnije onda rade vijesti iz nicega, tipa “SENZACIONALNO: Padaju temperature za 15 stupnjeva”, ili 2 dana pilaju po tome kako su zvizdali Milanovicu, sto je po meni vijest, ali samo za usputno izvijestiti, to nije bio ni bit dogadjaja ni razlog sto su se svi okupili u Kninu niti je trebalo to blanjat po svim medijima

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.