Pazin potresa afera boćalište

bocaliste_glas_istre.jpgDva ugovora o zakupu istog prostora u isto vrijeme razlog su spora oko boćarske dvorane između Agencije V.I.B. i Zajednice sportskih udruga grada Pazina (ZSUGP) koji traje već mjesecima. Kulminirao je pak obostranim mijenjanjem ulaznih brava, «cvikanjem» električnih instalacija, V.I.B.-ovom tužbom zbog ometanja posjeda, pa ZSUGP-ovom protutužbom te konačno ZSUGP-ovim angažmanom zaštitara i V.I.B.-ovim pozivima policiji.

Spor predstavnika pazinskih boćara i organizatora društvenih događanja odvija se takoreći uoči Europskog prvenstva u boćanju koje bi se na jesen 2012. trebalo održati u Pazinu te u sjeni još jednog spora, onog između Grada Pazina i sadašnjeg vlasnika Istracommercea o vlasništvu nad tim sportskim objektom, nad starim otvorenim boćalištem te poslovnim prostorima u kojima se nekad nalazila sportska streljana.

Dvoranu koristi ZSUGP, a agencija povremeno

Budući da obje strane, i vlasnik V.I.B.-a Veseljko Buić i tajnik ZSUGP-a Armando Lušetić, tvrde da imaju pravovaljane ugovore o zakupu sa sadašnjim vlasnikom prostora, Istracommerceom, zatražili smo od Uprave tvrtke da nam odgovori tko se legalno nalazi u posjedu dvorane te da nam dostavi ugovore o zakupu kojim to dokazuju.

– S Agencijom V.I.B. d.o.o. bivša je Uprava zaključila ugovor na određeno vrijeme (do 31. ožujka 2011.) o zakupu prostora caffe-bara u sklopu dvorane te ga Istracommerce nema obvezu produžiti niti sklopiti novi. Agencija V.I.B. d.o.o. je, sukladno ugovoru, pismeno obaviještena da predmetni ugovor o zakupu neće biti produžen. Ne postoji niti jedan drugi ugovor o zakupu za taj prostor ni s kojim drugim zakupcem, kaže u dopisu sadašnji direktor Istracommercea Dušan Tomašević, ujedno član Uprave Purisa, tvrtke koja se kao i Istracommerce nalazi u grupaciji Gavrilović d.o.o.

“Samu boćališnu dvoranu temeljem Ugovora o zakupu na određeno vrijeme koristi Zajednica sportskih udruga Grada Pazina, dok Agencija V.I.B. d.o.o. ima mogućnost povremeno koristiti boćališnu dvoranu u svrhu održavanja javnih priredbi. Agencija V.I.B. d.o.o. bi za povremeno korištenje dvorane za javne priredbe trebala ishoditi suglasnosti Istracommercea, ali i ZSUGP-a. ZSUGP je tu suglasnost dao unaprijed, u samom ugovoru o zakupu dvorane, i to za točno određeni broj manifestacija na godinu, dok Istracommerce u svakom pojedinom slučaju na zahtjev Agencije V.I.B. d.o.o. treba odobriti korištenje dvorane. Prema nama dostupnim podacima, tijekom trajanja ugovora o zakupu Agencija V.I.B. d.o.o. nije uvijek poštivala tu svoju obvezu iz ugovora o zakupu, odnosno nije tražila od Istracommercea suglasnost za korištenje dvorane”, stoji u podužem objašnjenju uprave Istracommercea. No s njim nije došla i tražena dokumentacija koja bi potkrijepila navedene podatke uz objašnjenje da se radi o poslovnim dokumentima koje tvrtka ne daje vani. Nije pomogla ni molba da dokumente dobijemo na uvid u prostorima tvrtke.

Lušetić: Buić je želio postaviti parket na boćalište

Dokumentaciju smo zatražili i od zakupaca. Tajnik ZSUGP-a Armando Lušetić pokazao nam je jednogodišnji ugovor koji je potpisan 1. ožujka 2009. godine, a koji se automatizmom produžuje svake godine ukoliko se u Upravi Istracommercea ne odluče za otkazivanje, za što nema naznaka. U ugovoru koji je potpisao umirovljeni dugogodišnji direktor Istracommercea Vladimir Fornažar dvorana se daje u besplatan najam ZSUGP-u. Lušetić kaže da «premda nisu bili prezadovoljni ovakvim rješenjem» sve je funkcioniralo gotovo dvije godine «dok Buić nije počeo govoriti da idemo van iz dvorane». Kontaktirali su vlasnika dvorane koji je, pak, kazao da Agencija V.I.B. nema ugovor za dvoranu, već samo za kafić, i to do 31. ožujka 2011. godine.

Zašto je ZSUGP angažirao zaštitare koji će se u konačnici platiti novcima pazinskih građana? Prema dokumentaciji Općinskog suda u Pazinu, agencija Crni vjetar cjelodnevno je nadzirala objekt tjedan dana s više djelatnika.

– Mi moramo čuvati interese pazinskih sportaša, klubova i grada, a do angažmana je došlo jer je vlasnik agencije V.I.B. na silu htio postaviti parkete, čime bi onemogućio aktivnosti naših boćara. Prethodno nam je prerezao žice pa nismo imali rasvjetu u dvorani, kazao je Lušetić. Policija koju je zauzvrat nazvao Buić nije intervenirala, već samo konstatirala stanje jer su zaštitari dovedeni u suglasju s vlasnikom objekta, kaže Lušetić.

– Ne osporavamo mi V.I.B.-u kafić, ali on nama brani korištenje dvorane, za što imamo ugovor, zaključio je Lušetić.

No, za isti prostor ugovor ima i Veseljko Buić koji nam ga je na traženje donio, a istog smo pronašli i u spisima Općinskog suda u Pazinu od kojeg se uskoro očekuje presuda zbog obostranih tužbi za ometanje posjeda. Prvotni ugovor o zakupu caffe-bara u boćalištu od 28. ožujka 2006. godine dopunjen je aneksom ugovora 1. listopada 2006. kojim se četverogodišnji najam pretvara u petogodišnji s dodatkom da će se ugovor automatski produžiti dodatnih pet godina ako ne dođe do otkazivanja ugovora. Istim se aneksom ugovoru, doduše ne decidirano, zakup proširuje i na dvoranu.

U trećem članku aneksa stoji: «Ugovorne strane su suglasne da će zakupnik (agencija V.I.B., op. a.), pored odredbi iz članka 7. ovog ugovora, omogućiti zakupodavcu (Istracommerceu, op. a.) besplatno korištenje boćarske dvorane do tri dana godišnje, za potrebe boćarskih turnira ili drugih manifestacija te omogućiti besplatni trening i utakmice Boćarskog kluba Istracommerce Pazin.» Iz toga je razvidno da je V.I.B. zakupnik čitave dvorane, što je u praksi potvrđeno nizom manifestacija koje je agencija tijekom proteklih godina održala u tom prostoru.

Spomenuti sedmi članak u ugovoru, pak, kaže da je zakupnik obavezan «s NIT-om d.o.o. i Boćarskim savezom Pazin u svemu sporazumijevati i dogovarati o korištenju dvorane…», a i aneksom nije izmijenjen članak iz ugovora u kojem stoji da je u zakupu samo prostor caffe-bara, što je u kontradiktornosti s aneksom ugovora pa je izvjesno da će pazinski općinski sud imati pune ruke posla.

Buić: U dvoranu sam uložio više od 300 tisuća kuna

– Sve je čisto, ja imam ugovor kojim sam objekt dobio u najam na deset godina, do 31. ožujka 2016., a neka drugi pokažu ispravnije papire od mojih, kaže Buić, dodajući da se jedino drži «papira» te da smatra da je rješenje u dogovoru i razgovoru, a da mu je krajnje rješenje tužba.

– Dvoranu sam zatekao u lošem stanju nakon što je 17 godina bila slabo održavana i znam koliko sam truda i muke uložio u popravke, rekonstrukciju… U nju sam uložio više od 300 tisuća kuna, računajući da je riječ o desetogodišnjem najmu. Najveći je trošak pričinjavala obnova oštećenja od eksplozije bombe (poznati incident uoči nastupa Thompsona, op. a.), ali popravljen je i krov, postavljeni tuševi, servisiran kotao, uređene tribine sa sjedalicama te postavljen pomični parket, sve s ciljem uređenja polivalentne dvorane, navodi Buić. Pitanje kako je moguće da za isti prostor postoje dva ugovora, ne želi komentirati, ali kaže “neka svatko odgovara za svoje postupke”.

Na pitanje misli li da je u nečijoj nemilosti zbog svojedobne organizacije koncerta pjevača Marka Perkovića Thompsona, o čemu se piše po internetskim portalima, Buić rezolutno kaže da ne vidi razlog u tome jer ima dobru suradnju s gradskim vlastima.

– Kada sam je uzeo u najam ona nije nikoga interesirala. Tijekom vremena sam dokazao da se u njoj osim boćanja mogu organizirati razni društveni događaji pa sam tako doveo Olivera Dragojevića, Tonija Cetinskog, Nedu Ukraden, Jasmina Stavrosa, itd., organizirao revijalne i natjecateljske turnire u malom nogometu, boks mečeve, badminton susrete, humanitarne koncerte, dočeke Nove godine, plesne zabave, a sve s namjerom da se građanima Pazina i šire okolice pruži dodatni sadržaj, zaključuje Buić.

glasistre.hr

10 komentara na “Pazin potresa afera boćalište”

 1. beibe napisao:

  U kojem to još gradu zaštitari čuvaju danonoćno neku sportsku dvoranu? A platit će ih tvojim novcem (možda).
  Konačno smo čuli sve tri (četiri ili koliko već) strane. Netko se jako trudio da se o tome NE piše već jako dugo vremena…
  Krajnje je vrijeme da svi “sjednu za stol” i riješe problem u “interesu građana” za koje se sve strane tako brinu!!! Haha
  Moreš mislit!

 2. brigs napisao:

  daj buić prestani koristit novine i portale za osobne interese. netko se trudio da se ne piše jer se o tome nema što pisati. evo čak i moj jučerašnji komentar i primjedba nisu objavljeni ovdje pod komentare jer špotam portal i novine koje pišu o nečijim privatnim problemima zbog privatnih interesa (i novinara i tebe). Jedina prava istina je da problema nema, da boćalište funkcionira u interesu građana (momentalno) Druga je stvar što se ti boriš za svoje privatne interese. Želiš ovu situaciju prikazati kao vrlo kompliciranu i tešklu za svih. Istina je ovo: sve i da postoje dva važeća ugovora, vlasnik prostora tj Gavrilović će odrediti tko će upravljati dvoranom. Ili ti misliš da sud može narediti Gavriloviću da to prepusti tebi????!!!! Odvjetnik koji ti tako tumači situaciju, to radi samo iz razloga jer mu treba novaca.

 3. spin napisao:

  u biti kad V.B. ne komentira sam svoj članak u novinama, razvidno je da ova tema građane uopće ne interesira a kamoli potresa. interesira nekoliko boćara i V.B. koji svoje interese pokušava štititi novinama i portalom

 4. sloznabracakucugrade napisao:

  Jedna mala digresija: Buić sve dela sa svojin šoldima, a Lušetić sa ljučkin. Lako s ljučkin k… po graji tuć. Dogovorite se dečki, bit će vam lakše u životu.

 5. brigs napisao:

  opet ti Buić, ti radiš sa svojim šoldima jer radiš za sebe i za svoj posao, kad je dvorana u pitanju, Lušetić radi za građane jer ne pokušava on sa gradskim novcem preuzeti dvoranu za sebe. Da li je inače on dobar, pošten ili ne ja to ne znam, ja znam da ti preko novina pokušavaš raditi pritisak a sve kako bi se dogovarao o svojim interesima vezano za prvenstvo europe u boćanju. Ali ti inače nisi netko tko se i malo brine za opće dobro tako da si ti zadnji sa kim bi se trebali dogovarati. Da ne spominjem samo tvoje famozne nogometne turnire gdje obećaš nagradu 5000 kn za prvo mjesto, a onda ljudima podijeliš Alcatel telefone vrijednosti 50 kn i to ograničeni broj komada.

 6. sloznabracakucugrade napisao:

  brigs, vidin da ti je Buić diga cuker, ali ja to gledan sa pozicija punjenja proračuna. Buić ga puni, a boćari ga prazne. Kad eliminiraš punitelje, iz kud ćeš praznit ionako jadan Gradski proračun. Koliko znan dvorana je još na sudu, izgradili smo je samodoprinosom, a uknjižija se je Miro, to nikega očito ne tangira, a najmanje IDS. Sjećan se izjave Rimanića, citiran: Bolje da ni od Grada, ki će plaćat održavanje?

  1. ajutant napisao:

   Mene bi još već zanimala uloga od Merlića koji je isto vrime bi kapo pazinskega IDS-a i jedan od većih dioničara Istracommerce-a i koji je u temu momentu bi u očitemu sukobu interesa.Sigurno je zna da će dvorana bit uknjižena kao vlasništvo firme a ne grada a grad(čitaj IDS kao fol to ni zna!)Dvorana je u trenutku preuzimanja od strane Gavrilovića imala vrijednost a tu vrijednost bi građani trebali znat.Da znamo koliko je IDS i takva političko privatna politika direktno oštetila grad.Nikad tupson nebi kroči u Pazin da ni tako.

 7. brigs napisao:

  Ja govorim iz perspektive jednog običnog boćara kao što san to ja. Znam ča se je sve dešavalo sa Buićom i znam da on nikako nije dobro rješenje za upravljanje tim prostorm. Ali prihvatio bih ga kao što sam ga i prije prihvaćao. Kad je u pitanju proračun i održavanje računaj da kad bi dvorana bila gradska, a za sad nije, možda nikad ni ne bude – za održavanje je dovoljan najam od NIT ili eventualno jedne gostione koja uvijek može bit u tom prostoru. Ono što mi je u stvari diglo cuker, je pisanje novina i portala o ovoj temi, a znamo da si je Buić dobar sa novinarima jer je i sam bio novinar. Jer inače, ova tema je potpuno nebitna za javnost i Buiću služi kao neki pritisak da se kao dogovori sa gradom o suradnji. Slučaj je jasan – dvorana ide onome kome je Gavrilović da u najam. Ako postoje dva važeća ugovora o najmu kao što tvrdi Buić (iako je njegov davno otkazan) onda će Gavrilović raskinut opet taj njegov ugovor i dati dvoranu gradu tj savezu sportova. Stvar je jasna, vlasnik ga ne želi u prostoru, a on po novinama priča pričice.

  1. miro napisao:

   “brigs” koje to gluposti iznosiš. Samo je jedno tu u pitanju, postoje dva Ugovora: i točka, ča se toliko pališ i znanaš ono ča nimaš pojma kemu bi ili će Gavrilović ništo sutra ili prekosutra dat ili uzet. Činjenica je da ti nisi boćar ni nikad nećešš ni bit a ipak sve znaš, malo krivo odnosno tumačiš ča tebi odgovara. Znači dva Ugovora na isti prostor: ispravno i ok -malo morgen, pozdravi Fornažara koji je sve zakuha i skuha.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.