Pazi(n), nekretnine!

Kako biste postupili da naslijedite veći broj nekretnina? Niste o tome nikad razmišljali?
Pokušajte.
Vi, naime, kao građanin ili građanka grada Pazina, zbog kojih uopće i postoji Grad Pazin, zapravo posjedujete jedan djelić vlasništva u nekretninama Grada Pazina, kojima u razdoblju od četiri godine upravljaju gradonačelnik i Gradsko vijeće koje ste izabrali na lokalnim izborima (ili niste, ali vas svejedno predstavljaju).
Je li vam svejedno kako se njima upravlja?

Nisam stručnjakinja za nekretnine, možda niste ni vi, ali ne čini li vam se da je za upravljanje nekretninama najvažnije upotrijebiti logiku i zdrav razum? Provjerimo to kroz zamišljene situacije.

Situacija 1: obiteljsko nasljedstvo

Zamislite da ste naslijedili veći broj stambenih i poslovnih prostora te zemljišta. Sretni ste. Možda ćete čekati neka bolja vremena ne čineći ništa, možda ćete kao kakav raspikuća rasprodavati bez plana i promišljanja pa dok traje, traje, a možda već imate hrpu planova pomoću kojih želite svoje nasljedstvo iskoristiti, upregnuti i/ili oploditi kako biste iz cijele priče izvukli najbolje za sebe i svoju obitelj. Ovaj posljednji pristup jedini je racionalan.

Da biste uopće znali koje su vam sve opcije koje vam nasljedstvo pruža, morate najprije znati što ste točno naslijediti, odnosno, što točno posjedujete. Dakle, popisat ćete nekretnine, ubaciti neke podatke (lokacija, veličina, namjena), potom procijeniti njihovu tržišnu vrijednost te atraktivnost za eventualni najam. Pogledat ćete i procijeniti u kakvom su stanju i koliko je eventualno potrebno uložiti u neke od njih da bi se skuplje iznajmile ili prodale, ili privele k vašoj poslovnoj zamisli. Tek kad prikupite sve te informacije, moći ćete napraviti plan koji možda uključuje prodaju dijela nekretnina (za koja ste procijenili da vam se ne isplati ulagati u njih, ili ste za njih dobili jako dobru ponudu, ili vam trebaju sredstva za ulaganje u nešto treće), možda uključuje ulaganje u dio nekretnina kako biste neke od njih skuplje prodali, a neke skuplje iznajmili. U nekima od njih ćete možda pokrenuti neki posao ili ćete ući u partnerstvo. No, da biste mogli izraditi takav plan, potrebni su vam podaci s početka scenarija.

Nije li to logično i zdravorazumski? Usudim se vjerovati da bi se u ovoj situaciji tako ponašala i većina vas, pa i sam gradonačelnik i većina članova i članica Gradskog vijeća.

Situacija 2: plan upravljanja nekretninama za poslodavčevu tvrtku

Zaposlili ste se u tvrtki čiji glavni biznis nisu nekretnine, ali tvrtka u svome vlasništvu ima veliki broj nekretnina. Zbog optimizacije i racionalizacije poslovanja, tvrtka se dijela nekretnina možda želi riješiti, a dio nekretnina svakako želi zadržati u svome vlasništvu najprije za najam, a potom i u privođenje k poslovnoj svrsi kad se posao proširi.
Dobili ste zadatak da izradite plan koji će biti kratkoročno i dugoročno najisplativiji po tvrtku i njene ciljeve. Da biste to mogli, i u ovoj ćete situaciji prikupiti sve informacije o nekretninama tvrtke. O kakvim je nekretninama riječ i za koju namjenu, gdje se nalaze, koliko su velike, u kakvom su stanju, koliko bi iznosilo eventualno ulaganje itd.
Na osnovu tih informacija vi ćete izraditi plan koji će uključiti financijsku analizu stanja i projekcije za različite pristupe nekretninama uz preporuke za najbolja rješenja. Želite upravu tvrtke uvjeriti da ste napravili kvalitetan i sveobuhvatan plan i ono što je gotovo sigurno jest da se pred upravom ne biste pojavili bez argumenata kojim ga potkrepljujete.

Situacija 3: Gradski Monopoly

Postoji i treći scenario. Onaj u kojem grad posjeduje nekretnine i u kojem Grad dio njih želi prodati pa tu odluku pošalje na Gradsko vijeće koje bi je trebalo usvojiti. Grad nema registar nekretnina jer ga je jako komplicirano napraviti i ne zna u kojem će to roku biti (to je sukus odgovora koje sam dobila postavljajući pitanje o registru nekretnina barem dvaput).
No, ono što mi zdrav razum govori je da Grad mora imati barem nekakav popis nekretnina s kakvim takvim informacijama: veličina, lokacija, namjena, iznos eventualnog najma, procjena vrijednosti, procjena stanja prostora i financijska projekcija ulaganja u neke prostore ili njihove prodaje (koliko se dobiva sredstava prodajom, ali gubi najma) i sl.

Ako Grad to ima, mi – vijećnici i vijećnice – te informacije u materijalima za točku dnevnog reda o prodaji devet gradskih poslovnih prostora nismo vidjeli/e, a trebali/e smo prije dva tjedna glasati o njihovoj prodaji. Ako, pak, Grad nema ovaj skup informacija i procjena, vrijeme je da ga izradi jer se odgovorno upravljati bez toga ne može. Džabe nagrade za ovo ili ono, ako se odluke donose ad hoc, a ne na temelju analiza, projekcija i planova.

I sad dolazimo do kraja: zašto je oporba napustila 9. sjednicu Gradskog vijeća Pazina prije dva tjedna?
Zato što nije prihvaćeno da se točka prodaje nekretnina makne s dnevnoga reda.
Naime, da smo dozvolili da ta točka ostane na dnevnom redu, ona bi naprosto bila glatko usvojena jer je takav odnos snaga u Gradskom vijeću (8:7). Mogu usvajati što žele.
I ta bi točka bila i ostala samo jedna od usvojenih točaka.
Ovako smo, kad barem nismo uspjeli u njenom uklanjanju, na točku preusmjerili javnu pozornost. Što je rezultiralo da vladajuća većina o točki kasnije raspravlja, ali je zbog novonastale neugodnosti šalje na doradu.
Ne zanemarujte važnost javnosti, kao što to ne čini ni gradonačelnik koji se sada trudi okolo objašnjavati zašto je dobro i potrebno da se te nekretnine prodaju.

No, gradonačelnik bi, kad sljedeći put tu točku predloži Vijeću, uz nju trebao dati sve potrebne informacije, onako kako bi to učinio za samoga sebe da donosi odluku o vlastitome nasljedstvu ili brani poslovni plan pred poslodavcem (vidi situacije 1 i 2), kako bismo mi kojima su građani i građanke dali mandat da odlučujemo u njihovo ime, informirano donijeli odluku koja je u najboljem interesu našega grada.

Meni ovo zvuči logično i zdravorazumski i za takav pristup čak ni ne trebaš biti grad dobre prakse. Što vi mislite?

Suzana Jašić, nezavisna vijećnica s liste SDP-a u Gradskom vijeću Grada Pazina

http://rastemupazinu.net/pazin-nekretnine/

3 komentara na “Pazi(n), nekretnine!”

 1. Mario napisao:

  Mislim da si potpuno u pravu. Mi kao građani imamo pravo i hoćemo znati, a preko vijećnika i sudjelovati u upravljanju gradskom imovinom i gradom u cjelini.
  Ne imati podatke o imovini građana kojima grad raspolaže je nedopustivo, a rezultat je nebrige, neodgovornosti i nesposobnosti onih koji bi trebali biti odgovorni.

 2. Wox napisao:

  Popis nekretnina u vlasništvu Grada Pazina možete pronaći na internetskim stranicama Katarstra u Pazinu.
  Tamo možete vidjeti da se radi o 716 nekretnina: kuća, livada, oranica, pašnjaka, šuma… i svega ostaloga.
  Taj je popis javnosti putem internata dostupan već 10-tak godina.

  1. Mario napisao:

   Wox !
   1.To što je u Katastru u Pazinu, ili preciznije u Posjedovnom listu prikazano kao nakretnina Grada Pazina ne znači da je grad pazin i vlasnik.
   U katastru se prikazuje “posjedništvo” i vodi se u “posjedovnom listu” dok se u sudu (“gruntovnici”) prikazuje i vodi stvarno vlasništvo nad nekretninom i iskazuje “se vlasničkim listom”. Dakle posjedovanje nečega nije istio što i biti vlasnik nečega.
   2. Grad Pazin posjeduje i nekretnine izvan područja Katastarskog ureda Pazin. Tako se primjerice odmaralište Špadići vodi u KU Poreč, a takvih situacija ima još.
   3. Postoji i određeni niz nekretnina koje nisu imovinsko pravno riješene. Ne postoje jasni etažni elaborati, nisu razriješeni odnosi grada i države i sl. Tako ti je recimo najveći dio Trga Slobode u Pazinu, čudno ali istinito u vlasništvu RH.
   Ima tu i svakakvih drugih problema, unazad par godina grada je izgubio nekoliko stanova jer se nije ne vrijeme uknjižio ( neću ih sada nabrajat, ali pouzdano znam za njih pet).

   Na držim ničiju stranu, ali Wox, napisati da je popis nekretnina u vlasništvu Grada Pazina objevljen na webu Katastra u Pazinu i dostupan već 10 godina naprosto nije istina.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.