Pazin: Ministarstvo zatvara jedno, Krulčić otvara drugo odlagalište otpada

mmij2806348Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić rekao je kako će se problem zbrinjavanja otpada u Pazinu riješti otvaranjem novog odlagališta 15. listopada, kada po rješenju inspekcije moraju prestati s radom postojeće odlagalište i komunalna tvrtka. Tada će početi odlaganje otpada na novouređenom odlagalištu na Jelenčićima, a postojeće odlagalište “Jelenčići V” će se pripremiti za sanaciju, kazao je Krulčić. Tko će se baviti poslom odlaganja otpada, budući da komunalna tvrtka “Usluga” nema dozvolu, Krulčić nije rekao, ali je najavio da će direktor komunalnog poduzeća Usluga d.o.o. Dragan Šipraka održati konferenciju za novinare u petak.

“Novi deponij sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i naknadom za odvoz smeća koju plaćaju građani,” rekao je Krulčić. Vrijednost toga projekta je 2,8 milijuna kuna, od čega 40 posto financira Fond za zaštitu okoliša, a 60 posto se rješava naknadom za odvoz smeća, kazao je.

Na novom odlagalištu, koji se prostire na dva hektara, moći će se odložiti oko 42 tisuće tona otpada odnosno, kaže Krulčić. “Pazin prema trenutnom stanju ne bi trebao imati problema s odlaganjem otpada u idućih pet godina”, istaknuo je. U međuvremenu, dodao je, počela bi se graditi pretovarna stanica nakon čega bi se otpad trebao odložiti u županijski centar za odlaganje otpada Kaštijun.

Krulčić je podsjetio da je 2007. godine izrađena stručna podloga za izdavanje lokacijske dozvole kojom je predviđena sanacija odlagališta i nastavak odlaganja otpada. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je 19. ožujka 2007. donijelo Rješenje kojim se prihvaća zahvat, to jest sanacija i nastavak rada na odlagalištu komunalnog otpada, uz mjere zaštite okoliša i program praćenja stanja okoliša.

“Iste je godine Grad Pazin ishodio lokacijsku dozvolu, a u prosincu 2010. i potvrdu glavnog projekta. Njime je odobrena sanacija i nastavak rada odlagališta u kontroliranim uvjetima do visine oko 10 metara, odnosno 42 tisuće tona smeća, dok se ne ostvare uvjeti za odvoz otpada u Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun”, rekao je gradonačelnik Renato Krulčić. Dodao je da je sanacija počela 2012. godine.

Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode izdala je rješenja komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru kojima im se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a rješenja stupaju na snagu 15. listopada, objavljeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u ministarstvu.

ipress.hr

Dovršeni su radovi na izgradnji odlagališta otpada „Jelenčići V“.

Usluga d.o.o. bila je u ulozi investitora radova na izgradnji novog odlagališta otpada kapaciteta 40770 m3, odnosno količine za zbrinjavanje otpada za koju se predviđa da bi trebala biti dostatna do otvaranja centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“.

Za investiciju vrijednu 2.744.000,00 kuna, sredstva su osigurana iz Fonda za zaštitu okoliša i proračuna Grada Pazina. Fond je Projekt financirao sa 40% iznosa, dok je Grad Pazin za preostalih 60% utrošio namjenska sredstva prikupljena iz cijene odvoza otpada.

Realizacija projekta koji je napravila tvrtka „H-projekt“ iz Zagreba započela je 17.10.2012. a izvođenje radova je provedenim javnim natječajem dodijeljeno zajednici ponuditelja G.T. Trade d.o.o. iz Splita i „GAJANAKOP“ IZ Vodnjana.

Unatoč lošim vremenskim uvjetima radovi su prema Ugovoru izvedeni do 17.08.2013, te je odlagalište spremno za korištenje.

usluga-pazin.hr

 

3 komentara na “Pazin: Ministarstvo zatvara jedno, Krulčić otvara drugo odlagalište otpada”

 1. vesna napisao:

  čini se da usluga samo prima plaću a nema ovlaštenja raditi niš jer im se ni neda. Plaća ide oni sidu. Kad su zadnji put orezali stabla na starom trgu …nikad u zadnjih 20 godina.A ni ne znaju kako se orezuju stabla u parkovima . Da se trebaju orezati visoko odozdola kao palmete da grane i lišće ne zaklanjaju svjetlo a štite od sunca, da lišće ne pada po škalinama koje postaju klizalište…samo dođu s onim extra bučnim puhalicama za lišće koje i boga i vraga dižu iz mrtvih, a koje ne pomažu kad je mokro. A mi stanari Starog trga neka Elektri plaćamo stuju za svjetlo koje danju i noću zimi i ljeti moramo gorit u kući. Ili su te firme u opakoj sprezi protiv građana. Molim tko zna da mi kaže komu uputiti 588-u žalbu na ovu situaciju

  1. upitnik napisao:

   @Vesna
   Nisam dobro razumio to s orezivanjem stabala – kakvo bi trebalo bit, pa ako moreš malo bolje pojasnit? (nisam ironičan) Iz onog što se meni laiku čini je to da oni orezuju jednom, i onda drastično.

 2. ovlaštenja napisao:

  Usluga je svojevremeno dolaskom novoga (čitaj: partijskog) direktora ambiciozno otpočela poslovati: građevinske i druge djelatnosti… Objekat Pasaj je izgrađen pa je trebalo puno toga dorađivati da bi nadležne inspekcije dale uporabnu dozvolu. Plato ispred tržnice su isto odradili “na svoj” način, tako da je kanalizacija iz zgrada djelomično ostala spojena na oborinske vode. Pojavili su se novi neumreženi podzemni vodotoci, koji pronalaze put u podzemne dijelove zgrada… i da ne nabrajam. Vesna je dovoljno rekla. Usluga ima zabranu djelatnosti gospodarenja otpadom piše u tekstu. To je bit cijele ove priče. Riba od glave smrdi kažu znalci…

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.