Pazin ne podržava osnivanje općine Trviž

foto: Glasistre.hrGradsko poglavarstvo predložilo je vijeću da ne podrži inicijativu za osnivanje općine Trviž. Nju je još 2000. pokrenuo Inicijativni odbor, a pazinsko vijeće ju je 27. studenog iste godine podržalo pod uvjetima da osnivanje nove općine ne naruši prirodnu, gospodarsku i društvenu cjelovitost Grada Pazina, da se ne dovede u pitanje jedina cestovna veza Pazina s naseljima Kašćerga, Zamask i Zamaski Dol i da se poštuje Zakon o financiranju jedinica lokale samouprave i uprave.

Iako se Županijska skupština o tome nije izjasnila, Vlada je osnivanje općine Trviž predvidjela u zakonskom prijedlogu što Sabor nije prihvatio, već su u Istri osnovane dvije nove općine – Funtana i Tar-Vabriga.

Županijski odjel za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu naknadno je ponovno zatražio očitovanje Gradskog vijeća glede te inicijative. Na Vijeću Mjesnog odbora Trviž u veljači ove godine je suradnja s poglavarstvom i gradskim službama ocijenjena »uspješnom na realizaciji zadanih infrastrukturnih investicija i društvenih zbivanja prvenstveno u posljednjem razdoblju« te je rečeno da će odbor poštivati zakonske odredbe lokalnih i državnih tijela na dobrobit mještana. Gradonačelnik Neven Rimanić je taj odgovor nazvao diplomatskim, a u obrazloženju negativnog očitovanja vijeća naglasio da se u Pazinu vodi razumna politika i da se ne remete mogućnosti razvoja MO-a Trviž. Inicijativa se ne prihvaća jer bi narušila prirodnu, gospodarsku i društvenu cjelovitost Grada Pazina, dovela u pitanje jedinu cestovnu vezu s Kašćergom, Zamaskom i Zamaskim Dolom i narušila teritorijalnu cjelovitost i povezanost s tim naseljima. – Stavovi su potpuno jasni, inicijativa se ne podržava, bio je jasan zamjenik gradonačelnika Renato Krulčić.

Prijedlog Odluke o pročišćavanju otpadnih i oborinskih voda će se prije vijeća poslati u Hrvatske vode radi dobivanja suglasnosti. Komentirali su se podaci Hrvatskih voda o listi 30-ak potencijalnih zagađivača gdje većinom ili nemaju ili im je vodopravna dozvola istekla. – Nema rješenja, nema programa monitoringa, piše kod Ecooperative, što je Krulčić pročitao i podsjetio da su svi, od inspektora do vlasnika tvrtke, govorili da vodopravna dozvola postoji što je bila laž.

Na inicijativu vijećnika Stjepana Gabrića (HDZ) sačinjena je analiza pitanja i prijedloga vijećnika od početka mandata sredinom 2005. do kraja lanjske godine. Bilo je 199 upita, na 99 posto je odgovoreno, dok je 54 posto predloženog realizirano, osam posto djelomično, a 21 posto se rješavanja. Nije realizirano 25 prijedloga, dok se u 11 slučajeva nije tražilo ništa konkretno. Na natječaj za zakup četiri gradska prostora stigle su dvije ponude (jedna nepotpuna) za 17,7 kvadrata na Starom trgu 8/b pa je prihvaćena ona Valentine Vratonja iz Katuna Trviškog za krojačku djelatnost s mjesečnom zakupninom od 1.434 kune. Sa 6.000 kuna sufinancirat će se 13. ožujka u Pazinu prolog biciklističke utrke »Istarsko proljeće«.

Krulčić je, na temelju sugestija građana, predložio da na sajmeni dan (svakog prvog utorka u mjesecu) parkiranje bude besplatno tamo gdje ga inače Usluga naplaćuje. Naime, za sajma vozači ostaju bez besplatnog parkirališta iza Spomen doma. Usluga, koja je u većinskom gradskom vlasništvu, upravlja sajmom i naplaćuje parking. Reakcije članova poglavarstva su bile pozitivne pa će se pripremiti odgovarajuća odluka.

Selvina Benić
Glasistre.hr

4 komentara na “Pazin ne podržava osnivanje općine Trviž”

 1. Anonimno napisao:

  Trviž republjik

 2. Anonimno napisao:

  a ča tar će bolje živit nego sad

  1. Anonimno napisao:

   Da, u Taru se živi od turizma i trgovine i ugostiteljstva, a manje od proizvodnje.
   Trviž sa okolicom ima mnogo proizvodnih pogona što mu u današnje vrijeme
   ne garantira preveliki napredak.
   Obrazložiti ću vrlo jednostavno: davno kad sam još ja išao u osnovnu školu trebalo se dogovoriti da li će se uz postojeću školu zidati nova, no gospoda iz Katuna Trviškog su htjela školu spustiti kod kapelice na raskrižje putova- nakon nesloge profitira treći i škola se izgradila u Tinjanu.
   Sad kad se nešto uspjelo napraviti zahvaljujući nekolicini mladih školovanih ljudi, ponovno se javljaju nesloga i svađe,koje ne ću obrazlagati jer ljudi kojih se to tiče jako dobro znaju o čemu govorim. Dakle nije stvar u financijama koliko u samim ljudima tog područja.
   Ja tamo ne živim više od 30 godina, ali me vežu uspomene iz djetinjstva i rodbina koja tamo živi te bih i zbog njih želio da konačno zavlada sloga a onda gospodo možete i općinu osnovati.

 3. Anonimno napisao:

  Interesantno obrazloženje.
  1.a gradsko poglavarstvo i gradonačelnik misli da se to Trviž izdvaja u zasebnu državu pa će i on provesti neki svoj Šengen kako bi spriječio ghradske oce da dođu ubrati koji glas u Kašćergu, Zamask i ostala pripadajuća sela i zaseoke, ili ga možda peče neka financijska problematika.
  2.Da li su i Trvižani sigurni da bi sami mogli bolje prosperirati,da li su uzeli sve u obzir šta ih čeka kad osnuju općinu.
  Mislim da bi trebali jedni i drugi dobro razmisliti.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.