Pazin plete za djecu Afrike

Društvo likovnih stvaratelja Pazin organizira humanitarnu akciju „Pazin plete za djecu Afrike“ koja će se održati u subotu 9.06.2018. od 9,30-12 sati na Trgu slobode u Pazinu (u slučaju lošeg vremena u LG Galeriji, Jurine i Franine 11, Pazin).

Ovom se manifestacijom DLS Pazin uključuje u svjetsku humanitarnu akcijuKnit a square“ koja ove godine obilježava deset godina uspješnog humanitarnog djelovanja. Odnedavno, ova humanitarna kampanja djeluje i u u Hrvatskoj pod nazivom „Knit a Square Croatia“.

Cilj ove humanitarne kampanje je izrada pletenih i kukičanih kvadratića koji se spajaju u dekice za napuštenu djecu Južnoafričke Republike, koja su većinom rođena s virusom HIV-a. Broj HIV-om zaražene djece raste svakoga dana, a samo u Južnoafričkoj Republici rađa ih se više od 500 dnevno. Šire, na području cijele Afrike i ostatku svijeta, brojka doseže 15 milijuna HIV-om zaražene i najčešće napuštene djece kojima je potrebna pomoć.

Osim kvadratića koji se spajaju u dekice pletu se i kapice, grijači za ruke i igračke.

Humanitarna akcija „Pazin plete za djecu Afrike“ dio je manifestacija povodom Dana Grada Pazina uz čiju se financijsku podršku provodi ovaj projekt.

Dobrodošli su svi koji žele pomoći ovu humanitarnu akciju, bez obzira na pletačko iskustvo. Svi zainteresirani koji ne posjeduju osnovna znanja o pletenju i kukičanju iskusne pletilje uputiti će u osnove tehnike pletenja odnosno kukičanja.

Prijave su otvorene do petka, 8. lipnja, a mogu se izvršiti  telefonom na 098-762671 (Dario) i 092-1663394 (Nada), e-mailom na [email protected] ili osobno u LG Galeriji.

Materijal za pletenje osigurava DLS Pazin, a sudionici se mole da ponesu igle (br 5-6) ili kukice. Marendu i osvježenje također osigurava DLS Pazin.

DLS Pazin ovime se uključuje i u globalnu manifestaciju pod nazivom „World wide knit in public day“ odnosno Svjetski dan pletenja u javnosti. Ovaj je dan 2005. godine potaknula Danielle Landes s ciljem promocije pletenja, kukičanja i drugih tehnika izrade ručnih radova koji su dio svjetske, a i naše tradicije. Prve godine obilježavanja ovog dana plelo se na 20 lokacija u Europi, da bi se tijekom narednih godina ova manifestacija proširila na sve kontinente od Europe, Amerike i Azije, do Pacifika i Arktika te postala najmnogobrojniji događaj ove vrste u svijetu.

  1. godine održano je čak 1125 registriranih obilježavanja dana pletenja u javnosti u 54 zemlje diljem svijeta, a ove godine će i Pazin biti dio te velike svjetske obitelji.

 

Linkovi:

http://www.knit-a-square.com/

https://www.wwkipday.com/

f Knit a square Croatia

 

2 komentara na “Pazin plete za djecu Afrike”

  1. Anonimno napisao:

    Bravo!

  2. Anonimno napisao:

    Krasna akcija. Koliko pozitive na jednom mjestu!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.