PAZIN: Poskupljenje komunalne naknade od 14 posto?

Gradska uprava pokrenula savjetovanja s javnošću

Prijedlogom odluke predviđena je izmjena vrijednosti boda komunalne s 4,20 na 4,80 kuna po četvornom metru ? Prema starom načinu izračuna to predstavlja izmjenu s 0,35 kuna mjesečno na 0,40 kuna mjesečno po četvornom metru korisne površine stambenog prostora godišnje u prvoj zoni PAZIN.

Grad Pazin je objavio početak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za nacrt prijedloga odluke o vrijednosti boda komunalne naknade odnosno prijedlogu poskupljenja komunalne naknade. Savjetovanje traje do 13. studenog, a dotad zainteresirani mogu dostaviti prijedloge, komentare i primjedbe putem pošte, osobno na adresu Ured Grada Pazina ili uz prilaganje obrasca putem e-maila [email protected].

Nacrt prijedloga odluke o vrijednosti boda komunalne naknade koji je objavljen na internetskim stranicama Grada predstavlja radni materijal pa je kao takav podložan ispravcima, izmjenama i dopunama te se ne može smatrati konačnim, u cijelosti dovršenim prijedlogom odluke, naglašavaju iz Grada.

Trenutno je na snazi odluka o vrijednosti boda za utvrđivanje visine komunalne naknade iz 2014. godine kojom je vrijednost boda za utvrđivanje visine komunalne naknade jednaka mjesečnoj visini komunalne naknade po četvornom metru korisne površine stambenog prostora u prvoj zoni grada Pazina za obračun komunalne naknade i iznosi 0,35 kuna. Godišnji iznos komunalne naknade utvrđuje se množenjem površine nekretnine za koju se utvrđuje obveza plaćanja komunalne naknade i iznosa komunalne naknade po četvornome metru površine nekretnine. Navedeno znači da se, za razliku od prijašnjeg Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji je vrijednost boda definirao na mjesečnoj razini, po važećem Zakonu o komunalnom gospodarstvu vrijednost boda iskazuje na godišnjem nivou.

Potrebe u gradu se bitno promijenile

– Vrijednost boda za utvrđivanje visine komunalne naknade u iznosu od 0,35 kuna po četvornom metru mjesečno, utvrđena je 2014. godine. U proteklom razdoblju bitno su se izmijenile komunalne potrebe koje se financiraju iz navedene naknade, kako po obimu tako i po jediničnim cijenama, što je rezultiralo nedostatkom namjenskih prihoda za financiranje održavanja komunalne infrastrukture.

Pri tome nije bilo prostora za financiranje i drugih namjena iz prihoda komunalne naknade predviđenih zakonom: za građenje komunalne infrastrukture, za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, stoji u priopćenju Grada.

– Stoga je prijedlogom odluke predviđena izmjena vrijednosti boda komunalne naknade s 4,2 na 4,8 kuna po četvornom metru korisne površine stambenog prostora godišnje u prvoj zoni Grada Pazina. Prema starom načinu izračuna to predstavlja izmjenu s 0,35 kuna mjesečno na 0,40 kuna mjesečno po četvornom metru korisne površine stambenog prostora godišnje u prvoj zoni Grada Pazina, zaključuju iz Grada. Dakle, predloženo povećanje iznosi 14,2 posto.

A.

www.glasistre.hr

1 komentar na “PAZIN: Poskupljenje komunalne naknade od 14 posto?”

  1. Anonimno napisao:

    Vec smo oguglali na poskupljenja. To i zasluzujemo.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.